Παρασκευή 23 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2020

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2020, για τις εκδόσεις 2019, από τη Διεύθυνση Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού.

Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το έτος 2020 απονεμήθηκε στην Τζένη Μαστοράκη για τη συνολική της προσφορά στα Γράμματα.

Τα υπόλοιπα βραβεία που απονεμήθηκαν είναι τα εξής: Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος στον Ηλία Μαγκλίνη για το έργο «Είμαι όσα έχω ξεχάσει. Μια αληθινή ιστορία» («Μεταίχμιο»). Το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος - Νουβέλας στον Αχιλλέα ΙΙΙ για το έργο «Παραχαράκτης» («Νεφέλη») και στον Μιχάλη Μακρόπουλο για το «Μαύρο νερό» («Κίχλη»). Το Κρατικό Βραβείο Ποίησης στον Γιάννη Αντιόχου για το «Αυτός, ο κάτω ουρανός» («Ικαρος»). Το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής στον Κώστα Ιωαννίδη για το «Μία "υπερόχως νόθος" τέχνη: ποιητικές της φωτογραφίας. Τέλη 19ου - αρχές 20ού αιώνα» («Futura»). Το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας - Bιογραφίας - Χρονικού - Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας στον Κωνσταντίνο Πουλή για το «Απ' το αλέτρι στο smartphone. Συζητήσεις με τον πατέρα μου» («Μελάνι»). Το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα στην Ηλέκτρα Λαζάρ για το «Αγια νήπια» («Απαρσις») και στον Μιχάλη Μαλανδράκη για το «Patriot» («Πόλις»). Το Ειδικό Κρατικό Βραβείο 2020 στον Μάνο Ραγιάδη για το «Αγόρι» («Bibliotheque»). Τιμητική Διάκριση απονεμήθηκε στα περιοδικά «Πρεβεζάνικα Χρονικά» και «Απόπλους».

Το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου στον Γιώργο Παναγιωτάκη για το έργο με τίτλο «Ο Ισιντόρ και το φεγγάρι» («Πατάκη»). Το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού - Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου στον Νίκο Πουρσανίδη για το «Πέρα από το δάσος & Η μαγεμένη καρυδιά» («Καλειδοσκόπιο») και στην Μελίνα Σιδηροπούλου για το έργο με τίτλο «Ηλιος με μουστάκια» («Καλειδοσκόπιο»).

Το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου απονέμεται κατά πλειοψηφία στην εικονογράφο Χρύσω Χαραλάμπους και στον συγγραφέα Δημήτρη Μπασλάμ για το έργο με τίτλο «Το πουλόβερ» («Καλειδοσκόπιο»). Το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά στην Ροδούλα Παππά για το «Πώς φτιάχνεται ένα παιδικό βιβλίο και οι συνέπειες για το περιβάλλον μας» («Νεφέλη»).

Το Κρατικό Βραβείο Απόδοσης Εργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά στον Σταμάτη Ευ. Μπουσέ για τη μετάφραση του «Ρητόρων Διδάσκαλος» του Λουκιανού («Gutenberg»). Το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Εργου Ελληνικής Λογοτεχνίας σε Ξένη Γλώσσα στην Maria Caracausi για τη μετάφραση του «Ghiannis Ritsos, Bianche macule sopra il biancο» («Torri del Vento», Palermo) και στην Paola Maria Minucci για τη μετάφραση του «Konstandinos P.Kavafis, Tutte le poesie» («Donzelli», Roma). Το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Εργου Ξένης Λογοτεχνίας στην Ελληνική Γλώσσα στην Ρίτα Κολλαϊτη για τη μετάφραση του «Ανάστροφα του HUYSMANS-K.J.» («Στερέωμα»).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ