Πέμπτη 11 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
Στην τελική ευθεία για το συλλαλητήριο του Σαββάτου στην Αθήνα

Στις 11 το πρωί στο Σύνταγμα το αγωνιστικό ραντεβού. Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας

Από το προηγούμενο συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα
Από το προηγούμενο συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα
«Με ψηλά τη σημαία του δίκαιου και τίμιου αγώνα δίνουμε ραντεβού στο μεγάλο συλλαλητήριο - συναυλία για τη ΛΑΡΚΟ το Σάββατο 13 Ιούνη στις 11 το πρωί στο Σύνταγμα», αναφέρει στο κάλεσμά του το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, προχωρώντας παράλληλα σε αποτίμηση του διαλυτικού «έργου της κυβέρνησης στις μέρες του ειδικού εκκαθαριστή».

Προβάλλοντας τα αιτήματα του πολυήμερου αγώνα, το Συνδικάτο σημειώνει στο κάλεσμά του ότι «οι εργαζόμενοι της Αθήνας θα ανταμώσουν ξανά με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, θα ενημερωθούν από τους ίδιους για το έργο στις μέρες του ειδικού διαχειριστή που διόρισε η κυβέρνηση».

«Εργα και ημέρες» κυβέρνησης και ειδικού διαχειριστή

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Εριξε "κανόνι" έξι μηνών δεδουλευμένων σε μεροκαματιάρηδες αυτοκινητιστές - μεταφορείς. Σφράγισε το πιο πλούσιο κοίτασμα σιδηρονικελίου στην Ιεροπηγή Καστοριάς, με πάνω από 1 εκατ. τόνους ετοιμοπαράδοτου μεταλλεύματος, προίκα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τους ενδιαφερόμενους "επενδυτές" (...) Υπέγραψαν νέα σύμβαση με τη ΔΕΗ, όπου αυτήν τη στιγμή η ΛΑΡΚΟ πληρώνει πάνω από 72 ευρώ τη μεγαβατώρα, όταν επιχειρήσεις σαν τη ΛΑΡΚΟ πληρώνουν μέσο όρο 28 ευρώ (...)

Η κυβέρνηση ψήφισε να κοπεί μεσοσταθμικά 25% στο "μισθολογικό κόστος", το οποίο στη Βουλή το προσδιόρισε 47 εκατ. ευρώ. Ο διαχειριστής λέει ότι συνάντησε 42 εκατ. ευρώ μισθολογικό κόστος και παραδέχεται ότι έχει κάνει περικοπές που ξεπερνούν το 25% (...) Σε μια επιχείρηση που μετρά πάνω από 80 νεκρούς έκοψε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής. Οι συγγενείς των τελευταίων νεκρών εργαζομένων δεν έχουν λάβει ακόμη αποζημίωση. Εκοψε Δώρα εορτών και επίδομα αδείας, έκανε περικοπές επιδομάτων, όπως επικινδυνότητας και ανθυγιεινό.

Σε συναδέλφους που θέλουν να συνταξιοδοτηθούν ζητάνε να υπογράψουν ότι "δεν έχουμε καμία απαίτηση από τη ΛΑΡΚΟ". Υπάρχουν ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας και σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Η μείωση στις καθαρές αποδοχές ξεπερνά το 25% και αν προστεθεί η κατάργηση Δώρων και επιδομάτων αδείας ξεπερνά το 35% και σε κάποιους το 45% (...) Ενας εργαζόμενος που απασχολείται στη ΛΑΡΚΟ μέσω του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών "στοιχίζει" πολύ περισσότερα από το να προσληφθεί με σύμβαση αορίστου χρόνου (...)

Προσφέρουν σε μεγαλοεργολάβους εξόρυξης εκατομμύρια ευρώ για να δημιουργήσουν και άλλη προίκα στην Εύβοια. Διατηρούν το επικίνδυνο, ανθυγιεινό και απαξιωμένο τριβείο. Αφήνουν το βαρύ εξοπλισμό της ΛΑΡΚΟ στα μεταλλεία αναξιοποίητο (...) Προσφέρουν εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές ανταλλακτικών - κατασκευών που θα μπορούσε να παράγει η ίδια η ΛΑΡΚΟ. Διατηρούν τα μηχανουργεία και τις υποδομές της ΛΑΡΚΟ αναξιοποίητα (...) Σπαταλούν εκατομμύρια ευρώ για αγορά λιγνίτη που χρειάζεται στο μείγμα του εργοστασίου. Την ίδια ώρα έχουν σφραγίσει το ιδιόκτητο λιγνιτωρυχείο της ΛΑΡΚΟ στα Σέρβια Κοζάνης (...)

Εχουν σταματήσει επί της ουσίας το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Η παραγωγή έχει πέσει στο 20% των δυνατοτήτων του. Την ίδια ώρα υπάρχει σκραπ έτοιμου νικελίου, μάλλον μη καταγεγραμμένο, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, υπάρχει μεγάλο απόθεμα πλούσιας σε νικέλιο σκόνης αξίας 300 εκατομμυρίων ευρώ, όπου με 5 εκατομμύρια επένδυση μπορεί να αξιοποιηθεί (...) Εχουν διαλύσει με την τακτική τους το εργοστάσιο. "Παίζουν" με τα καμίνια και τις περιστροφικές καμίνους. Τα αναβοσβήνουν βάζοντας σε κίνδυνο τις εγκαταστάσεις και τους εργαζόμενους (...)

Κυβέρνηση και ειδική διαχείριση προβοκάρουν καθημερινά τη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενους. Λένε ότι "δεν είναι βιώσιμη". Κρύβουν από τον ελληνικό λαό τις τεράστιες δυνατότητες που έχει. Διαδίδουν ότι "οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είχανε προνόμια". Ψέματα. Προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη ότι "όλοι μαζί τα φάγαμε". Προσπαθούν να διασπάσουν τους εργαζόμενους ανά χώρο, ανά ηλικία, ανά ειδικότητα. Καλλιεργούν αυταπάτες για επιστροφή χρημάτων, για εξεύρεση επενδυτών, για οικειοθελείς αποχωρήσεις με κίνητρα και μετατάξεις. Προσπαθούν να ξεφύγουν από το πολιτικό στρίμωγμα που έχουν από το μέτωπο των εργαζομένων».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ έχει μπει στην τελική ευθεία. Από τη μία είναι τα συμφέροντα που υπερασπίζονται η κυβέρνηση, η ΕΕ, όλα τα αστικά κόμματα και μηχανισμοί τους και από την άλλη τα συμφέροντα των εργαζομένων και όλου του ελληνικού λαού. `Η εμείς ή αυτοί. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει».

Προετοιμασίες και αλληλεγγύη

Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες σωματείων για την κάθοδο στην Αθήνα και το μεγάλο συλλαλητήριο του Σαββάτου. Με εξορμήσεις, αφίσες και πανό απευθύνουν κάλεσμα στις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ για συμμετοχή στο συλλαλητήριο, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η καταγραφή των συμμετοχών.

Τη χτεσινή μέρα, στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα βρέθηκε αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Εργαζομένων Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τη στήριξη του αγώνα τους.

Επίσης, σήμερα, Πέμπτη, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη αντιπροσωπείας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαμίας και συνδικάτων της δύναμής του, ενώ για αύριο Παρασκευή έχει προγραμματιστεί αντίστοιχη επίσκεψη από συνδικάτα της Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ