Παρασκευή 23 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία», λένε οι Ταλιμπάν

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, καθώς συνεχίζουν να επελαύνουν σε μεγάλο μέρος του Αφγανιστάν, δήλωσε χτες ότι λύση στο πρόβλημα της χώρας θα δώσει η δημιουργία μιας ισλαμικής κυβέρνησης «χωρίς αποκλεισμούς» και ότι οι Ταλιμπάν θέλουν να συνεργαστούν με άλλες χώρες για την «αποκατάσταση της ειρήνης», αλλά και την «έναρξη της ανοικοδόμησης της χώρας».

Συγκεκριμένα, ο Ζαμπιχουλάντ Μουτζαχίντ, μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο TRT από την Ντόχα, όπου ξεκίνησε νέος γύρος επαφών με την αφγανική κυβέρνηση, ξεχώρισε τις προσδοκίες που έχει η οργάνωσή του από τις μουσουλμανικές χώρες και τη στήριξή τους «στο τέλος του πολέμου», προσθέτοντας ότι «θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, η Τουρκία είναι αδελφός μας, έχουμε πολλά κοινά σημεία».

Πρόσθεσε δε ότι «θέλουμε η Τουρκία να αφήσει πίσω της το παρελθόν και να προχωρήσει στο παρόν και στο μέλλον. Στη συνέχεια θα ζητήσουμε διάλογο και μαζί της». Επανέλαβε ωστόσο ότι η διασφάλιση της σταθερότητας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ αλλά και στις περιοχές όπου φιλοξενούνται ξένες πρεσβείες - όπου το ΝΑΤΟ ετοιμάζει νέα «επιχείρηση ασφαλείας» με επικεφαλής στρατεύματα της Τουρκίας - είναι ευθύνη των ίδιων των Αφγανών και κάθε «άλλη κίνηση» θα θεωρηθεί «ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις» του Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός επιτελάρχης Μαρκ Μίλεϊ δήλωσε χτες ότι οι Ταλιμπάν ελέγχουν εδάφη στο μισό Αφγανιστάν, ωστόσο δεν ελέγχουν καμία από τις 34 πρωτεύουσες επαρχιών της χώρας, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η περαιτέρω ενίσχυσή τους. «Δεν νομίζω ότι έχει γραφτεί ακόμα το "τέλος του παιχνιδιού"», ανέφερε, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στη στήριξη του Αφγανιστάν.

Οι ίδιοι οι Ταλιμπάν υποστήριξαν ξανά χτες ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό της το μεγαλύτερο μέρος των συνόρων του Αφγανιστάν και ότι «δεν θα επιτρέψουν» στο «Ισλαμικό Κράτος» να δραστηριοποιηθεί στα εδάφη που κατέχουν.

Τέλος, στα βόρεια σύνορα του Αφγανιστάν, χτες το Τατζικιστάν πραγματοποίησε μία τεράστια στρατιωτική άσκηση, στην οποία ο Πρόεδρος Εμομάλι Ραχμόν δήλωσε ότι συμμετείχαν 130.000 έφεδροι εκτός από τους 100.000 μόνιμους στρατιωτικούς. «Λόγω της ασταθούς κατάστασης στην περιοχή, υπενθυμίζω για άλλη μια φορά στον λαό του Τατζικιστάν ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα που έχουν επιτευχθεί με υψηλό τίμημα». Θυμίζουμε ότι η Ρωσία (που έχει στρατιωτική βάση στο Τατζικιστάν) προγραμματίζει τις επόμενες μέρες κοινές ασκήσεις στην περιοχή μαζί με το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ