Σάββατο 17 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 18 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΚΟ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
ΑΠΕΡΓΙΑ ενάντια στα σχέδια που διαλύουν τη ΛΑΡΚΟ και την περιοχή

Το Σάββατο 17 Οκτώβρη στις 11 π.μ. η απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα

Από παλιότερη απεργία
Από παλιότερη απεργία
«Γενικός ξεσηκωμός. Κλείνουν τη ΛΑΡΚΟ. Απολύουν όλους τους εργαζόμενους. Οδηγούν στο μαρασμό ολόκληρες περιοχές. Δεν θα περάσει», φωνάζουν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας και οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση αυτό το Σάββατο, 17 Οκτώβρη, στις 11 π.μ. στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας.

Με τον απεργιακό τους αγώνα δίνουν μία ακόμα απάντηση στο διαλυτικό σχέδιο της κυβέρνησης, που τεμαχίζει τη ΛΑΡΚΟ και δίνει βορά στα δόντια μονοπωλιακών ομίλων τα φιλέτα της, πετώντας στο δρόμο 1.200 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, διαλύοντας τις τοπικές κοινωνίες.

Απορρίπτουν το «πακέτο - δόλωμα» που τάζει η κυβέρνηση για να τους ξεγελάσει και να περάσουν αδιαμαρτύρητα οι απολύσεις. Απαντούν μαχητικά στις συκοφαντίες και τον πόλεμο που δέχονται από τα διάφορα «παπαγαλάκια» και την κυβέρνηση. Συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα για τη διασφάλιση της εργασίας τους, τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, το σταμάτημα της εκποίησής της.

Ολοι στον αγώνα

Το ξεκίνημα της τελευταίας φάσης του διαλυτικού σχεδιασμού για τη ΛΑΡΚΟ, μετά και την ψήφιση της τροπολογίας για τους δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς, βρήκε τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα.

Με μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας, πριν από μερικές μέρες, είχαν απορρίψει με συντριπτική πλειοψηφία το «αντικοινωνικό πακέτο» και ενέκριναν την πρόταση των Σωματείων για απεργιακές κινητοποιήσεις, για «να μη βγει κανένας εργαζόμενος έξω από τα συρματοπλέγματα του εργοστασίου, των μεταλλείων και των γραφείων της ΛΑΡΚΟ».

«Συνάδελφοι, μία είναι η αλήθεια. Μέχρι σήμερα χτυπηθήκαμε ανελέητα, όμως με τους αγώνες και την αλληλεγγύη μείναμε όρθιοι, είμαστε εδώ και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε (...) Το Σάββατο αυτό θα επιβεβαιωθεί (...) Το κύριο είναι να μη σταματήσει η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ ούτε για ένα λεπτό της ώρας. Να εξασφαλιστεί η ενιαία παραγωγική διαδικασία εργοστασίου και μεταλλείων, να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και γι' αυτό επιμένουμε και είμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση - εκποίηση της ΛΑΡΚΟ. Ολοι να γίνουν μια γροθιά μαζί μας, γιατί το σταμάτημα της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, η απόλυση εργαζομένων, είναι προ των πυλών. Η περιοχή μας θα μαραζώσει, θα ξεριζωθούν δεκάδες οικογένειες», τονίζει στο κάλεσμά του στην απεργιακή συγκέντρωση το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, μπαίνοντας μπροστά και στην οργάνωση της νέας φάσης του αγώνα.

Και προσθέτει: «Η μάχη σε αυτή τη φάση δεν τελειώνει με την ψήφιση της νέας τροπολογίας. Απεναντίας, τώρα αρχίζει και δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι "η χαμένη μάχη είναι αυτή που δεν δόθηκε ποτέ"». Τονίζει επίσης ότι οι αγώνες των εργαζομένων τούς προηγούμενους 10 μήνες ήταν αυτοί που κράτησαν ανοιχτή τη ΛΑΡΚΟ μέχρι τώρα, απέτρεψαν απολύσεις εργαζομένων και μεγαλύτερες περικοπές.

Πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Με ντουντούκες, εξορμήσεις στα χωριά, αφίσες και πανό, αλλά και κουβέντα άνθρωπο τον άνθρωπο, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ απευθύνθηκαν τις προηγούμενες μέρες πλατιά στην τοπική κοινωνία, στους συναδέλφους τους, συνολικά στο λαό, ενημερώνοντας για τις τραγικές συνέπειες των διαλυτικών σχεδιασμών της κυβέρνησης και απευθύνοντας κάλεσμα για στήριξη του αγώνα των εργαζομένων.

Ανοιξαν ταυτόχρονα μέτωπο στις λογικές του εφησυχασμού και του συμβιβασμού που σπέρνει η κυβέρνηση μέσα και έξω από το εργοστάσιο και τα μεταλλεία, για να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους και να αποτρέψει τις νέες κινητοποιήσεις.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες όπως η κατάληψη στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ το πρωί της Πέμπτης, όταν η κυβέρνηση ψήφιζε την τροπολογία για τη διευκόλυνση των διαλυτικών σχεδίων, αλλά και άλλες πολύμορφες δράσεις, όπως η πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας για τη συγκέντρωση υπογραφών κάτω από τα αιτήματα των εργαζομένων, η οποία έχει γνωρίσει μεγάλη ανταπόκριση από τους εργαζόμενους και το λαό, δίνουν ζωντάνια και προσθέτουν δυνάμεις στον αγώνα που συνεχίζεται.

Πλατιά αλληλεγγύη

Δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στέκονται και σε αυτή τη φάση του δίκαιου αγώνα τους εργαζόμενοι από ολόκληρη τη χώρα. Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, πρωτοβάθμια συνδικάτα, σωματεία συνταξιούχων, οργανώσεις και φορείς του λαϊκού κινήματος ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους, όπως έγινε και τους προηγούμενους μήνες, με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια σε Λάρυμνα, Χαλκίδα και Αθήνα.

Αλληλεγγύη που καταγράφηκε και στα εργατικά συλλαλητήρια της περασμένης Τρίτης σε Αθήνα, Χαλκίδα, Λαμία και Θήβα, στα οποία βρέθηκαν αντιπροσωπείες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, απευθύνοντας κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση αυτού του Σαββάτου.

Ενα κάλεσμα που βρήκε ανταπόκριση και εκατοντάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, γυναίκες και νέοι ετοιμάζονται να βρεθούν για άλλη μια φορά στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, με λεωφορεία και αυτοκίνητα που θα ξεκινήσουν από την Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις της Στερεάς Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org