Παρασκευή 23 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ «PEGASUS»
«Ασπίδα» ενάντια σε κυβερνοεπιθέσεις ετοιμάζει ο Μακρόν

Το ισραηλινής κατασκευής λογισμικό παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων «Πήγασος», που βρίσκεται στο προσκήνιο, σε ένα ακόμα επεισόδιο στο ζήτημα της εκτεταμένης παρακολούθησης ηγετών κρατών, αντιπολιτευόμενων, δημοσιογράφων, πολιτικών κ.ά., απασχόλησε χτες το γαλλικό υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε για να εξετάσει ζητήματα κυβερνοασφάλειας.

Αφορμή έδωσε η πληροφορία της «Λε Μοντ» ότι τα κινητά του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και άλλων 15 υπουργών παρακολουθούνταν το 2019 από το λογισμικό «Πήγασος», που χρησιμοποιούσαν οι μαροκινές μυστικές υπηρεσίες.

Η εξέλιξη, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ, προκάλεσε έρευνα για να εξακριβωθεί αν όντως είχε εγκατασταθεί το λογισμικό παρακολούθησης στα κινητά τηλέφωνα του Προέδρου και υπουργών της κυβέρνησης. Ο Ατάλ πρόσθεσε ότι η έρευνα θα εξετάσει αν υποκλάπηκαν δεδομένα από τα κινητά, ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχει στα σκαριά έτοιμο από πέρυσι σχέδιο «100 εκατομμυρίων ευρώ» για να θωρακιστούν τα νοσοκομεία και οι Οργανισμοί Τοπικής Διοίκησης ενάντια σε κυβερνοεπιθέσεις.

Παράλληλα, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως συγκρότησε ομάδα εργασίας, με τη συμμετοχή υπουργών, η οποία θα αξιολογήσει τις αυξανόμενες πληροφορίες ότι το εν λόγω κατασκοπευτικό λογισμικό που πουλά η ισραηλινή εταιρεία NSO έχει χρησιμοποιηθεί σε απόπειρες και επιτυχημένες υποκλοπές κινητών τηλεφώνων σε όλο τον κόσμο. Επικεφαλής της έρευνας φέρεται πως έχει τεθεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, που υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ