Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Νεκρώνουν αύριο οι χώροι δουλειάς! Ολοι στους δρόμους!

Στις 10 π.μ. στα Προπύλαια η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Εξόρμηση του Συνδικάτου Οικοδόμων στο Ηράκλειο
Εξόρμηση του Συνδικάτου Οικοδόμων στο Ηράκλειο
«Να παραλύσει η χώρα! Το αντεργατικό νομοσχέδιο να πεταχτεί στα σκουπίδια!»: Με το σύνθημα αυτό Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα εντείνουν τη δράση τους στην τελική ευθεία μπροστά στην αυριανή πανελλαδική πανεργατική απεργία και προετοιμάζουν τις συγκεντρώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο - οδοστρωτήρα για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Μέχρι να πάρουν τη θέση τους στις απεργιακές φρουρές αύριο το πρωί, στα μπλοκ των σωματείων στις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, στο απεργιακό μέτωπο που χτίζεται σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τη δράση τους και αξιοποιούν κάθε ώρα που απομένει για να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο.

Να νεκρώσουν αύριο όλοι οι χώροι δουλειάς

Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τους εργαζόμενους να βγουν στον αγώνα για το ξήλωμα όλου του οπλοστασίου νόμων και διατάξεων για τη «διευθέτηση», το χτύπημα στην κυριακάτικη αργία, στη συνδικαλιστική δράση και τα δικαιώματα, στις ΣΣΕ, τις απολύσεις, που χρόνια τώρα διαμορφώνουν όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Με τις αποφάσεις τους κάνουν δική τους υπόθεση την προετοιμασία της κινητοποίησης, ενισχύονται το απεργιακό μέτωπο και το αίτημα για την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Θεσσαλονίκη: Εξόρμηση στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
Θεσσαλονίκη: Εξόρμηση στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
Τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο έχουν εκφράσει Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών. Εχουν αποφασίσει να δώσουν το «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση, ενώ οργανώνουν και συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 16 Ιούνη.

Απεργία στα πλοία

Σε 24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων προχωρούν αύριο και οι ναυτεργάτες. Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ καλούν σε απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη και στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (10 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη), και με τη σημερινή τους κινητοποίηση στο Πρωτοδικείο δίνουν απάντηση στην προσπάθεια ποινικοποίησης της απεργίας τους (βλ. σχετικό θέμα).

«Χειρόφρενο» σε Μετρό, Ηλεκτρικό, τραμ, τρόλεϊ

Απόφαση συμμετοχής στην 24ωρη απεργία έχουν πάρει και τα σωματεία των αστικών συγκοινωνιών στα μέσα σταθερής τροχιάς. Ετσι, τη μέρα εκείνη θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι σε Μετρό, Ηλεκτρικό και τραμ. Ομόφωνη απόφαση για απεργία έχει πάρει επίσης η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ).

Τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., καθώς οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας.

Γιγαντοπανό στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο ανάρτησαν εργατικά σωματεία
Γιγαντοπανό στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο ανάρτησαν εργατικά σωματεία
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν επίσης οι σιδηροδρομικοί.

Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Κάλεσμα στα συνδικάτα και στους εργαζόμενους του κλάδου να παλέψουν μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να αποσυρθεί το αντεργατικό τερατούργημα απευθύνει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους «να πάρουμε την υπόθεση της απεργίας και της επιτυχίας της στα δικά μας χέρια».

Διαμαρτυρία σήμερα στο αεροδρόμιο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο της Αθήνας οργανώνει σήμερα στις 10 π.μ. το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, καταγγέλλοντας την αξίωση της εργοδοσίας της «Goldair Handling» να εδραιώσει όρους σύγχρονης σκλαβιάς για το προσωπικό στην επίγεια εξυπηρέτηση, με τις θέσεις που διατύπωσε στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου, αλλά και με την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Στην κινητοποίηση καλεί και το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ», ενώ μαζί με το Εργατικό Κέντρο έκαναν προχτές παρέμβαση στην εργοδοσία, με αφορμή τη συρροή κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφηκαν σε λίγες μόλις μέρες και την έλλειψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας για τους διανομείς

Το δικό τους μήνυμα στέλνουν οι υγειονομικοί, που εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη της πανδημίας (φωτ. από το «Ιπποκράτειο» Αθήνας)
Το δικό τους μήνυμα στέλνουν οι υγειονομικοί, που εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη της πανδημίας (φωτ. από το «Ιπποκράτειο» Αθήνας)
Σε μηχανοκίνητη κινητοποίηση σήμερα στις 12 μ. στο υπουργείο Εργασίας, με αφορμή τα συνεχόμενα εργατικά «ατυχήματα» στους διανομείς, καλεί το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.«Αντί η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των εργαζομένων και να βελτιώσουν τις συνθήκες δουλειάς, ετοιμάζονται να περάσουν το νέο νομοσχέδιο, που θα κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη τη δουλειά του διανομέα», καταγγέλλει και καλεί σε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία.

Στους δρόμους και οι συνταξιούχοι

Σε συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση, με προσυγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην αρχή της οδού Αθηνάς στην Ομόνοια, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιουχικών οργανώσεων.«Να πορευτούμε μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια μας στον κοινό αγώνα για την άμεση απόσυρση και εξαφάνιση του αντεργατικού νομοσχεδίου που μας γυρίζει πίσω στον εργασιακό μεσαίωνα. Μαζί να απαιτήσουμε την κατάργηση όλης της αντεργατικής - αντιασφαλιστικής νομοθεσίας που στόχο έχει το τσάκισμα σε ό,τι με αγώνες και θυσίες έχουν κατακτήσει η εργατική τάξη και ο λαός στη μακρόχρονη αγωνιστική τους πορεία», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

«Παρών» από ΜΑΣ, ΟΓΕ, ΕΕΔΥΕ

Τις αντεργατικές ανατροπές που στοχεύουν με μεγαλύτερη ένταση τη νέα γενιά των εργαζομένων καταγγέλλει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Στις απεργιακές συγκεντρώσεις καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας όλες τις γυναίκες της βιοπάλης. Σε μαζική συμμετοχή καλεί και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Δεν παλεύουμε για λιγότερη εξαθλίωση

Την κατρακύλα του εργοδοτικού συνδικαλισμού και ενόψει της απεργίας αναδεικνύει σε ανακοίνωσή της η «Εργατική Ενότητα» στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, αφού όπως αναφέρει «στο παρά ένα, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ, αμέσως μετά τη ΓΣΕΕ, αποφάσισε να πάρει απόφαση για απεργία. Ομως οι απεργίες δεν οργανώνονται με μια ανακοίνωση και συνεντεύξεις σε κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Την οργάνωση της απεργίας εδώ και βδομάδες την έχουν πάρει πάνω τους δεκάδες σωματεία της πόλης, που με συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες φροντίζουν να μη μείνει εργάτης που δεν θα μάθει για την αντεργατική λαίλαπα, δεν θα μείνει χώρος δουλειάς που δεν θα μπει στο μεγάλο απεργιακό μέτωπο. Και αυτό το μέτωπο δεν είναι δυνατό να παλεύει για μια ...πιο δίκαιη ανάπτυξη, για τη "διευθέτηση που γνωρίζουμε" και μάλλον είναι καλύτερη, για κάποια θετικά σημεία στο νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο. Γιατί για αυτά παλεύει η πλειοψηφία του ΕΚΘ, με βάση την ανακοίνωσή της, για να μην είναι ατομική η "διευθέτηση" αλλά προϊόν... διαλόγου.

(...) Δεν παλεύουμε για λιγότερη εξαθλίωση, αλλά για ζωή με σύγχρονους όρους δουλειάς, με δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας. Και με ανοργάνωτους εργάτες αξιοπρεπής δουλειά δεν γίνεται».

«Σ' αναζητώ στη Σαλονίκη ξημερώματα...»

Στο ίδιο πνεύμα και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, μαζί με τα Συνδικάτα Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας - Πέλλας, καυτηριάζουν τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βέροιας.

Με ανακοίνωσή τους με τίτλο «Σ' αναζητώ στη Σαλονίκη ξημερώματα...» σχολιάζουν ότι η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Βέροιας, που δεν έχει βγάλει ούτε μία ανακοίνωση για την οργάνωση του αγώνα των εργατών, έρχεται και τους καλεί να παρευρεθούν στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, εβδομήντα χιλιόμετρα μακριά.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και τα κλαδικά συνδικάτα Τροφίμων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλούν τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες όλου του νομού να καταδικάσουν με τη στάση τους τη συμβιβασμένη πλειοψηφία του ΕΚ Βέροιας, αγωνιστικά και μαζικά να δώσουν το «παρών» στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα γίνουν στη Νάουσα, στην κεντρική πλατεία, και στη Βέροια, στην πλατεία Ωρολογίου.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org