Οπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών στους αρμόδιους φορείς «τα αιτήματα που θα υποβάλλονται για έγκριση μεμονωμένα ή εκτός των πλαισίων του τριετούς προγραμματισμού, δε θα λαμβάνονται υπόψη», ενώ αποσαφηνίζεται ότι «δε θα εγκρίνεται η πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου για κάλυψη πάγιων αναγκών». Η τελευταία απαγόρευση που τίθεται, απαντά μεν σε ένα χρόνιο αίτημα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή να μην προσλαμβάνονται έκτακτοι για την κάλυψη πάγιων αναγκών, ωστόσο αναιρείται από το ίδιο το πλαίσιο έγκρισης των προσλήψεων που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί παραμένει η διαδικασία έγκρισης του προσωπικού των δήμων από την Τριμελή Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία, όπως σημειώνεται τόσο στην εγκύκλιο αλλά και όπως δείχνει η εμπειρία, απορρίπτει τα περισσότερα αιτήματα που υποβάλλονται, ωθώντας τους δήμους σε συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο επισημαίνεται «η ανάγκη φειδούς στην υποβολή αιτημάτων καθώς και της επαρκούς και συγκεκριμένης τεκμηρίωσης της επικαλούμενης ανάγκης για κατ' εξαίρεση πρόσληψη προσωπικού». Μάλιστα, τα αιτήματα των δήμων για προσωπικό θα πρέπει να συνοδεύονται από εισηγητική έκθεση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας, αλλιώς δε θα εγκρίνονται.
Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πραγματική ανάγκη των δήμων σε μόνιμο προσωπικό, για να υπηρετήσει την πολιτική του λιγότερου κράτους, όπως αυτή αντανακλάται και στη γενική αρχή ότι «εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας της αναστολής των διορισμών και προσλήψεων στο δημόσιο τομέα». Αλλωστε, αυτή κρατά το όπλο της έγκρισης και όχι οι δήμοι, οι οποίοι και στο παρελθόν έχουν ζητήσει αυτονομία στις προσλήψεις, αρκεί να τηρούνται τα κριτήρια του νόμου.
Σύμφωνα, πάντως, με εκτιμήσεις της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, το 2001 εγκρίθηκαν περίπου 1.700 αιτήσεις σε επιστημονικό προσωπικό και 5.000 σε εργάτες καθαριότητας και πρασίνου, εποχιακούς και με σύμβαση έργου. Περίπου 1.200 αιτήσεις για ανάγκες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν έγιναν δεκτές. Για το 2002 οι αιτήσεις προβλέπεται να φτάσουν τις 10.000, εκ των οποίων οι 4.500 εκτιμάται ότι θα είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.