Παρασκευή 25 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εγκριση νέων εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Με τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ να συνεχίζει και να εντείνει σε όλη τη γραμμή το έγκλημα της κατοχής της Παλαιστίνης, υποεπιτροπή της «Πολιτικής Αρχής» του στρατού ενέκρινε για πρώτη φορά από την αρχή του 2021 σχέδια ανέγερσης νέων εβραϊκών κατοικιών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Ο επικεφαλής της «Ενιαίας Λίστας» στο Ισραήλ, Α. Οντέχ, καταδίκασε την απόφαση για προώθηση 31 εποικιστικών σχεδίων, τονίζοντας ότι εγκρίθηκαν «μέσα σε λιγότερο από ένα 15ήμερο από τη νέα κυβέρνηση».

Στο μεταξύ, επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ πραγματοποίησε χτες ο Πρόεδρος της Ονδούρας, Χουάν Ορλάντο Χερνάντες, με αφορμή τα εγκαίνια της νέας πρεσβείας της χώρας του στην πόλη, μετά τη μεταφορά της από το Τελ Αβίβ.

Πρόκειται βέβαια για τον επικίνδυνο «δρόμο» που άνοιξαν οι ΗΠΑ, με απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ και διατήρησή της από την κυβέρνηση Μπάιντεν, αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και μεταφέροντας εκεί την πρεσβεία τους, δίνοντας «αέρα στα πανιά» στην προσπάθεια του Ισραήλ για διαιώνιση της κατοχής.

Ο Πρόεδρος της Ονδούρας συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Ν. Μπένετ, ο οποίος τον χαιρέτισε δηλώνοντας πως η απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ θα καταγραφεί στις σελίδες της Ιστορίας σαν «γενναία και σωστή» ενέργεια...

Ερωτήματα για το θάνατο του Ν. Μπανάτ

Στο μεταξύ, ερωτήματα και αντιδράσεις προκαλεί ο θάνατος του 44χρονου Παλαιστίνιου αντιπολιτευόμενου πολιτικού Ν. Μπανάτ, μετά από τη σύλληψή του από μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στη Χεβρώνα.

Σύμφωνα με καταγγελίες συγγενών του θύματος, ένοπλα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας πραγματοποίησαν μεταμεσονύχτια έφοδο στο σπίτι του θύματος, τον ξυλοκόπησαν στο κεφάλι και το σώμα με λοστούς και τον μετέφεραν σε κλούβα προς άγνωστη κατεύθυνση.

Λίγες ώρες μετά, ο διοικητής της Χεβρώνας, Τζ. αλ Μπάκρι, μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε πως «χειροτέρεψε η υγεία» του 44χρονου και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Χεβρώνας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο ίδιος είπε πως η σύλληψη του θύματος διατάχθηκε με απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, ωστόσο δεν ανέφερε με ποια κατηγορία.

Ο Ν. Μπανάτ ήταν υποψήφιος στις παλαιστινιακές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τον περασμένο Μάη (οι οποίες ακυρώθηκαν με απόφαση του Παλαιστίνιου Προέδρου) και κατηγορούσε τη διοίκηση της Παλαιστινιακής Αρχής για διαφθορά.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Στάγεχ, διέταξε τη συγκρότηση επιτροπής έρευνας για τον θάνατο του Μπανάτ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ