Τρίτη 3 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παραμένει μόλις στο 49% η κάλυψη στην Ελλάδα

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την επιβράδυνση του αναγκαίου γενικού εμβολιασμού του πληθυσμού έναντι της Covid-19, η επανάληψη του ίδιου έργου και για την τρίτη δόση και το χαμηλό ποσοστό πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα επιβεβαιώθηκαν και κατά τη διάρκεια της χτεσινής επίσημης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας.

Κι ενώ διανύουμε τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού δεν ξεπερνά το 50%, καθώς 8 μήνες μετά μόλις το 49% έχει εμβολιαστεί και με δύο δόσεις, ενώ το 54,3% μόνο με μία δόση.

Η αναζωπύρωση της πανδημίας ήδη έχει φουντώσει και μέχρι τώρα έχουν γίνει μόλις 755 εμβολιασμοί κατ' οίκον, σε σύνολο 3.200 αιτήσεων κι όλα αυτά 8 μήνες μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Στις απομακρυσμένες περιοχές έχουν εμβολιαστεί μόνο 300 άνθρωποι, ενώ παραμένει στον «αέρα» ο εμβολιασμός σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

Ωστόσο η κυβέρνηση, προφανώς κατά παραγγελία των μεγαλοξενοδόχων, φροντίζει να ικανοποιήσει άμεσα το αίτημά τους για διάθεση κινητών ομάδων εμβολιασμού στα μεγάλα ξενοδοχεία προκειμένου να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι, καθώς η εργοδοσία δεν δίνει άδεια στους εργαζόμενους για τον εμβολιασμό τους, ενώ ειδικά στα νησιά πολλοί από τους νέους εργαζόμενους ξεκίνησαν τη σεζόν απασχόλησης πριν ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή κατηγορία τους.

Οσο για τον χαμηλό ρυθμό εμβολιασμού (χτες έγιναν μόνο 37.000 δόσεις και για τις επόμενες μέρες έχουν κλειστεί μόλις 110.000 νέα ραντεβού), σύμφωνα με την κυβέρνηση, «σίγουρα η πτώση οφείλεται στο καλοκαίρι», και όχι στην σμπαραλιασμένη δημόσια ΠΦΥ, που αδυνατεί να στηρίξει ολοκληρωμένα ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την ουσιαστική ενημέρωση, τη φαρμακοεπαγρύπνηση, την εξατομικευμένη προσέγγιση του κάθε εμβολιαζόμενου κ.ο.κ.

Παρ' όλα αυτά, περίσσεψαν και χτες οι ισχυρισμοί ότι «επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι» και για την τρίτη δόση... που βέβαια είναι στον «αέρα», με την προστασία του πληθυσμού να μένει «όμηρος» των επιχειρηματικών σχεδιασμών των φαρμακευτικών κολοσσών. Να σημειωθεί ότι εκκρεμούν παραδόσεις από τη «Pfizer» και τη «Moderna», οι οποίες αύξησαν τις τιμές των εμβολίων στις πρόσφατες συμβάσεις που σύναψαν με την Ευρωπαϊκή Ενωση (βλ. σχετικό θέμα), ενώ λόγω αυτών των συμφωνιών ήδη επαναλαμβάνεται το ίδιο έργο «της προτεραιοποίησης των ευπαθών ομάδων» - που ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που δεν είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν έγκαιρα - και για την τρίτη δόση.

Μέχρι στιγμής 33.000 έφηβοι της ηλικιακής ομάδας 15 - 17 ετών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει το ραντεβού τους ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τις ηλικίες 12 - 14 είναι λίγο πιο πάνω από 5.300.

188 οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Τις τελευταίες τρεις μέρες 35 άνθρωποι (17 το Σάββατο, 8 χτες) έχασαν τη ζωή τους από Covid-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.983 θάνατοι.

Οι νέες εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας έφτασαν στο τριήμερο τις 481 και οι διασωληνώσεις τις 33, φτάνοντας συνολικά τις 188. 6.521 νέα κρούσματα είναι ο απολογισμός του τριήμερου, φτάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 497.061.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ