Πέμπτη 11 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο Δ. Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραβρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ.

Οι συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Αθήνα, 7 μ.μ., Σύνταγμα

Πειραιάς, 7.30 μ.μ., πλατεία Κοραή

Ανατ. Αττική, 6.30 μ.μ., εκπτωτικό χωριό Σπάτων

Θεσσαλονίκη, 7 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Αγρίνιο, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 8 μ.μ., Φάρος

Αρτα, 8 μ.μ., πλατεία Κιλκίς

Βέροια, 7.30 μ.μ., πλατεία Δημαρχείου

Βόλος, 7.30 μ.μ., Αγ. Νικόλαος

Γιάννενα, 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Γρεβενά, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ηγουμενίτσα, 7.30 μ.μ., ΟΤΕ

Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θάσος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Ικαρία, 8 μ.μ., πλατεία Ευδήλου

Καβάλα, 7 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη

Καλαμάτα, 7.30 μ.μ., πλατεία 23ης Μάρτη

Καρδίτσα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κατερίνη, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο - 7 μ.μ., πλατεία Ανουντσιάτα

Κιλκίς, 7 μ.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κομοτηνή, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 7 μ.μ., έξω από την Εθνική Τράπεζα

Κως, 7 μ.μ., πλατεία Κεφάλου

Λευκάδα, 7 μ.μ., Αγ. Μηνάς

Λήμνος, 8 μ.μ., λιμάνι Μύρινας

Μυτιλήνη, 7 μ.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπλιο, 7 μ.μ., πλατεία Καποδίστρια

Ξάνθη, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Παραμυθιά, 7.30 μ.μ., αρχή του πεζόδρομου

Πάτρα, 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Πρέβεζα, 7.30 μ.μ., έξω από τα δικαστήρια Πρέβεζας

Πύργος, 7.30 μ.μ., πλατεία ΟΤE

Ρέθυμνο, 7 μ.μ., δημαρχείο

Σάμος, 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Σέρρες, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Τρίκαλα, 7.30 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

Τρίπολη, 7 μ.μ., πλατεία Πετρινού

Χανιά, 7 μ.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Στη Λάρισα το συλλαλητήριο θα γίνει αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Οι προσυγκεντρώσεις σε Αθήνα και Πειραιά

Οι προσυγκεντρώσεις για τη συγκέντρωση των Ομοσπονδιών και των Σωματείων στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν στις 6.30 μ.μ. στα εξής σημεία:

-- Παλιά Βουλή: Ομοσπονδίες, Συνδικάτα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

-- Προπύλαια: Η ΟΒΣΑ και οι σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, οι σύλλογοι γυναικών της ΟΓΕ, συνταξιουχικές οργανώσεις και άλλοι μαζικοί φορείς της Αττικής.

Από την Ελευσίνα, για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση της Αθήνας, θα ξεκινήσει πούλμαν στις 5.45 μ.μ. από το δημοτικό πάρκινγκ.

Για τη συγκέντρωση στον Πειραιά οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί στις 7 μ.μ. ως εξής:

-- Εργατικό Κέντρο: Εργατικά σωματεία

-- Πλατεία Καραϊσκάκη: Μαζικοί φορείς από δήμους της Β' Πειραιά

-- Πασαλιμάνι (Ρολόι): Μαζικοί φορείς δήμου Πειραιά και η Επιτροπή Αγώνα Πανεπιστημίου Πειραιά

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Ολοι σήμερα στα συλλαλητήρια στέλνουμε ισχυρό μήνυμα για να μην πληρώσει ξανά ο λαός
  • Στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα η συγκέντρωση της Αθήνας. Θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία
  • Στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 7 μ.μ. η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

«Πληρώσαμε πολλά! Δεν θα πληρώσουμε ξανά!», είναι το μήνυμα που στέλνουν με τα συλλαλητήρια που οργανώνουν σήμερα σε δεκάδες πόλεις όλης της χώρας Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία.

Συνεχίζοντας τη δράση ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, για την προστασία των μισθών, των δικαιωμάτων και της υγείας των εργαζομένων και του λαού, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στα σημερινά συλλαλητήρια, να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα πληρώσουν ξανά για τη νέα οικονομική κρίση, να ενισχύσουν τον αγώνα τους βάζοντας στο επίκεντρο τις δικές τους ανάγκες.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στο Σύνταγμα στις 7 μ.μ., ενώ θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, σε μια έκφραση αλληλεγγύης των σωματείων και των εργαζομένων της Ελλάδας στις λαϊκές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες βδομάδες στις ΗΠΑ.

«Το σύνθημα "Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε", που ξεκινάει από τις μεγάλες κινητοποιήσεις στην Αμερική, εκφράζει όλους τους λαούς, τους εργαζόμενους όλου του κόσμου που δεν μπορούν να πάρουν ανάσα, πνίγονται από τη σαπίλα του συστήματος της εκμετάλλευσης σε όλα τα επίπεδα. Του συστήματος που έχει ως υπέρτατη αξία το χρήμα και το κέρδος, που γεννάει τη φτώχεια, πολέμους, πρόσφυγες, το ρατσισμό, που πετάει στο περιθώριο και στην ανεργία εκατομμύρια ανθρώπους, που δεν λογαριάζει την ανθρώπινη ζωή», σημειώνει στην ανακοίνωση με την οποία καλεί στα συλλαλητήρια το ΠΑΜΕ. «Οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας για δουλειά με δικαιώματα», τονίζει.

Στον Πειραιά, σωματεία και φορείς της πόλης οργανώνουν συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή στις 7.30 μ.μ., ενώ το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα.

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ κινητοποιήσεις προγραμματίζονται σε πολλές ακόμα πόλεις όλης της χώρας.

Δεκάδες αποφάσεις συμμετοχής

Αποφάσεις συμμετοχής στα συλλαλητήρια έχουν πάρει πλήθος σωματείων σε όλη τη χώρα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ σχετικό κάλεσμα απευθύνουν οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Λογιστών (ΠΟΛ), Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης στους τομείς Βιομηχανίας - Ερευνας - Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ), Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ).

Στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα καλούν ακόμη Ομοσπονδίες, κλαδικά Σωματεία και Ενώσεις των ΕΒΕ, μεταξύ των οποίων η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Επίσης, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ), η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων (προσυγκέντρωση 6.15 μ.μ., πεζόδρομος Κοραή).

Στα συλλαλητήρια σε μια σειρά από πόλεις συμμετέχουν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών.

Στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα (προσυγκέντρωση Οθωνος και Αμαλίας) καλούν επίσης η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) και η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών.

Πολύμορφες πρωτοβουλίες συζήτησης με τους εργαζόμενους

Μπροστά στα σημερινά συλλαλητήρια, αλλά και για τη συνέχεια της πάλης, συνεχίστηκαν οι πολύμορφες πρωτοβουλίες συνδικάτων, με συσκέψεις, συνελεύσεις, περιοδείες, εξορμήσεις και άλλες παρεμβάσεις.

Το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής πραγματοποίησε προχτές Γενική Συνέλευση. Σε αυτή αναδείχθηκαν τα αντεργατικά μέτρα που εφάρμοσαν οι εργοδότες με πρόσχημα την αντιμετώπιση του κορονοϊού, όπως και η στάση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών που στηρίζουν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς. Από την άλλη, έγιναν αναφορές στη δράση που ανέπτυξε το κλαδικό αλλά και επιχειρησιακά σωματεία όπως της «Mellon» και της «First Data» για την οργάνωση των εργαζομένων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Η δράση αυτή συνεχίστηκε χτες το πρωί, με συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από την εταιρεία «Mellon», μετά από κάλεσμα του επιχειρησιακού Σωματείου.

Τις επόμενες μέρες συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις συνδικάτων της Αττικής:

-- Σε Γενική Συνέλευση προχωρά το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, την Κυριακή 14/6 στις 10 π.μ. στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

-- Αντίστοιχα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε συνελεύσεις την Κυριακή 14/6, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως) και για τους εργαζόμενους στις δυτικές συνοικίες στις 6.30 μ.μ. στο θεατράκι της Παλατιανής (Ανδρέα Παπανδρέου και Ισιδώρας). Συνέλευση προγραμματίζεται και για τις νότιες συνοικίες την Κυριακή 21/6.

-- Σε Γενική Συνέλευση καλεί ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας την Κυριακή 28/6, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).

Πρωτοβουλίες για τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες

Στο μεταξύ, οι Επιτροπές Αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι) παραχώρησαν χτες συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι στους κλάδους τους, καλώντας στο σημερινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, καθώς και στη νέα κινητοποίηση που διοργανώνουν στις 17/6, στις 6.30 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας.

Μεταξύ άλλων αναδείχθηκαν η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας που επιδεινώθηκε περαιτέρω με όχημα την πανδημία, η ανεργία μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, η αφαίμαξη των όποιων εισοδημάτων από φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ τονίστηκε η ανάγκη κοινής αγωνιστικής δράσης, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων που οργανώθηκαν από τις Επιτροπές Αγώνα και μέσα στην καραντίνα, κόντρα στη στάση αδιαλλαξίας της κυβέρνησης αλλά και στη στάση των επαγγελματικών φορέων των επιστημόνων (ΔΣΑ, ΤΕΕ, ΟΕΕ), που συμμετέχουν αποφασιστικά στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Συνδικάτα: Ολοι σήμερα στα συλλαλητήρια σε δεκάδες πόλεις όλης της χώρας

-- Σωματεία - Εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό: Μαζικό μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων

-- Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής: Ξεκινά η μάχη των αρχαιρεσιών με στόχο την παραπέρα ισχυροποίησή του

-- Εργαζόμενοι στο Εμπόριο: Αντιμέτωποι με ακόμα πιο ενισχυμένη εργασιακή ζούγκλα την «επόμενη μέρα»

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Μαζικό μήνυμα αποφασιστικής συνέχισης του αγώνα

Με νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και πορεία στη Βουλή οι εργαζόμενοι και τα σωματεία στον Τουρισμό - Επισιτισμό έστειλαν χτες μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων για τη διασφάλιση του εισοδήματος, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Στην κινητοποίηση, στην οποία κάλεσε η Ομοσπονδία του κλάδου, συμμετείχαν το κλαδικό Συνδικάτο και τα επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής, καθώς και σωματεία και επιτροπές αγώνα από την Κρήτη, την Κέρκυρα, τη Μεσσηνία και τη Ρόδο.

Νωρίς το πρωί, τους εργαζόμενους που έφτασαν από την Κρήτη υποδέχθηκε στο λιμάνι του Πειραιά το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, ενώνοντας το πανό και τα συνθήματά του με αυτά των διαδηλωτών που ταξίδεψαν για να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση.

Μαζικό «παρών» έδωσαν επίσης τα Σωματεία Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων από την Αττική και την Κρήτη.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμούς απηύθυναν ο Νίκος Κοκολάκης, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου του Ηρακλείου, ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου της Κέρκυρας, ενώ μίλησαν ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, και ο πρόεδρός της, Γιώργος Χότζογλου.

«Του Τουρισμού του "θαύμα" εμείς το 'χουμε χτίσει, ματώσαμε για κέρδη, πληρώνουμε την κρίση», φώναξαν οι εργαζόμενοι στην πορεία που ακολούθησε μέχρι τη Βουλή. Εκεί αντιπροσωπεία επέδωσε το ψήφισμα με τα αιτήματα της κινητοποίησης στη Γραμματεία του προέδρου, καθώς τα «υγειονομικά πρωτόκολλα» - που όταν πρόκειται για τα κέρδη του κεφαλαίου και στον συγκεκριμένο κλάδο γίνονται «φύλλο και φτερό» - δεν επέτρεψαν να επιδοθεί το ψήφισμα στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων.

Στην κινητοποίηση στην Αθήνα συμμετείχαν επίσης σωματεία και εργαζόμενοι από την Κρήτη, την Κέρκυρα, τη Μεσσηνία και τη Ρόδο
Στην κινητοποίηση στην Αθήνα συμμετείχαν επίσης σωματεία και εργαζόμενοι από την Κρήτη, την Κέρκυρα, τη Μεσσηνία και τη Ρόδο
Εκφράζοντας τη στήριξη του ΚΚΕ στην κινητοποίηση και τα αιτήματα των εργαζομένων, στη συγκέντρωση και την πορεία συμμετείχε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στη χτεσινή κινητοποίηση χαιρετίζει το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής και καλεί στο σημερινό συλλαλητήριο των συνδικάτων στο Σύνταγμα. Τις επόμενες μέρες η διοίκηση του Συνδικάτου θα συνεδριάσει προκειμένου να συντονίσει τη δράση με τα σωματεία του κλάδου στις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν.

Να γίνουν εστίες αγώνα και διεκδίκησης οι τουριστικές περιοχές

«Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά», τόνισε ο Ν. Παπαγεωργίου, υπενθυμίζοντας το σύνθημα με αιχμή το οποίο τα σωματεία που «δεν βρέθηκαν στην ουρά των μεγαλοξενοδόχων» οργανώνουν τις πρωτοβουλίες τους. Με τις κινητοποιήσεις τους, όπως σημείωσε, ανέδειξαν την αλήθεια που τσακίζει κόκαλα: «Τα 120 δισ. που βγήκαν τα έξι τελευταία χρόνια από τις δικές μας πλάτες, από τα δικά μας χέρια, μπήκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων».

«Αυτά τα παράσιτα που γιγαντώνονται όσο μικραίνουν οι ζωές οι δικές μας, όσο καταργούνται εργασιακά δικαιώματα, όσο εξαφανίζεται το δικό μας εισόδημα. Και σήμερα μας ειδοποιούν, τον έναν μετά τον άλλον, ότι δεν θα δουλέψουμε», κατήγγειλε.

Το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής υποδέχθηκε νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά τους εργαζόμενους από την Κρήτη
Το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής υποδέχθηκε νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά τους εργαζόμενους από την Κρήτη
«Τα 400 ή 534 ευρώ που υπόσχεται να δώσει σε ορισμένους από μας η κυβέρνηση, για λίγους μήνες, δεν μας επιτρέπουν να ζήσουμε. Είναι στην καλύτερη περίπτωση 9 με 10 ευρώ τη μέρα, για ένα ολόκληρο χρόνο», ξεκαθάρισε όσον αφορά τα πολυδιαφημισμένα «μέτρα στήριξης» και πρόσθεσε πως «η μισή δουλειά - μισή ζωή» αφορά ένα μέρος των εργαζομένων, ενώ τους υπόλοιπους τους περιμένει «η οικονομική και κοινωνική ασφυξία».

«Οι κινητοποιήσεις δεν τελειώνουν σήμερα. Σήμερα αρχίζουν», ξεκαθάρισε και κάλεσε κάθε σωματείο να οργανώσει τον αγώνα. «Θα τα διπλώσουμε ή θα συνεχίσουμε; Θα καταριόμαστε την τύχη μας ή θα την πάρουμε στα χέρια μας; Θα αρκεστούμε στα ψίχουλα ή θα τα απαιτήσουμε όλα; Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ή θα βαρέσουμε τη λήξη, πριν καν αρχίσουμε;», είναι τα ερωτήματα που έθεσε στα οποία πρέπει να δώσουν απάντηση οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Εκ μέρους των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ απηύθυνε στους εργαζόμενους, στα σωματεία και κάθε τίμιο συνδικαλιστή κάλεσμα αγώνα, με επίκεντρο τις τουριστικές περιοχές της χώρας, όπου είναι ανάγκη να δυναμώσουν οι εστίες αντίστασης και μαχητικής διεκδίκησης.

Μήνυμα αγώνα από την Κέρκυρα

Τον αγωνιστικό χαιρετισμό των εργαζομένων της Κέρκυρας που βρέθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα σε αλλεπάλληλες μαζικές κινητοποιήσεις και διαδήλωσαν χτες στην Αθήνα με μαζικό μπλοκ μετέφερε ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου στο νησί.

Σήμερα, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας προχωρούν σε νέα συγκέντρωση στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο, ενώ το απόγευμα θα διαδηλώσουν μαζί με τους συναδέλφους τους από άλλους κλάδους.

«Η Κέρκυρα αύριο θα βρίσκεται στους δρόμους και θα στέλνει μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής σε αυτήν την πολιτική», τόνισε. «Δεν μπορούμε να ζούμε με 400 ευρώ. Δεν μπορούμε να έχουμε σκυμμένο το κεφάλι», σημείωσε και πρόσθεσε: «Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και σήμερα να είναι η αρχή νέων μεγάλων κινητοποιήσεων του κλάδου».

Πρωτοβουλίες των σωματείων σε Σαντορίνη και Σάμο

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων έκανε χτες το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία - Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου, μαζί με το Εργατικό Κέντρο. Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ενωσης διεκδίκησαν μεταξύ άλλων την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων που δούλεψαν την περασμένη σεζόν στα ξενοδοχεία, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που είχαν, από το αν θα ανοίξει ή όχι το ξενοδοχείο.

Υπόμνημα στον υπουργό Τουρισμού, με τον οποίο είχε συνάντηση, με τα αιτήματα 45 σωματείων του κλάδου σε όλη τη χώρα, επέδωσε χτες το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Επαρχίας Θήρας Νομού Κυκλάδων. Παράλληλα, ειδικότερα όσον αφορά τα προβλήματα των εργαζομένων στη Σαντορίνη, το Σωματείο διεκδίκησε να επαναλειτουργήσει άμεσα η Επιθεώρηση Εργασίας στο νησί, στο οποίο δουλεύουν 30.000 εργαζόμενοι στον Τουρισμό, ώστε να μην αναγκάζονται να ταξιδεύουν στη Νάξο για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Κινητοποίηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας

«Να πληρώσουν τώρα όσοι θησαύρισαν χτες. Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματά μας», διεμήνυσε στη χτεσινή της κινητοποίηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο αεροδρόμιο, μαζί με το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής. Οι εργαζόμενοι ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τα σημερινά συλλαλητήρια των συνδικάτων.

Αποτυπώνοντας την κατάσταση που αντιμετωπίζουν, ο Μάνος Μυλωνάς, εργαζόμενος στη «Swissport», μέλος της Επιτροπής Αγώνα, σημείωσε σε δηλώσεις του ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναστολή, λαμβάνοντας ένα ανεπαρκές επίδομα: «Είναι 2.000 σε αναστολή στην "Aegean", 2.500 - 3.000 στις "Swissport", "Skyserv", "Goldair", πανελλαδικά τα νούμερα είναι μεγαλύτερα». Οπως πρόσθεσε, «είναι χιλιάδες άλλοι συνάδελφοι οι οποίοι βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε κατάσταση ανεργίας, με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι οποίες έληξαν. Πολλές και επιδεικτικά την ίδια ακριβώς μέρα», με την εργοδοσία να εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι με το ΠΔ 81/2003 και τον ν. 3986, οι εταιρείες στο αεροδρόμιο μπορούν να ανανεώνουν τις συμβάσεις εσαεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται 10, 12 και 15 χρόνια, με συμβάσεις ομηρίας. Η εργοδοσία, με τις πλάτες των κυβερνήσεων, υπογράμμισε ο Μ. Μυλωνάς, «όλα αυτά τα χρόνια θησαύριζε πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, υπήρχαν 14 διαφορετικές σχέσεις εργασίας στο αεροδρόμιο. Να πληρώσουν αυτοί τα σπασμένα της κρίσης!».

Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο αεροδρόμιο διεκδικεί, μεταξύ άλλων, προστασία του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, να ακυρωθούν όλες οι απολύσεις από την αρχή της πανδημίας, άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, να καταργηθούν όλες οι αντεργατικές ΠΝΠ, άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Η διοίκηση του αερολιμένα από την πλευρά της, μετά από σχετικό αίτημα, δεσμεύτηκε πως τις επόμενες μέρες θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Στα σκαριά μαζικές απολύσεις στη «Newrest»

Στο μεταξύ, τις μαζικές απολύσεις που σχεδιάζει η εργοδοσία της «Newrest Hellas» καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής.

Οπως επισημαίνει, η συγκεκριμένη εταιρεία catering, που μονοπωλεί στην τροφοδοσία των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο της Αττικής και στην πλειοψηφία των αεροδρομίων της χώρας, έχει τη μεγάλη πλειοψηφία του προσωπικού σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων, ενώ όσοι παραμένουν στη δουλειά «τρέχουν και δεν φτάνουν».

Τώρα, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο, η εργοδοσία καλεί τους εργαζόμενους να «διαπραγματευτούν» με τη διοίκηση τις απολύσεις τους και σχεδιάζει «να πετάξει εκατοντάδες εργαζόμενους στο δρόμο».

Κάλεσμα αποφασιστικής ενίσχυσης της ΔΑΣ

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις αρχαιρεσίες του κλαδικού Συνδικάτου και αποφασιστικής ενίσχυσής της απευθύνει η ΔΑΣ.

Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της, «κόντρα στην προσπάθεια επιβολής σιγής νεκροταφείου, στην καλλιέργεια μιας ψευδεπίγραφης "εθνικής ομοψυχίας", το κλαδικό Συνδικάτο και οι ταξικές δυνάμεις που βρίσκονται στη διοίκηση παλεύουμε με μόνο κριτήριο την οργάνωση του αγώνα μας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας. Εχουμε καθήκον να απαντήσουμε ταξικά, αγωνιστικά και αποφασιστικά απέναντι στους σχεδιασμούς κυβέρνησης, εργοδοσίας και ΕΕ και καλούμε κάθε τίμιο εργάτη στον κλάδο μας να συσπειρωθεί και να δυναμώσει το κλαδικό μας Συνδικάτο μπροστά και στις επερχόμενες αρχαιρεσίες».

Το πρόγραμμα των αρχαιρεσιών

Οι εκλογές του Συνδικάτου γίνονται με το εξής πρόγραμμα:

Στις 13 και 14 Ιούνη στον Μαραθώνα. Στις 15/6 σε «Βενέτη» και «ΦΑΓΕ». Στις 16/6 στην «ΕΒΓΑ». Στις 17/6 στην «Elbisco» στο Πικέρμι. Στις 18/6 στην «Tasty». Στις 19/6 στον «Κανάκη» στα Μέγαρα. Στις 20/6 σε Ωρωπό και Μενίδι. Στις 21/6 σε Κορωπί και Αυλώνα. Στις 22/6 στον Ασπρόπυργο. Στις 23/6 σε επιχειρήσεις στους Αγίους Αναργύρους, στον «Σάββα» και στον Οχονό. Στις 24/6 στην «Elbisco» στη Χαλκίδα.

Στην έδρα του Συνδικάτου στην Αθήνα (Κοδράτου 21, Μεταξουργείο) οι εκλογές γίνονται στις 14, 16, 17, 21, 22 και 24 Ιούνη.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ξεκινά το Σάββατο η μάχη των αρχαιρεσιών με στόχο την παραπέρα ισχυροποίησή του

Από την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του κλαδικού Συνδικάτου
Από την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του κλαδικού Συνδικάτου
Σε αρχαιρεσίες προχωρά από το Σάββατο 13/6 έως την Τετάρτη 24/6 το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, με στόχο την παραπέρα ισχυροποίησή του, για την ενίσχυση της πάλης για τα δικαιώματα των εργαζομένων, απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Ο στόχος αυτός βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31/5, με συμμετοχή εργαζομένων από πολλούς χώρους δουλειάς και σημαντική συμμετοχή νέων εργατών και μεταναστών. Τόσο στην εισήγηση όσο και στις τοποθετήσεις αποτυπώθηκαν οι σκληρές συνθήκες μέσα στις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, με την εκμετάλλευση και την τρομοκρατία των εργοδοτών να «σπάνε κόκαλα», ακόμα περισσότερο μέσα στην πανδημία και ενώ μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων αύξησε τζίρους και κέρδη. Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, αναδείχθηκε η ανάγκη οι εργάτες να αντιπαρατάξουν τα δικά τους όπλα, την οργάνωση και τους αγώνες όλης της εργατικής τάξης, βάζοντας στο επίκεντρο τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Με εφόδιο την πλούσια δράση όλου του προηγούμενου διαστήματος

Στην εισήγηση της απερχόμενης διοίκησης, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιάννης Σχοινάς, έγινε εκτενής αναφορά στην τρίχρονη δράση του σωματείου από τις προηγούμενες αρχαιρεσίες, αλλά και στην παρέμβασή του στις νέες δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται με την πανδημία και τη νέα οικονομική κρίση, σε χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, στη διακίνηση των προϊόντων, στα φυτώρια, σε θερμοκήπια και χωράφια, όπου κατά βάση δουλεύουν μετανάστες.

Οπως επισημάνθηκε, κόντρα στις αντιξοότητες, η πλούσια δραστηριότητα του Συνδικάτου το προηγούμενο διάστημα αποτελεί δυνατό εφόδιο για τη συνέχεια. Μια δραστηριότητα πολύπλευρη, επίμονη και μαχητική απέναντι σε εργοδότες και κυβερνήσεις.

«Το Συνδικάτο παρενέβη σε κάθε είδους πρόβλημα», τονίστηκε στην εισήγηση. «Ενδεικτικά: Για τις απολύσεις ("Τροφοδοτική Αιγαίου", "ΔΕΛΤΑ"), για τις μειώσεις μισθών ("Λακωνική", "Χατζηγιαννάκη"), για την εντατικοποίηση της εργασίας και για τα συχνά εργατικά ατυχήματα ("ΕΛΜΠΙΣΚΟ"), για τα δικαιώματα των εργολαβικών ("Μεταξά", "Νίκας"), για τις εξελίξεις στη "ΣΕΛΟΝΤΑ", μετά τη συγχώνευση με την "Ανδρομέδα" και τον "Νηρέα", για την εντατικοποίηση και τις συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο του "Παπαδόπουλου". Επανειλημμένες παρεμβάσεις και καταγγελίες στις Επιθεωρήσεις Εργασίας, για απολύσεις, μειώσεις μισθών, οφειλές δεδουλευμένων σε δεκάδες περιπτώσεις.

Μαζί με άλλα 4 συνδικάτα στο χώρο της βιομηχανίας, αναπτύχθηκε πρωτοβουλία για τους εργαζόμενους που δουλεύουν ως "ενοικιαζόμενοι" και έγιναν παρεμβάσεις στα κεντρικά γραφεία των εταιρειών "ADECO" και "ICAP"...

Σημαντική ήταν η συμβολή του Συνδικάτου στην οργάνωση και επιτυχία της πανελλαδικής κλαδικής απεργίας που προκήρυξε η Ομοσπονδία στις 29/3/2018, στην οποία με σχέδιο, με δημιουργία απεργιακών φρουρών στα εργοστάσια έδωσε τη μάχη για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους με αυξήσεις.

Πρόσφατα, μαζί με την Ομοσπονδία του κλάδου και τα αντίστοιχα συνδικάτα στο Φάρμακο, έγιναν παράσταση διαμαρτυρίας και συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με αίτημα τη λήψη άμεσων μέτρων πρόληψης και ασφάλειας των εργαζομένων λόγω κορονοϊού».

Η δραστηριότητα αυτή αποτυπώθηκε και στις εκατοντάδες νέες εγγραφές στο Συνδικάτο, εργαζομένων από εργοστάσια και χώρους δουλειάς, αλλά και στην ενίσχυση των δεσμών του με τα μέλη του, με περισσότερους εργαζόμενους και χώρους εργασίας.

Αποφασιστική προσπάθεια για την ενιαία πάλη όλων των εργατών του κλάδου

Στη μόνιμη, κοπιώδη και αποφασιστική προσπάθεια του Συνδικάτου να υπερασπίσει τα δικαιώματα των εργατών γης, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι μετανάστες και να τους εντάξει στην οργανωμένη πάλη, ως ισότιμο και αναπόσπαστο τμήμα της εργατικής τάξης της χώρας μας, κάνοντας πράξη το σύνθημα «Ελληνες και ξένοι, εργάτες ενωμένοι», αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Παναγιώτης Πορφύρης, μέλος της διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου.

«Δεν είναι μόνο η απληρωσιά, η κλοπή μέρους του μεροκάματου, οι άθλιες και σκληρές συνθήκες δουλειάς και διαμονής, τα ατέλειωτα ωράρια στα χωράφια και στα θερμοκήπια, είναι και το κυνηγητό από εργοδότες και κρατικό μηχανισμό εξαιτίας της μη κατοχής νόμιμων εγγράφων παραμονής και εργασίας που τους κάνει ακόμα πιο ευάλωτους και τους πιο σκληρά εκμεταλλεύσιμους», τονίζει ο συνδικαλιστής. Αναδεικνύοντας την προσπάθεια που γίνεται για παραπέρα ενίσχυση της οργάνωσης, αναφέρθηκε στη Γενική Συνέλευση στα Μέγαρα λίγες μέρες πριν, με μαζική συμμετοχή μεταναστών εργατών γης, όπου συγκροτήθηκε Επιτροπή Μεταναστών, όπως και τις αντίστοιχες συσκέψεις που έγιναν ή προγραμματίζονταν σε Μαραθώνα, Αυλώνα, Ωρωπό, Κορωπί - Παλλήνη και Ασπρόπυργο - Μενίδι.

Αποκαλυπτική για όλα τα παραπάνω ήταν και η ομιλία του Μοχάμεντ Ινφάντ, προέδρου της Επιτροπής Μεταναστών στα Μέγαρα:«Τα προβλήματα στα χωράφια και στα θερμοκήπια για εμάς τους μετανάστες πολλά. Δεν έχουμε ωράριο. Δουλεύουμε πρωί με βράδυ. Το μεροκάματο 18 - 20 ευρώ. Δεν έχουμε ρεπό, Σάββατο, Κυριακές, δουλεύουμε συνεχώς. Δουλεύουμε με ήλιο, με βροχή, με χιόνια. Δεν έχουμε Ασφάλιση, βιβλιάριο Υγείας. Δεν έχουμε χαρτιά νομιμότητας, αλλά και αυτοί που έχουν, τα αφεντικά δεν τους ασφαλίζουν. Και όταν διεκδικούμε κάτι τα αφεντικά απειλούν με την αστυνομία. "Θα σε στείλω πίσω, στην Ινδία, στο Πακιστάν", μας λένε! Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα. Υπάρχουν μετανάστες που 25 χρόνια στην Ελλάδα, δεν πήγαν ούτε μια φορά σε γιατρό! Ολα τα χρόνια δουλειά, δουλειά, δουλειά... Λένε τα αφεντικά ότι δεν βγάζουν αρκετά λεφτά: Οταν πρωτοήρθα το αφεντικό είχε 2 εργάτες, τώρα έχει 50. Είχε ένα αυτοκίνητο, τώρα έχει νταλίκες... Και όταν του ζητάς 2 ευρώ δεν τα δίνει!».

Μάχη για να πειστούν ακόμα περισσότεροι εργάτες ότι ο αγώνας είναι μονόδρομος

Η συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου, όπως τονίστηκε και εισηγητικά, γίνεται ακόμα πιο αναγκαία στο φόντο της επιτάχυνσης της καπιταλιστικής κρίσης λόγω της πανδημίας.

«Η ισχυροποίηση του Συνδικάτου είναι ο δικός μας μονόδρομος. Οργανώνουμε την πάλη μας σε κάθε χώρο δουλειάς. Συγκροτούμε Επιτροπές του Συνδικάτου, ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός, για άμεση και ενιαία απάντηση στην επίθεση που ήδη δεχόμαστε», υπογραμμίστηκε.

Οπως είπε ο Βασίλης Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης, «οι αρχαιρεσίες είναι μάχη ενάντια στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της. Μάχη ενάντια στην προπαγάνδα και τα ιδεολογήματα που επιστρατεύουν για να συσκοτίσουν τις πραγματικές αιτίες όσων βιώνουμε. Θα είναι μάχη ενάντια στα τρομοκρατικά διλήμματα πως "οι αγώνες κάνουν κακό στην οικονομία" και πως "πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να βγούμε από αυτήν την κρίση". Θα είναι μάχη ενάντια στην αναμονή και στις αυταπάτες που δεν οδηγούν πουθενά. Μάχη για να πείσουμε περισσότερους εργάτες ότι ο μόνος δρόμος για να μην πληρώσουμε την κρίση είναι ο δρόμος του αγώνα».

Στα ιδιαίτερα προβλήματα των γυναικών εργατριών, που ο αριθμός τους στους συγκεκριμένους κλάδους είναι μεγάλος, αναφέρθηκε η Γεωργία Νικολάου, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου. Οπως σημείωσε, «σε αρκετούς χώρους δουλειάς οι εργαζόμενες αναγκάζονται να σηκώνουν μεγάλα βάρη, να κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις για πολλές ώρες, να δουλεύουν νυχτερινή βάρδια, ακανόνιστα ωράρια, σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ στα γραφεία υπάρχει καθιστική εργασία χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τα απαραίτητα διαλείμματα. Υπάρχουν έντονο άγχος για "να βγει η δουλειά" και περιστατικά άσχημης συμπεριφοράς από την εργοδοσία και τους προϊσταμένους της. Ολα αυτά προκαλούν προβλήματα στο γυναικείο οργανισμό, χρόνια μυοσκελετικά, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, που συνοδεύονται με το άγχος για το πώς θα αντεπεξέλθουν στις οικονομικές δυσκολίες του νοικοκυριού, στο μεγάλωμα, στις σπουδές των παιδιών...». Γι' αυτό, όπως είπε, το Συνδικάτο έχει ως στόχο να συγκροτηθεί Επιτροπή Γυναικών που θα εστιάσει στα ιδιαίτερα ζητήματα της γυναίκας εργάτριας.

Στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ιχθυοτροφεία, ιδιαίτερα την εντατικοποίηση και τις απολύσεις, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Λεωνίδας Σακκάς, ο οποίος τόνισε ότι «η επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδια», καθώς η εργοδοσία με πρόσχημα την πανδημία θα κλιμακώσει την επίθεσή της. Κατήγγειλε πως ενώ έχουν ταράξει τον κόσμο με διαφημιστικά για τα μέτρα προστασίας γενικά, μέσα στους χώρους εργασίας δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο.

Τις άθλιες συνθήκες που επιβάλλει η εργοδοσία, με τις πλάτες της κυβέρνησης, στους φοιτητές που κάνουν πρακτική άσκηση κατήγγειλε ο Δίας Πιταροκοίλης, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής, κάνοντας λόγο για κοροϊδία, καθώς τους υποχρεώνουν να εργάζονται «12ωρα σε κάβες, σε σούπερ μάρκετ και γραμματειακή υποστήριξη, όπου είναι τα "παιδιά" για όλες τις δουλειές...». Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου ευχαρίστησε το Συνδικάτο για τη βοήθεια που έχει προσφέρει στο Σύλλογο με τακτικές περιοδείες στη σχολή.

Παίρνοντας το λόγο και μεταφέροντας πείρα από τη δράση του Συνδικάτου, και οι υπόλοιποι ομιλητές τόνισαν ότι οι αρχαιρεσίες του είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί με όλες τις δυνάμεις, είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη μάχη για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων μέσα στις νέες δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνουν η κρίση και η ένταση της αντεργατικής επίθεσης.

Σε αυτό ακριβώς το ζήτημα αναφέρθηκε στη σύντομη παρέμβασή του ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του κλάδου, καλώντας τους εργάτες και τις εργάτριες, μπροστά στις αρχαιρεσίες και στην οργάνωση της πάλης, να γίνουν η φωνή του Συνδικάτου μέσα στους χώρους δουλειάς. Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε, μπορούν να δώσουν σημαντική βοήθεια και τα επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Αντιμέτωποι με ακόμα πιο ενισχυμένη εργασιακή ζούγκλα την «επόμενη μέρα»

Από τις αγωνιστικές παρεμβάσεις του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας μέσα στην πανδημία
Από τις αγωνιστικές παρεμβάσεις του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας μέσα στην πανδημία
Αντιμέτωποι με τη διευρυμένη «ευελιξία» και τις επιπτώσεις της στις συνθήκες αμοιβής, εργασίας και ζωής τους βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του Εμπορίου. Τόσο στις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω των περιοριστικών μέτρων, όσο και στα σούπερ μάρκετ, όπου απογειώθηκε η εντατικοποίηση μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, η «επόμενη μέρα» φέρνει μαζί της νέα επίθεση στα δικαιώματα των εμποροϋπαλλήλων, στο έδαφος που στρώνουν για τις αξιώσεις της εργοδοσίας τα κυβερνητικά μέτρα.

«Πληρώσαμε πολλά - Δεν θα πληρώσουμε ξανά. Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία»: Το κάλεσμα αυτό απευθύνει στους εργαζόμενους ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο οποίος, πέρα από τη συμμετοχή του στο σημερινό συλλαλητήριο, προχωρά τις επόμενες μέρες σε Γενικές Συνελεύσεις.

Η «επόμενη μέρα» με την επαναλειτουργία των καταστημάτων έχει φέρει τους εμποροϋπαλλήλους αντιμέτωπους «με μια νέα, ακόμα πιο βάρβαρη, κατάσταση», επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου, Ντίνα Γκογκάκη. Οπως εξηγεί, οι ρυθμίσεις που θέσπισε η κυβέρνηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου «μεταφράζονται σε εργασιακή ζούγκλα» για τους εργαζόμενους και «έρχονται να δώσουν συνέχεια στον ήδη εφαρμοζόμενο εργασιακό μεσαίωνα που έχουν χτίσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις». Αναλόγως των εκάστοτε αναγκών της εργοδοσίας, εκ περιτροπής εργασία και μειωμένο ωράριο με μειώσεις μισθών, ή ρεπό που δεν χορηγούνται και δουλειά τις Κυριακές, μαζί με την απειλή των απολύσεων, είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν το τοπίο που επικρατεί στον κλάδο.

Νέα «ρεκόρ» καταγράφει η «ευελιξία»


Η επιστροφή στα καταστήματα βρήκε τους εμποροϋπαλλήλους σε ...κινούμενη άμμο όσον αφορά τους όρους εργασίας τους. Μια σειρά από επιχειρήσεις έβαζαν εργαζόμενους σε αναστολή χωρίς να παρέχουν καμία ενημέρωση σε σχέση με τη διάρκειά της. Σε άλλες περιπτώσεις το πρόγραμμα εργασίας προβλέπει «ψαλιδισμένο» ωράριο, σε σύγκριση με αυτό που γνώριζαν, και αντίστοιχα συρρικνωμένο μισθό. Παράλληλα, οι εργοδότες προετοιμάζουν το έδαφος για την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, για απολύσεις και μείωση στο προσωπικό τους. Εκτός από την επιδείνωση στους όρους δουλειάς οι εμποροϋπάλληλοι αντιμετωπίζουν και το ανθυγιεινό περιβάλλον των μεγάλων καταστημάτων και των αποθηκών τους, που στεγάζονται σε κτίρια χωρίς παράθυρα και φυσικό εξαερισμό, με ανύπαρκτους χώρους διαλείμματος.

Τα ωράρια - «λάστιχο» και η εντατικοποίηση, που αποτελούν «μόνιμο σκηνικό» στον κλάδο του Εμπορίου, καταγράφουν νέα ρεκόρ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον προηγούμενο μήνα, σε μια σειρά από καταστήματα μεγάλο μέρος των εργαζομένων παρέμενε σε καθεστώς αναστολής και, την ίδια στιγμή, οι συνάδελφοί τους που επέστρεψαν στα πόστα τους «έλιωναν στη δουλειά», δουλεύοντας 6 και 7 μέρες τη βδομάδα, χωρίς ρεπό και μέρα ξεκούρασης. Παράλληλα, η άρση της αναστολής των συμβάσεων συχνά συνοδεύτηκε από «λεηλασία» της κανονικής άδειας των εργαζομένων, με την οποία οι εργοδότες θέλουν να «ξεμπερδεύουν» πριν «ανέβει» η εμπορική κίνηση.

Ακόμα και στα σούπερ μάρκετ, που είδαν τον τζίρο τους να εκτοξεύεται, οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μέσα στην πανδημία για να βγει η δουλειά, απειλούνται να βρεθούν ξανά στην ανεργία, αφού τους έχει βγει πρώτα το λάδι στη δουλειά. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου ανανεώνονται για ένα μήνα ή λίγες μέρες, τα 4ωρα και τα 6ωρα συνεχίζουν να αποτελούν τον κανόνα και οι εργαζόμενοι με 8ωρο να είναι είδος υπό εξαφάνιση. Κι όλα αυτά ενώ μέσα σε διάστημα 10 βδομάδων οι τζίροι έφτασαν το 1,5 δισ. ευρώ! Παρά τα νούμερα που προκαλούν ...ζάλη και βγήκαν πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, τώρα οι εργοδότες κάνουν προκλητικά λόγο για «πτώση του τζίρου» και... ξεπληρώνουν τους εργαζόμενους με δουλειά με ημερομηνία λήξης, μερική απασχόληση και αμείωτη εντατικοποίηση.

Δίπλα στα σούπερ μάρκετ, στους κερδισμένους της περιόδου συγκαταλέγεται η εργοδοσία στις αλυσίδες και τα καταστήματα που λειτούργησαν μέσα από το ηλεκτρονικό εμπόριο. Τα έσοδα από το ηλεκτρονικό εμπόριο εξαπλασιάστηκαν το Μάρτη και τον Απρίλη, όταν τα ρολά των φυσικών καταστημάτων παρέμεναν κατεβασμένα. Πίσω από αυτά, εμποροϋπάλληλοι σε μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και καταστήματα δούλεψαν και συνεχίζουν να δουλεύουν με μισθούς - ψίχουλα σε συνθήκες εντατικοποίησης και ανθυγιεινό περιβάλλον, σηκώνοντας στις πλάτες τους όλο το ...χαμαλίκι που συνεπάγεται η προετοιμασία των ηλεκτρονικών παραγγελιών.

Οπως σημειώνει ο ΣΕΒ σε μελέτη του («Λιανικό Εμπόριο 3600 - Το αύριο είναι εδώ») τον Απρίλη καταγράφηκε αύξηση στην καταναλωτική δαπάνη μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων, έως και 171% εβδομαδιαίως, σε σχέση με τις αντίστοιχες βδομάδες του 2019, ενώ το Μάρτη η αύξηση ήταν έως και 134% εβδομαδιαίως. Στο έδαφος αυτό, ο εργοδοτικός φορέας αναπτύσσει τους προβληματισμούς για την ανάγκη το «φυσικό κατάστημα» να αξιοποιήσει «σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία» και να μετεξελιχθεί σε «έξυπνο κατάστημα». Η εικόνα του «έξυπνου» καταστήματος μοιάζει βγαλμένη από εφιαλτική ταινία επιστημονικής φαντασίας: «Αισθητήρες δαπέδου καταγράφουν την επισκεψιμότητα και ενημερώνουν το προσωπικό για τις περιοχές του καταστήματος που παρατηρείται ιδιαίτερη κίνηση», «βοηθοί ρομπότ παρέχουν προσωποποιημένες πληροφορίες», «κάμερες καταγράφουν ανώνυμα τη διάθεση των καταναλωτών και τις διαδρομές τους στο κατάστημα», ειδικοί αισθητήρες «ανιχνεύουν καταναλωτικές συμπεριφορές». Ο τεχνολογικός αυτός καταιγισμός σχεδιάζεται σε έναν κλάδο οι εργαζόμενοι του οποίου αμείβονται με 300 και 400 ευρώ, δουλεύουν με ωράρια που κόβονται και ράβονται στα μέτρα των επιχειρήσεων, αποτελούν τον ορισμό της «ευελιξίας»...

«Λάστιχο» η ίδια η ζωή των εργαζομένων

Το διάστημα αυτό έχουν αποτυπωθεί με μεγαλύτερη ένταση οι δυσκολίες που προκαλούν στους εμποροϋπαλλήλους οι εργασιακές σχέσεις - «λάστιχο», η «ενοικιαζόμενη» εργασία, το «σπαστό ωράριο», οι συμβάσεις 6ήμερης εργασίας, η δουλειά την Κυριακή. Με όλα τα παραπάνω, ο ημερήσιος και εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας άλλοτε τεντώνει και άλλοτε συμπιέζεται ανάλογα με τις απαιτήσεις της εργοδοσίας. Το λειψό προσωπικό και οι συχνές αλλαγές στα ωράρια των καταστημάτων, καθώς και παράγοντες όπως η εκ περιτροπής φοίτηση των παιδιών στο σχολείο, έκαναν ακόμα πιο εμφανές το πρόβλημα που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν.

Το πρόγραμμα των εργαζομένων αλλάζει από μέρα σε μέρα, με αποτέλεσμα να μην ξέρουν τις ώρες που θα δουλέψουν και να αδυνατούν να προγραμματίσουν στοιχειωδώς τη ζωή τους. Οι εμποροϋπάλληλοι, όπως εξηγεί η Ντ. Γκογκάκη, μαθαίνουν το ωράριο εργασίας τους την τελευταία στιγμή, οι αλλαγές είναι πάντα πιθανές, η ώρα που θα σχολάσουν μπορεί να αλλάξει ακόμα και αφού έχουν πιάσει δουλειά, ανάλογα με την κίνηση στο κατάστημα και το φόρτο εργασίας. Οι δυσκολίες που προκύπτουν επηρεάζουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι εργαζόμενοι γονείς που δουλεύουν και οι δύο στον κλάδο κάνουν αγώνα δρόμου για να ρυθμίσουν τις μέρες που θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, με βάση το πότε παίρνουν το ρεπό τους.

Η επίθεση στην κυριακάτικη αργία και η παραπέρα «απελευθέρωση» του ωραρίου επιτείνονται από τη σύνδεση του Εμπορίου με τον Τουρισμό, την οποία προκρίνουν μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. Είναι ενδεικτικό ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή το πολυδιαφημισμένο σχέδιο του δήμου Αθήνας για την ανάπλαση του κέντρου της πόλης, εξέφρασε την προσδοκία του πως το συγκεκριμένο έργο «μελλοντικά θα ενισχύσει την ημερήσια κατά κεφαλή κατανάλωση των ξένων επισκεπτών - "shopping per day"». Ο χαρακτηρισμός του κέντρου της Αθήνας, του παραλιακού μετώπου της Αττικής, της περιοχής του αεροδρομίου και των Σπάτων ως «τουριστικών περιοχών» έχει ήδη φέρει το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές από το Μάη μέχρι και τον Οκτώβρη και έχει μεταφραστεί για τους εμποροϋπαλλήλους σε δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα.

Γενικές Συνελεύσεις και βήματα στην προσπάθεια οργάνωσης

«Δεν πάει άλλο! Δεν μπορούμε να ζούμε καθημερινά με το άγχος αν θα έχουμε δουλειά, αν θα πληρωθούμε, πώς θα τα βγάλουμε πέρα. Δεν μπορούμε να ζούμε με την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το αύριο», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, με την οποία κάλεσε τους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουν το «παρών» στο σημερινό συλλαλητήριο, δίπλα στα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες άλλων κλάδων. «Δυναμώνουμε την οργάνωσή μας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, απέναντι στη νέα επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Διεκδικούμε όλα όσα σήμερα έχουμε ανάγκη για να ζούμε και να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια. Τις ανάγκες μας στην υγεία, στη δουλειά με δικαιώματα δεν τις παζαρεύουμε», σημειώνει στο κάλεσμά του.

Τις επόμενες μέρες ο Σύλλογος προχωρά σε Γενικές Συνελεύσεις στο κέντρο της Αθήνας και σε συνοικίες της Αττικής. Οι συνελεύσεις θα γίνουν την Κυριακή 14/6, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως) και στις 6.30 μ.μ., για τους εργαζόμενους στις δυτικές συνοικίες, στο θεατράκι της Παλατιανής (Ανδρέα Παπανδρέου και Ισιδώρας). Συνέλευση προγραμματίζεται την Κυριακή 21/6 και στις νότιες συνοικίες.

Οσον αφορά τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, ο Σύλλογος είναι έτοιμος να συστήσει ένα ακόμα παράρτημα. Δίπλα στα παραρτήματα που λειτουργούν σε Μενίδι και Περιστέρι, θα προστεθεί και αυτό που θα έχει έδρα στην Πετρούπολη. Τα μέλη του Συλλόγου που εργάζονται ή ζουν στην περιοχή προετοιμάζουν τη συνέλευση, ενημερώνουν συναδέλφους τους για το παράρτημα του Συλλόγου, προχωρούν σε εξορμήσεις τόσο σε μεγάλα καταστήματα και σούπερ μάρκετ όσο και στα μικρά μαγαζιά στις γειτονιές. Οπως επισημαίνουν, η λειτουργία του παραρτήματος στην Πετρούπολη και τους γύρω δήμους (Ιλιον, Καματερό, Αγίους Αναργύρους) είναι ένα θετικό βήμα στην προσπάθεια για οργάνωση περισσότερων εμποροϋπαλλήλων στο σωματείο και μπορεί να δώσει ώθηση σε νέες εγγραφές εργαζομένων και περισσότερες επαφές στους χώρους δουλειάς της περιοχής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ