Πέμπτη 11 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Μαζικό μήνυμα αποφασιστικής συνέχισης του αγώνα

Με νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και πορεία στη Βουλή οι εργαζόμενοι και τα σωματεία στον Τουρισμό - Επισιτισμό έστειλαν χτες μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων για τη διασφάλιση του εισοδήματος, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Στην κινητοποίηση, στην οποία κάλεσε η Ομοσπονδία του κλάδου, συμμετείχαν το κλαδικό Συνδικάτο και τα επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής, καθώς και σωματεία και επιτροπές αγώνα από την Κρήτη, την Κέρκυρα, τη Μεσσηνία και τη Ρόδο.

Νωρίς το πρωί, τους εργαζόμενους που έφτασαν από την Κρήτη υποδέχθηκε στο λιμάνι του Πειραιά το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, ενώνοντας το πανό και τα συνθήματά του με αυτά των διαδηλωτών που ταξίδεψαν για να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση.

Μαζικό «παρών» έδωσαν επίσης τα Σωματεία Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων από την Αττική και την Κρήτη.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμούς απηύθυναν ο Νίκος Κοκολάκης, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου του Ηρακλείου, ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου της Κέρκυρας, ενώ μίλησαν ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, και ο πρόεδρός της, Γιώργος Χότζογλου.

«Του Τουρισμού του "θαύμα" εμείς το 'χουμε χτίσει, ματώσαμε για κέρδη, πληρώνουμε την κρίση», φώναξαν οι εργαζόμενοι στην πορεία που ακολούθησε μέχρι τη Βουλή. Εκεί αντιπροσωπεία επέδωσε το ψήφισμα με τα αιτήματα της κινητοποίησης στη Γραμματεία του προέδρου, καθώς τα «υγειονομικά πρωτόκολλα» - που όταν πρόκειται για τα κέρδη του κεφαλαίου και στον συγκεκριμένο κλάδο γίνονται «φύλλο και φτερό» - δεν επέτρεψαν να επιδοθεί το ψήφισμα στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων.

Στην κινητοποίηση στην Αθήνα συμμετείχαν επίσης σωματεία και εργαζόμενοι από την Κρήτη, την Κέρκυρα, τη Μεσσηνία και τη Ρόδο
Στην κινητοποίηση στην Αθήνα συμμετείχαν επίσης σωματεία και εργαζόμενοι από την Κρήτη, την Κέρκυρα, τη Μεσσηνία και τη Ρόδο
Εκφράζοντας τη στήριξη του ΚΚΕ στην κινητοποίηση και τα αιτήματα των εργαζομένων, στη συγκέντρωση και την πορεία συμμετείχε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στη χτεσινή κινητοποίηση χαιρετίζει το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής και καλεί στο σημερινό συλλαλητήριο των συνδικάτων στο Σύνταγμα. Τις επόμενες μέρες η διοίκηση του Συνδικάτου θα συνεδριάσει προκειμένου να συντονίσει τη δράση με τα σωματεία του κλάδου στις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν.

Να γίνουν εστίες αγώνα και διεκδίκησης οι τουριστικές περιοχές

«Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά», τόνισε ο Ν. Παπαγεωργίου, υπενθυμίζοντας το σύνθημα με αιχμή το οποίο τα σωματεία που «δεν βρέθηκαν στην ουρά των μεγαλοξενοδόχων» οργανώνουν τις πρωτοβουλίες τους. Με τις κινητοποιήσεις τους, όπως σημείωσε, ανέδειξαν την αλήθεια που τσακίζει κόκαλα: «Τα 120 δισ. που βγήκαν τα έξι τελευταία χρόνια από τις δικές μας πλάτες, από τα δικά μας χέρια, μπήκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων».

«Αυτά τα παράσιτα που γιγαντώνονται όσο μικραίνουν οι ζωές οι δικές μας, όσο καταργούνται εργασιακά δικαιώματα, όσο εξαφανίζεται το δικό μας εισόδημα. Και σήμερα μας ειδοποιούν, τον έναν μετά τον άλλον, ότι δεν θα δουλέψουμε», κατήγγειλε.

Το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής υποδέχθηκε νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά τους εργαζόμενους από την Κρήτη
Το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής υποδέχθηκε νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά τους εργαζόμενους από την Κρήτη
«Τα 400 ή 534 ευρώ που υπόσχεται να δώσει σε ορισμένους από μας η κυβέρνηση, για λίγους μήνες, δεν μας επιτρέπουν να ζήσουμε. Είναι στην καλύτερη περίπτωση 9 με 10 ευρώ τη μέρα, για ένα ολόκληρο χρόνο», ξεκαθάρισε όσον αφορά τα πολυδιαφημισμένα «μέτρα στήριξης» και πρόσθεσε πως «η μισή δουλειά - μισή ζωή» αφορά ένα μέρος των εργαζομένων, ενώ τους υπόλοιπους τους περιμένει «η οικονομική και κοινωνική ασφυξία».

«Οι κινητοποιήσεις δεν τελειώνουν σήμερα. Σήμερα αρχίζουν», ξεκαθάρισε και κάλεσε κάθε σωματείο να οργανώσει τον αγώνα. «Θα τα διπλώσουμε ή θα συνεχίσουμε; Θα καταριόμαστε την τύχη μας ή θα την πάρουμε στα χέρια μας; Θα αρκεστούμε στα ψίχουλα ή θα τα απαιτήσουμε όλα; Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ή θα βαρέσουμε τη λήξη, πριν καν αρχίσουμε;», είναι τα ερωτήματα που έθεσε στα οποία πρέπει να δώσουν απάντηση οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Εκ μέρους των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ απηύθυνε στους εργαζόμενους, στα σωματεία και κάθε τίμιο συνδικαλιστή κάλεσμα αγώνα, με επίκεντρο τις τουριστικές περιοχές της χώρας, όπου είναι ανάγκη να δυναμώσουν οι εστίες αντίστασης και μαχητικής διεκδίκησης.

Μήνυμα αγώνα από την Κέρκυρα

Τον αγωνιστικό χαιρετισμό των εργαζομένων της Κέρκυρας που βρέθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα σε αλλεπάλληλες μαζικές κινητοποιήσεις και διαδήλωσαν χτες στην Αθήνα με μαζικό μπλοκ μετέφερε ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου στο νησί.

Σήμερα, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας προχωρούν σε νέα συγκέντρωση στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο, ενώ το απόγευμα θα διαδηλώσουν μαζί με τους συναδέλφους τους από άλλους κλάδους.

«Η Κέρκυρα αύριο θα βρίσκεται στους δρόμους και θα στέλνει μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής σε αυτήν την πολιτική», τόνισε. «Δεν μπορούμε να ζούμε με 400 ευρώ. Δεν μπορούμε να έχουμε σκυμμένο το κεφάλι», σημείωσε και πρόσθεσε: «Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και σήμερα να είναι η αρχή νέων μεγάλων κινητοποιήσεων του κλάδου».

Πρωτοβουλίες των σωματείων σε Σαντορίνη και Σάμο

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων έκανε χτες το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία - Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου, μαζί με το Εργατικό Κέντρο. Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ενωσης διεκδίκησαν μεταξύ άλλων την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων που δούλεψαν την περασμένη σεζόν στα ξενοδοχεία, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που είχαν, από το αν θα ανοίξει ή όχι το ξενοδοχείο.

Υπόμνημα στον υπουργό Τουρισμού, με τον οποίο είχε συνάντηση, με τα αιτήματα 45 σωματείων του κλάδου σε όλη τη χώρα, επέδωσε χτες το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Επαρχίας Θήρας Νομού Κυκλάδων. Παράλληλα, ειδικότερα όσον αφορά τα προβλήματα των εργαζομένων στη Σαντορίνη, το Σωματείο διεκδίκησε να επαναλειτουργήσει άμεσα η Επιθεώρηση Εργασίας στο νησί, στο οποίο δουλεύουν 30.000 εργαζόμενοι στον Τουρισμό, ώστε να μην αναγκάζονται να ταξιδεύουν στη Νάξο για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ