Πέμπτη 29 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέοι πιανίστες παρουσιάζουν τις σονάτες του Μπετόβεν

Ενα ενδιαφέρον έργο, που στις συνθήκες της πανδημίας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, παρουσίασαν φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, παρουσίασαν 13 διαδικτυακά ρεσιτάλ με τις 32 σονάτες του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, οι οποίες προβλήθηκαν στο κανάλι του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στο YouTube. Η προβολή ξεκίνησε στις 21 Ιούνη, Μέρα Ευρωπαϊκής Μουσικής, και ολοκληρώθηκε στις 3 Ιούλη.

Οπως σημειώνει ο επιστημονικά υπεύθυνος του έργου, Ούβε Μάτσκε, «η ιδέα για αυτό το project προέρχεται από τα δικά μου φοιτητικά χρόνια, όταν το 1977, με αφορμή τα 150 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη, συμμετείχα σε παρουσίαση των 32 σονατών για πιάνο στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής "Franz Liszt" στη Βαϊμάρη.

Το 2019 η θετική εξέλιξη των καλλιτεχνικών επιδόσεων των νέων πιανιστών του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης μάς επέτρεπε πλέον τον σχεδιασμό ενός τόσο φιλόδοξου project σε ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, παρά τους ελάχιστους διδάσκοντες και τον εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό των φοιτητών σε σχέση με την υλοποίηση του ίδιου εγχειρήματος στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής "Franz Liszt" το 1977.

Η αρχική μας σκέψη ήταν η παρουσίαση των 32 σονατών το 2020, ως αφιέρωμα για τη συμπλήρωση 250 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου συνθέτη, με σειρά ζωντανών ρεσιτάλ σε διαφορετικές αίθουσες της Θεσσαλονίκης, αλλά τα σχέδια αναβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.

Μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες, χωρίς τα απαραίτητα για τον κλάδο μας διά ζώσης μαθήματα, χωρίς συστηματική μελέτη των φοιτητών μας σε καλά όργανα στον χώρο του πανεπιστημίου και χωρίς την απαραίτητη συναυλιακή πράξη, προετοιμάστηκαν από φοιτητές και διδάσκοντες εκ νέου το 2021 τα 13 αυτά ρεσιτάλ, παραμερίζοντας με θαυμαστή ψυχική δύναμη όλα τα εμπόδια που προέκυψαν και ολοκληρώνοντας τις μαγνητοσκοπήσεις με επιτυχία.

Ως επιστημονικά υπεύθυνος και συντονιστής του έργου αυτού είμαι πολύ χαρούμενος, περήφανος και συγκινημένος που σε μια εξαιρετικά δύσκολη για την Παιδεία και τον Πολιτισμό εποχή κατορθώσαμε να ολοκληρώσουμε έναν κύκλο, όπου παρουσιάζεται το σύνολο των 32 σονατών για πιάνο του L. v. Beethoven από ενεργούς φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης».

Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό και παιδαγωγικό έργο ιδιαίτερου συμβολισμού στον απόηχο της πανδημίας, με τη συμμετοχή 26 νέων καλλιτεχνών φοιτητών ειδίκευσης πιάνου, καθώς και του καλλιτεχνικού αντικειμένου του Τμήματος ΜΕΤ των τάξεων του καθηγητή Ούβε Μάτσκε, του αναπληρωτή καθηγητή Ιγκόρ Πέτριν και των διδασκόντων Παρασκευής Γιαμοπούλου και Χριστίνας Σιδηροπούλου.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org