Τετάρτη 28 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Πυκνώνουν οι αντιδράσεις ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ

Τρομοκρατική επίθεση στην κουβανική πρεσβεία στο Παρίσι σημειώθηκε τη Δευτέρα

Πληθαίνουν καθημερινά τα μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον κουβανικό λαό και στην κυβέρνησή του, απέναντι στο νέο σχέδιο ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Οι νέες οργανώσεις που στέλνουν ψήφισμα αλληλεγγύης είναι το Εργατικό Κέντρο Σάμου, ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΚΥ Καρδίτσας, το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Σάμου, το Σωματείο Εργαζομένων σε Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ικαρίας - Φούρνων, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Συναφών Επαγγελμάτων Ικαρίας - Φούρνων, το Σωματείο Συνταξιούχων Μισθωτών Ικαρίας - Φούρνων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ικαρίας - Φούρνων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας ν. Αττικής και ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων ν. Λάρισας.

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καταγγέλλει και καταδικάζει με αγανάκτηση την ελληνική κυβέρνηση, που μαζί με μια σειρά άλλες αντιδραστικές κυβερνήσεις υπέγραψε την απαράδεκτη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά της Κούβας κατηγορώντας την για «μαζικές συλλήψεις». Απαιτεί να σταματήσει εδώ και τώρα ο απάνθρωπος αποκλεισμός και να αφεθεί ο κουβανικός λαός ελεύθερος να συνεχίσει να ακολουθεί τον δρόμο που μόνος του διάλεξε.

Υπενθυμίζεται ότι προχτές 20 κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και αυτή της Ελλάδας, συστρατεύτηκαν με το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και δημοσίευσαν κοινή δήλωση διά της οποίας καλούν την κυβέρνηση της Κούβας «να σεβαστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που είναι νομικά εγγυημένα για τον κουβανικό λαό», «να απελευθερώσει τους κρατούμενους» και να αποκαταστήσει το ίντερνετ.

Η τοποθέτηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν εξασφάλισε «την υποστήριξη μιας χούφτας χωρών που υφίστανται πίεση για να συμμορφώνονται προς τις διαταγές» των ΗΠΑ, σημείωσε ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες.

«Η Κούβα εξασφάλισε την υποστήριξη 184 χωρών που απαιτούν να τερματιστεί ο αποκλεισμός», πρόσθεσε ο Κουβανός ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στο εμπάργκο των ΗΠΑ και στον οικονομικό στραγγαλισμό που υφίσταται ο κουβανικός λαός εδώ και δεκαετίες από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τους συμμάχους τους.

Εξάλλου, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα νέες κυρώσεις κατά αξιωματούχων της Κούβας, ενώ διατηρεί τις κυρώσεις της κυβέρνησης Τραμπ.

Επίθεση στην κουβανική πρεσβεία στο Παρίσι

Τρομοκρατική επίθεση με «κοκτέιλ» μολότοφ στην κουβανική πρεσβεία στο Παρίσι κατήγγειλε τη Δευτέρα η κυβέρνηση της Κούβας, χαρακτηρίζοντας την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα των ΗΠΑ υπεύθυνη για το συμβάν.

Το γαλλικό Πυροσβεστικό Σώμα ανέφερε ότι δύο αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί ερρίφθησαν στο κτίριο όπου εδρεύει η κουβανική διπλωματική αποστολή, στο 15ο Διαμέρισμα του Παρισιού, και διευκρίνισε ότι η επίθεση προκάλεσε μόνο ελαφριές φθορές. Μέχρι χτες δεν είχε υπάρξει ανάληψη της ευθύνης.

Ο Κουβανός ΥΠΕΞ δήλωσε: «Θεωρώ την αμερικανική κυβέρνηση υπεύθυνη για τις ασταμάτητες εκστρατείες εναντίον της χώρας μας, οι οποίες ενθαρρύνουν τις συμπεριφορές αυτές και τα καλέσματα σε βία, με πλήρη ατιμωρησία, από την επικράτειά της».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ