Τρίτη 29 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Η εισήγηση για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς

Η απαγόρευση της παράλληλης απασχόλησης των πανεπιστημιακών γιατρών σε ιδιωτικές κλινικές και σε δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος. Αυτό θα ισχυριστούν μεθαύριο Πέμπτη, με τις εισηγήσεις τους, οι σύμβουλοι επικρατείας Γ. Παπαμεντζελόπουλος, Κ. Πισπιρίγκος και Μ. Γκορτζολίδου κατά τη συζήτηση των 22 προσφυγών πανεπιστημιακών γιατρών στο διευρυμένο υπό επταμελή σύνθεση Γ` Τμήμα του ΣτΕ.

Ωστόσο, ο εισηγητής Γ. Παπαμεντζελόπουλος θεωρεί βάσιμους τους ισχυρισμούς 14 πανεπιστημιακών από τους 22 προσφεύγοντες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν είναι αρμόδια όργανα για την απομάκρυνσή τους τα Διοικητικά Συμβούλια των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ).

Οι τρεις εισηγητές Γ. Παπαμεντζελόπουλος, Κ. Πισπιρίγκος και Μ. Γκορτζολίδου θα εισηγηθούν ότι οι διατάξεις του νόμου 2889/01 που απαγορεύουν την παράλληλη απασχόληση των πανεπιστημιακών καθηγητών σε ιδιωτικές κλινικές και σε νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν έρχονται σε αντίθεση με καμιά συνταγματική διάταξη ούτε και με διάταξη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ειδικότερα, οι εισηγητές Κ. Πισπιρίγκος και Μ. Γκορτζολίδου θα αναφέρουν ότι η απαγόρευση της παράλληλης απασχόλησης δεν είναι αντίθετη στις διατάξεις της ΕΣΔΑ για την κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, της επαγγελματικής ελευθερίας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, όπως ισχυρίζονταν οι προσφεύγοντες.

Αντίθετα, ο Γ. Παπαμεντζελόπουλος θεωρεί πως είναι βάσιμοι οι ισχυρισμοί 14 πανεπιστημιακών γιατρών ότι αντίκειται στο σύνταγμα (άρθρο 16) η διάταξη του νόμου 2889/2001 που δίνει το δικαίωμα σε μη πανεπιστημιακό όργανο, όπως είναι τα ΠεΣΥ, για την έκδοση απόφασης απομάκρυνσης πανεπιστημιακών γιατρών από νοσοκομεία του ΕΣΥ. Σύμφωνα με τον Γ. Παπαμεντζελόπουλο την απόφαση απομάκρυνσης πανεπιστημιακού γιατρού μπορεί να την εκδώσει μόνο το αρμόδιο όργανο του πανεπιστημίου. Τέλος, ο Γ. Παπαμεντζελόπουλος θα ισχυριστεί ότι για δύο γιατρούς η συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΠεΣΥ δεν ήταν νόμιμη, γιατί παραβρίσκονταν και άλλα μέλη εκτός από τα προβλεπόμενα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ