Τετάρτη 2 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Η κυβέρνηση τα υποστελεχώνει για να ενισχύσει τον ιδιωτικό τομέα

Παραλίγο να ζητήσει και τα «ρέστα» η υφυπουργός Εργασίας, Δ. Μιχαηλίδου, από τους εργαζόμενους των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, οι οποίοι προσλήφθηκαν με κάθε είδους «ελαστικές» μορφές απασχόλησης και αφού η κυβέρνηση τους έβαλε στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας, τώρα, ως ...επιβράβευση, τους στέλνει τα ραβασάκια της απόλυσης. Πιο συγκεκριμένα, η υφυπουργός απαντώντας την περασμένη Παρασκευή σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη, έριξε τις ευθύνες στους εργαζόμενους λέγοντας πως τους ήταν «γνωστό ότι οι συμβάσεις είχαν ημερομηνία λήξης»!

Αφορμή για την Επίκαιρη Ερώτηση είναι οι απολύσεις στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης που βρίσκονται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, από 30/3 έληξε η σύμβαση 20 συμβασιούχων στη σίτιση του Κέντρου, η οποία πλέον έχει περάσει σε ιδιώτη, ενώ μέχρι τον Οκτώβρη του '21 θα απολυθούν όλοι.

Οπως σημείωσε ο Μ. Συντυχάκης, η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί άλλον έναν κρίκο της διαχρονικής πολιτικής των κυβερνήσεων, που υποχρηματοδοτεί και υποστελεχώνει αυτές τις δομές, με κατεύθυνση να ενισχυθούν παραπέρα ο ιδιωτικός τομέας και η επιχειρηματική δράση στον χώρο της Πρόνοιας. Κατευθύνσεις που επιβεβαιώνονται και από το εθνικό σχέδιο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες το οποίο έδωσε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα και φέρει τη σφραγίδα της στρατηγικής της ΕΕ για την αναπηρία, 2021 - 2030, που προβλέπει σταδιακό κλείσιμο των εναπομεινασών δομών που φιλοξενούν ΑμεΑ.

Ο Μ. Συντυχάκης ρώτησε την υφυπουργό τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να μη γίνει καμία απόλυση, να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι τόσο του Κέντρου Κρήτης όσο και σε όλη την Ελλάδα και να μονιμοποιηθούν, αφού όλοι τους καλύπτουν μόνιμες ανάγκες.

Απαντώντας η υφυπουργός επικαλέστηκε το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε τέτοιες δομές. Αποφάνθηκε ότι «η λήξη σύμβασης δεν είναι απόλυση», όπως και ότι «κάθε εργασιακή πράξη δεν ανάγεται σε πρόσληψη ή απόλυση, αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές εργασίας, όπως ορισμένου χρόνου, ορισμένου έργου, μερικής απασχόλησης, μέσα από ερευνητικά προγράμματα και projects» κ.ο.κ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε καθαρό ότι οι εργαζόμενοι θα απολυθούν γιατί «η κυβέρνηση θα παραβεί τον νόμο αν επαναπροσλάβει τους απολυμένους και αν τους μονιμοποιήσει», επικαλούμενη το άρθρο 103 του Συντάγματος που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, το οποίο όμως ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα κατά την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση υπερασπίστηκαν ως κόρη οφθαλμού απορρίπτοντας την πρόταση του ΚΚΕ για τροποποίησή του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ