Τετάρτη 28 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ενας νεκρός, τραυματίες και αγνοούμενοι από ισχυρή έκρηξη

Σε μονάδα διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων χημικής βιομηχανίας στο Λεβερκούζεν

(c) Copyright 2021, dpa (www.d

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, 4 εργαζόμενοι αγνοούνται και 16 έχουν τραυματιστεί - οι 4 σοβαρά - από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε χτες το πρωί σε τρεις δεξαμενές καύσης επικίνδυνων αποβλήτων σε βιομηχανικό χημικό πάρκο στη γερμανική πόλη Λεβερκούζεν. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα χημικής βιομηχανίας στην Ευρώπη, έκτασης 11 τ. χλμ. όπου εργάζονται περίπου 50.000 άνθρωποι.

Η φωτιά, η οποία ξέσπασε σε τρεις δεξαμενές με εύφλεκτο διαλυτικό υγρό, έχει κατασβεστεί, ωστόσο πυκνός μαύρος καπνός συνέχισε να υψώνεται για ώρες από το σημείο. Οι αρχές ζητούσαν από τους κατοίκους να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες και συνέστησαν επιμελή καθαρισμό φρούτων και λαχανικών από καλλιέργειες της περιοχής. Επίσης έκλεισαν οι γύρω αυτοκινητόδρομοι και σε μεγάλο τμήμα της πόλης παρέμειναν κλειστές οι παιδικές χαρές.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπεύθυνος της εταιρείας «Currenta», που διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, Λαρς Φρίντριχ, δήλωσε ότι καίγονταν χλωριωμένοι διαλύτες, αλλά διευκρίνισε ότι δεν είναι ακόμη διαθέσιμη η πλήρης ανάλυση του περιεχομένου των δεξαμενών, επομένως δεν ήταν ακόμη σαφές εάν τοξικές ουσίες απελευθερώθηκαν στη φωτιά.

«Προς το παρόν δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της «Currenta» σχετικά με τα αίτια της έκρηξης, ενώ τόνισε ότι παραμένει η κατάσταση κινδύνου. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας τραυματίας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η εταιρεία διαχειρίζεται επίσης μεγάλο μέρος των απορριμμάτων που συγκεντρώθηκαν μετά τις πρόσφατες πλημμύρες στη Δυτική Γερμανία, καθώς το Λεβερκούζεν απέχει περίπου 50 χλμ. από τις περιοχές που θάφτηκαν κάτω από τη λάσπη.

Στη μονάδα αποτέφρωσης επικίνδυνων αποβλήτων εξερράγησαν δεξαμενές που περιέχουν απόβλητα παραγωγής από τις πάνω από 30 χημικές βιομηχανίες του πάρκου, ανάμεσά τους οι «Bayer», «Lanxess», «Covestro», «Arlanxeo».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ