Σάββατο 31 Ιούλη 2021 - Κυριακή 1 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Ολοι για έναν και ένας για όλους!»

Με το σύνθημα αυτό βρέθηκε όλο αυτό το πλήθος το βράδυ της Πέμπτης στον μεγάλο αθλητικό χώρο της Λάρυμνας, με φόντο τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, όπου έγινε η συναυλία αλληλεγγύης.

* * *

Τα δεκάδες σωματεία από την Αττική, από τους γύρω νομούς που έσπευσαν να συμμετάσχουν δίνοντας το σύνθημα του συναγερμού σε όλους τους εργαζόμενους, οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες μαζί με τα παιδιά τους, που κατέκλυσαν τον χώρο ενώνοντας τη φωνή και τη δύναμή τους με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες των γύρω περιοχών μετέτρεψαν τη συναυλία σε μεγάλη συγκέντρωση διεκδίκησης.

«Μέχρι την τελική νίκη», είναι η δεύτερη φράση του ίδιου συνθήματος, που δεν είναι άλλη από την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Του δίκιου τους.

«Ναι, είμαστε αποφασισμένοι να πάμε μέχρι τέλους. Είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε. Εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε τη δύναμη. Εμείς κρατάμε ζωντανό το εργοστάσιο. Τόσα χρόνια από τον δικό μας ιδρώτα θησαυρίζουν και εμείς κάνουμε αμάν να τα βγάλουμε πέρα. Εχω δύο παιδιά και με το ζόρι τα βγάζω πέρα. Αν περάσουν τα σχέδιά τους σε βάρος της ΛΑΡΚΟ και των δικαιωμάτων μας, εμείς τελειώσαμε. Δεν θα έχουμε ζωή», ανέφερε ο Γιώργος Βόλης, από μικρό παιδί στο εργοστάσιο. «Εδώ - συνέχισε - γεννήθηκα και μεγάλωσα. Στη ΛΑΡΚΟ δούλευε ο πατέρας μου και πέθανε από λευχαιμία, από τις συνθήκες δουλειάς. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω».

Ενώ η σύζυγός του, Κλεοπάτρα, συμπληρώνει: «Οταν είμαστε όλοι μια γροθιά δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα». Η ίδια είπε ακόμα: «Ομως, πρέπει να το πούμε ότι και το ΚΚΕ μάς έδωσε τη δύναμη να συνεχίσουμε. Μας έδωσε κουράγιο. Ο "Ριζοσπάστης" δεν υπάρχει μάχη που να δώσαμε και να μην ήταν δίπλα μας. Ευχαριστούμε».

Ο Χρήστος Σαρηγιάννης, 21 χρόνια στη ΛΑΡΚΟ, μας λέει: «Δουλεύουμε κάτω από πολύ σκληρές, αντίξοες συνθήκες για 1.000 ευρώ για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας. Είμαστε η 4η γενιά εργατών στη ΛΑΡΚΟ, έχουμε ζήσει πολλά. Κάθε χρόνο θρηνούμε από έναν ή δύο συναδέλφους μας. Για όλα αυτά λοιπόν "δεν μας παίρνει" να κάνουμε πίσω».

Ο Αλέξανδρος Βασιλείου, 17 χρόνια στη ΛΑΡΚΟ, θα πει ακόμα: «Ξέρουμε ότι αν το σύνθημα που έχουμε δεν το κάνουμε πράξη μαζί με την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων, θα είμαστε οι μόνοι χαμένοι. Γι' αυτό είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά. Εχουμε μεγάλη εμπειρία. Είναι μπούσουλας για μας και μας δείχνει τον δρόμο η μεγάλη απεργία του 1977».

Παραδίπλα ο Νίκος, επαγγελματίας από τη Λάρυμνα, που ακούει τις κουβέντες του εργαζόμενου, προσθέτει: «Είναι σημαντικό να ξεσηκωθεί όλη η περιοχή. Το έχουμε ξαναζήσει, το 77 ήμουν παιδάκι τότε, αλλά τα καταφέραμε».

Στο πλευρό των συναδέλφων του ήταν μαζί με την οικογένειά του ο Ανδρέας Ανδρίτσου, συνταξιούχος. «Δούλευα 30 χρόνια μέσα στα νταμάρια, στα μεταλλεία στο Κόκκινο. Από εκεί έζησα την οικογένειά του, μεγάλωσα τον γιο μου. Φτύσαμε αίμα εκεί μέσα. Το ίδιο ζουν και οι σημερινοί συνάδελφοι και τώρα τους λένε τι; Δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσουν αυτά που σχεδιάζουν για τη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενους. Η ΛΑΡΚΟ είναι ζωή για όλους μας. Εδώ όλοι μαζί, από παντού, να σταθούμε στο πλευρό των εργατών και του αγώνα τους. Αλλιώς αλίμονό μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ