Τετάρτη 28 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Αμερικανικές πιέσεις για διεξαγωγή εκλογών το Δεκέμβρη

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Πίεση για ενδολιβυκή συμφωνία που θα εξασφαλίσει τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στις 24 Δεκέμβρη άσκησε χτες ο Αμερικανός πρέσβης στην Τρίπολη και απεσταλμένος του Προέδρου Μπάιντεν στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά.

Ο Νόρλαντ ενθάρρυνε όλους τους Λίβυους ηγέτες να συνεργαστούν και να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις ώστε να εξασφαλίσουν τη διεξαγωγή «ελεύθερων και δίκαιων» εκλογών, προσθέτοντας πως αυτό είναι «απαραίτητο βήμα για μια σταθερή, ενιαία και δημοκρατική Λιβύη». Πρόσθεσε πως είναι κρίσιμο ζήτημα η διεξαγωγή τους σε συγκεκριμένο χρόνο εφόσον καταληχθούν «μια συνταγματική βάση και ένας εκλογικός νόμος», που παραμένουν επί του παρόντος ζητούμενα παρά τις μαραθώνιες ενδολιβυκές διαπραγματεύσεις. Ο Αμερικανός διπλωμάτης παρακολούθησε επίσης την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στη λιβυκή τηλεπικοινωνιακή εταιρεία «Hatif» και την αμερικανική εταιρεία «Infinera» για την εγκατάσταση τηλεπικοινωνιακού δικτύου πέμπτης γενιάς (5G).

Της επίσκεψης του Νόρλαντ στην Τρίπολη προηγήθηκε η μετάβαση της εννεαμελούς Ανώτατης Εθνικής Επιτροπής Εκλογών από την εκλεγμένη Βουλή των Αντιπροσώπων, τη Δευτέρα, στη Ρώμη για να συζητήσει και να συντάξει εκλογικό νόμο για τη διεξαγωγή των εκλογών το Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ