Τετάρτη 28 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΝΗΣΙΑ
«Αρωμα» Κίνας στην επίσκεψη Μακρόν

ΠΑΠΕΕΤΕ.--

Επίσκεψη στο πιο πυκνοκατοικημένο νησί της Γαλλικής Πολυνησίας, την Ταϊτή, και στη Μανίχι (κοραλλιογενές νησί) του αρχιπελάγους Τουαμότου πραγματοποιεί από την αρχή της βδομάδας ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο φόντο της όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού με την Κίνα στην ευρύτερη περιοχή Ασίας - Ειρηνικού.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γάλλου Προέδρου, το ταξίδι του Μακρόν στην περιοχή αφορά την ενίσχυση των σχέσεων της μητροπολιτικής Γαλλίας με απομακρυσμένες πρώην γαλλικές αποικίες στον Ειρηνικό Ωκεανό. Με αυτήν την αφορμή, ωστόσο, αναμένεται να «ξεδιπλώσει» το πολιτικό του όραμα για την παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή του Ειρηνικού, αλλά και να αξιοποιήσει προς αυτήν την κατεύθυνση το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, από το οποίο ταλανίζονται πολλά νησιωτικά κρατίδια του Ειρηνικού. Στην ατζέντα συναντήσεων με κυβερνητικούς αξιωματούχους και κοινωνικούς φορείς της Γαλλικής Πολυνησίας αναμένεται να θίξει το ζήτημα των αποζημιώσεων στα πολλά θύματα των πάνω από 200 πυρηνικών δοκιμών που έκανε η Γαλλία στα κοραλλιογενή νησιά της Γαλλικής Πολυνησίας έως το 1996, προκαλώντας στον τοπικό πληθυσμό θανάτους, καθώς και καρκίνο και άλλες σοβαρές παθήσεις.

Η Γαλλική Πολυνησία βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό και απαρτίζεται από 118 νησάκια. Ηταν για πολλά χρόνια υπερπόντια κτήση της Γαλλίας, ενώ από το 2004 και μετά έχει αποκτήσει περιορισμένη διοικητική αυτονομία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ