Τρίτη 3 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΘΡΙΑΣΙΟ»
Απαιτεί αύξηση στην αποζημίωση για εφημερίες, νυχτερινά, υπερωρίες και αργίες

Να αυξηθεί η απαράδεκτα χαμηλή αποζημίωση για τις εφημερίες και την υπερωριακή, νυχτερινή εργασία και σε Κυριακές - αργίες των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο», εκφράζοντας την αγανάκτηση χιλιάδων εργαζομένων που εργάζονται μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η αποζημίωση για οκτάωρη νυχτερινή βάρδια για έναν εργαζόμενο κατηγορίας ΠΕ με δεκαετή προϋπηρεσία είναι μόλις 19,95 ευρώ μεικτά, για έναν εργαζόμενο κατηγορίας ΤΕ, με την ίδια προϋπηρεσία, είναι 18,83 ευρώ μεικτά, για έναν εργαζόμενο κατηγορίας ΔΕ, με την ίδια προϋπηρεσία, είναι 14,7 ευρώ μεικτά και για έναν εργαζόμενο κατηγορίας ΥΕ, με την ίδια προϋπηρεσία, είναι 13,02 ευρώ μεικτά.

Αντίστοιχα απαράδεκτα χαμηλό είναι το ωρομίσθιο για τη δεκαεπτάωρη ή εικοσιτετράωρη ενεργή εφημερία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι για τους ειδικευόμενους είναι μόλις 4,48 ευρώ μεικτά, για τους επιμελητές Β' είναι 5,58 ευρώ μεικτά, για τους επιμελητές Α' είναι 6,73 ευρώ μεικτά και για τους διευθυντές είναι 7,05 ευρώ μεικτά.

«Αποτελεί ταυτόχρονα πρόκληση να συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση - όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - να μοιράζει φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους (...)

Αγανακτούμε με τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για την "αύξηση" - παρωδία κατά 0,52 ευρώ τη μέρα στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, που δεν καλύπτει ούτε τις πρόσφατες ανατιμήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και ουσιαστικά αποτελεί διατήρηση του ήδη πετσοκομμένου κατώτατου μισθού που έχει επιβληθεί εδώ και μια δεκαετία με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου.

Αγανακτούμε γιατί γνωρίζουμε ότι η αύξηση - παρωδία συνοδεύεται από νέες εισφοροαπαλλαγές (μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 2,27%) και φοροαπαλλαγές (μείωση του φόρου στα επιχειρηματικά κέρδη από 29% σε 22%) στους επιχειρηματικούς ομίλους, που προκαλούν απώλειες εσόδων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό, που ήδη πληρώνουμε εμείς με:

  • Την αύξηση των ασφαλιστικών μας εισφορών για υγειονομική περίθαλψη κατά 219 εκατ. ευρώ
  • Την αύξηση των φόρων για μισθωτούς και συνταξιούχους κατά 200 εκατ. (από 10 δισ. σε 10,2 δισ. το 2021)
  • Την αύξηση του ΦΠΑ κατά 2,5 δισ. (το 2021, ο ΦΠΑ θα φτάσει τα 18,2 δισ. και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης θα φτάσουν τα 6,78 δισ.)», υπογραμμίζει το Σωματείο Εργαζομένων.

Διεκδικεί να δοθεί ουσιαστική αύξηση στην αποζημίωση για εφημεριακή εργασία και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και αργίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ