Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Παράνομη θέλουν να βγάλουν την απεργία στα καράβια οι εφοπλιστές

  • «Αέρας στα πανιά» της εργοδοσίας το νομοσχέδιο Χατζηδάκη
  • Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 8.30 π.μ. στο Πρωτοδικείο Πειραιά

Βιάζονται οι εφοπλιστές να αξιοποιήσουν τα νέα όπλα που τους δίνει το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης για το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, και έτσι χτες ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος των ναυτεργατικών σωματείων και της απόφασής τους για 24ωρη πανελλαδική απεργία αύριο Πέμπτη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Σημειωτέον, η απεργία έχει προκηρυχθεί εδώ και μέρες και εντάσσεται στην πανελλαδική πανεργατική απεργία, κι όμως απροκάλυπτα οι μηχανισμοί κυβέρνησης - εργοδοσίας τρέχουν να τη βγάλουν παράνομη.

Τις εκβιαστικές - τρομοκρατικές μεθόδους των εργοδοτών καταγγέλλουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, καλώντας σε παράσταση διαμαρτυρίας στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων σήμερα Τετάρτη στις 8.30 π.μ., στο Πρωτοδικείο Πειραιά.

«Η πρόθεσή τους να βγάλουν αυτήν την απεργία παράνομη είναι τροχιοδεικτική βολή για το τι θα επακολουθήσει το επόμενο διάστημα σε όλους τους κλάδους!», επισημαίνουν τα σωματεία και υπογραμμίζουν ότι απεργιακές αποφάσεις για αύριο έχουν πάρει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, δεκάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και χιλιάδες συνδικάτα της χώρας, ακόμα και η ίδια η ΓΣΕΕ. «Κάτω τα χέρια από την απεργία, δεν θα περάσει η τρομοκρατία», διαμηνύουν. Καλούν στην περιφρούρηση της απεργίας, υπογραμμίζοντας πως «η καταδίκη της εργοδοτικής τρομοκρατίας και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας θα κριθούν στους καταπέλτες των πλοίων».

Τη νέα προσπάθεια απαγόρευσης της απεργίας στα καράβια από την κυβέρνηση και τους εφοπλιστές καταγγέλλει και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, και καλεί στη σημερινή διαμαρτυρία. «Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι πάνω στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο του Χατζηδάκη και η εργοδοσία κυριολεκτικά έχει ξεσαλώσει. Δείχνει τι θα επικρατήσει στους χώρους δουλειάς αν ψηφιστεί το νέο έκτρωμα», καταγγέλλει και τονίζει: «Αυτός είναι ο λόγος που επιτίθενται με μανία στα συνδικάτα και στο μοναδικό όπλο που έχουν για να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι, το δικαίωμα στην απεργία».

ΠΑΜΕ: Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Τη νέα προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων και τρομοκράτησης των εργαζομένων καταδικάζει το ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Πριν ακόμα η κυβέρνηση φέρει το νομοσχέδιο - έκτρωμα, οι εφοπλιστές ενιαία μέσα από την εργοδοτική τους ένωση άρχισαν να ξεσαλώνουν. Με αφορμή την πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 10 Ιούνη, προχώρησαν στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να βγάλουν παράνομη και καταχρηστική την απεργία όλων των ναυτεργατικών σωματείων.

Είναι προκλητικοί! Ολα αυτά τα χρόνια, τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης όσο και κατά την τωρινή της πανδημίας, έχουν αποκομίσει τεράστια κέρδη, όταν ο εργαζόμενος λαός δεινοπαθεί! Την ίδια στιγμή που μέσα στην πανδημία τσάκιζαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, στοιβάζοντας τον κόσμο σαν σαρδέλες μέσα στα καράβια χωρίς να λογαριάζουν τα μέτρα προστασίας της υγείας, έρχονται να μας κουνήσουν το δάχτυλο για το πώς και αν θα αγωνιζόμαστε, και ως λαγοί να τρέξουν πρώτοι τις αντιδραστικές αλλαγές που επιδιώκει να φέρει η κυβέρνηση».

Τη στήριξή τους στους ναυτεργάτες και στα σωματεία τους εκφράζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις από άλλους κλάδους, καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις των εφοπλιστών και της κυβέρνησης ενάντια στην απεργία. Σχετικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, η Ομοσπονδία Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ