Russian Defense Ministry Press |
Η Ρωσία προειδοποίησε ότι σε επόμενη παραβίαση των συνόρων της από πολεμικό πλοίο μπορεί να απαντήσει με πυρά στον στόχο |
Σε αυτό το πλαίσιο, η Μόσχα προειδοποίησε χτες ότι επόμενες παραβιάσεις των χωρικών της υδάτων θα απαντηθούν με πυρά στο στόχο, ενώ το Λονδίνο, που συνεχίζει να αρνείται ότι υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά, δηλώνει πως καθώς δεν αναγνωρίζει την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, δεν δέχεται «παράνομες παρεμβάσεις» σε αντίστοιχες «αβλαβείς διελεύσεις».
Υπενθυμίζεται ότι το βρετανικό αντιτορπιλικό «HMS Defender» απέπλευσε το πρωί της Τετάρτης από το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού προς τη Γεωργία, έπλευσε για περίπου μία ώρα εντός του ορίου των 12 μιλίων από το ακρωτήρι Φιολέντ στη Χερσόνησο της Κριμαίας και φέρεται να εισήλθε κατά περίπου 3 χιλιόμετρα εντός των ρωσικών χωρικών υδάτων.
Με την κίνηση αυτή η Βρετανία (και το ΝΑΤΟ) σκόπευε να δηλώσει ότι «διεκδικεί δικαιώματα ναυσιπλοΐας» στη Μαύρη Θάλασσα προς υποστήριξη της Ουκρανίας, η οποία έχασε τον έλεγχο της Κριμαίας μετά την ενσωμάτωσή της στη Ρωσία το 2014.
Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπ. Τζόνσον, το πολεμικό πλοίο ενεργούσε νόμιμα και βρισκόταν σε διεθνή ύδατα. «Το σημαντικό σημείο είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας», πρόσθεσε, «πρόκειται για νερά της Ουκρανίας και ήταν απολύτως σωστό να τα χρησιμοποιήσουμε».
Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Ράαμπ, χαρακτήρισε τη ρωσική εκδοχή «προβλέψιμα ανακριβή», ενώ ο υπουργός Αμυνας, Μπ. Γουάλας, ανέφερε ότι το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό «θα τηρεί πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο και δεν θα δεχθεί παράνομη παρέμβαση σε αβλαβείς διελεύσεις». Επανέλαβε τη βρετανική «εξήγηση» ότι το «HMS Defender» δέχτηκε προειδοποίηση για «ρωσική άσκηση με πραγματικά πυρά» και ισχυρίστηκε ότι η άσκηση διεξήχθη «εκτός εύρους θέσης». Είπε επίσης ότι τα ρωσικά αεροσκάφη πέταξαν περίπου 150 μέτρα πάνω από το βρετανικό πλοίο, «χωρίς να αποτελούν άμεση απειλή για το "HMS Defender", αλλά ορισμένοι ελιγμοί δεν ήταν ούτε ασφαλείς ούτε επαγγελματικοί». Ο δε Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος, Τζ. Γιουστίς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι το Λονδίνο μπορεί να επιχειρήσει ξανά αντίστοιχη διέλευση, αφού δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία της Ρωσίας στην Κριμαία.
Η Βρετανία, την ώρα που επιχειρεί να υποβαθμίσει το επεισόδιο, κάνοντας λόγο για «συνηθισμένες» ρωσικές ασκήσεις, δηλώνει ότι θέλει να εδραιώσει την «ελεύθερη ναυσιπλοΐα» και το δικαίωμα «αβλαβούς διέλευσης» στη Μαύρη Θάλασσα.
Με τα ίδια προσχήματα, αυξάνεται συνολικά η ΝΑΤΟική παρουσία, με πλοία των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων χωρών της λυκοσυμμαχίας, προκαλώντας αντίστοιχες κινήσεις της Ρωσίας.
«Μπορούμε να βομβαρδίσουμε όχι μόνο προς την κατεύθυνση (σ.σ. του πλοίου), αλλά και στο στόχο, εάν στο όνομα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας γίνεται παραβίαση των κρατικών συνόρων της Ρωσίας», απάντησε χτες από την πλευρά της Μόσχας ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριάμπκοφ, προειδοποιώντας όλους να απέχουν από τέτοιες «προκλητικές κινήσεις».
«Το απαραβίαστο των συνόρων είναι απόλυτη επιτακτική ανάγκη, θα τα προστατεύσουμε με διπλωματικά, πολιτικά και, εάν είναι απαραίτητο, στρατιωτικά μέσα», συνέχισε.
Σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα («Kommersant» κ.ά.) και αναλυτές, το επεισόδιο σχετίζεται με την απόφαση της Ρωσίας από τις 24/6 να ανασταλεί η διέλευση από τα χωρικά της ύδατα για ξένα πολεμικά πλοία και άλλα κρατικά σκάφη σε τρεις θαλάσσιες ζώνες της Μαύρης Θάλασσας έως τις 31/10, επικαλούμενη στρατιωτικές ασκήσεις σε αρκετές περιοχές.
«Οι Βρετανοί προσπάθησαν να ασκήσουν το δικαίωμά τους στη λεγόμενη "αβλαβή διέλευση" μέσω των χωρικών υδάτων της Ρωσίας. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης χωρικών υδάτων μπορεί να περιορίσει αυτό το πέρασμα σε ορισμένα τμήματα, και τον Απρίλη το ρωσικό υπουργείο Αμυνας εξέδωσε αντίστοιχη δήλωση, η οποία πυροδότησε τη διαμαρτυρία των κρατών του ΝΑΤΟ (...) Στόχος της βρετανικής κίνησης ήταν να δείξει ότι δεν αναγνωρίζει αυτήν τη δήλωση, όπως δεν αναγνωρίζει και την κυριαρχία της Ρωσίας επί της Κριμαίας», αναφέρει σχετικό ρωσικό ρεπορτάζ.
Ρώσοι αναλυτές σημειώνουν ότι η ισχυρή αντίδραση της Μόσχας «ήταν αναμενόμενη» και από τη Βρετανία, ωστόσο το συμβάν είναι «άνευ προηγουμένου» και υποδεικνύει στο βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό ότι «η επόμενη βόμβα ή πύραυλος θα μπορούσε να σας χτυπήσει».
«Σε περίπτωση επανάληψης απαράδεκτης προκλητικής δράσης - εάν αυτές οι ενέργειες προχωρήσουν πολύ, δεν μπορούν να αποκλειστούν επιλογές για τη νόμιμη υπεράσπιση των ρωσικών συνόρων», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, καλώντας ωστόσο σε αποφυγή «συνολικών συμπερασμάτων» για τις σχέσεις Ρωσίας - Βρετανίας. «Λυπούμαστε που συνέβη ένα τέτοιο περιστατικό και λυπούμαστε που προφανώς ήταν προετοιμασμένο. Ωστόσο, δεν θα θέλαμε να το παρουσιάσουμε ως τάση ή ότι τέτοιες προκλήσεις θα γίνουν συστηματικές», είπε.