Τετάρτη 2 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν κρύβεται

Αν υπήρχε έστω και μια αμφιβολία για το τι συζητιέται πίσω από τις κλειστές πόρτες στα Ελληνοτουρκικά, η επίσκεψη Τσαβούσογλου ήρθε να σκορπίσει την «ομίχλη». Γιατί μπορεί οι δηλώσεις να ήταν «φειδωλές», αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν αποκαλυπτικές. Δεν κρύβεται για παράδειγμα ότι το παζάρι δεν αφορά απλά «ένα θέμα», όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά είναι εφ' όλης της ύλης. Ούτε βέβαια κρύβεται ότι στο τραπέζι βρίσκονται πολύ επικίνδυνες διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, με «κλειδί» τα χωρικά ύδατα, τα οποία συζητιούνται κανονικότατα. Ακόμα και η πολυδιαφημισμένη προσφυγή στη Χάγη, την οποία εμφανιζόταν να απορρίπτει η Τουρκία, παρουσιάζεται τώρα ως «όχημα» γι' αυτές τις διευθετήσεις, αν προηγηθεί ένα συνυποσχετικό με διευρυμένη ατζέντα. Ολα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο και της συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, στην επερχόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ανεξάρτητα λοιπόν από τους «υψηλούς» ή «χαμηλούς» τόνους που εναλλάσσονται στα Ελληνοτουρκικά, η ουσία παραμένει ότι το «παζάρι» αναβαθμίζεται και προετοιμάζονται επώδυνοι συμβιβασμοί, στον πυρήνα των οποίων βρίσκονται η συνεκμετάλλευση στην Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο, όπως και νέα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο, με την εποπτεία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στο φόντο των σκληρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, στους οποίους εμπλέκονται ενεργά οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων και όχι των λαών. Δηλαδή, ό,τι ακριβώς έλεγε το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, μετά την πρόσφατη επίσκεψη Δένδια στη γείτονα, όταν τα «παχιά λόγια» περίσσευαν από τα αστικά επιτελεία, σε μια προσπάθεια εφησυχασμού του λαού.

Σάπια

«Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι αυτό που παρουσιάζει προβλήματα συμβατότητας με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Το εργασιακό νομοσχέδιο, για παράδειγμα, έρχεται σε σύγκρουση με τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και ειδικά με το 2ο κεφάλαιο που αφορά τους δίκαιους όρους εργασίας». Αυτά δήλωσε στον κυριακάτικο Τύπο ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Δραγασάκης, προκαλώντας γέλιο ακόμα και στα ...μάρμαρα των Βρυξελλών. Γιατί το αντεργατικό τερατούργημα έρχεται ακριβώς ως ο «επόμενος κρίκος» στην αλυσίδα της «ευελιξίας» και της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, που θωρακίζει ο λεγόμενος «πυλώνας της ΕΕ», προβλέποντας ορισμένα ελάχιστα μέτρα στήριξης της κατανάλωσης και αποφυγής της ακραίας φτώχειας, με στόχο την ενσωμάτωση των λαϊκών στρωμάτων, που τα επόμενα χρόνια θα βρεθούν στο περιθώριο της «πράσινης» και «ψηφιακής» καπιταλιστικής ανάπτυξης. Προς επιβεβαίωση, θυμίζουμε ορισμένους μόνο από τους στόχους που περιγράφονται στο 2ο κεφάλαιο του «ευρωπαϊκού πυλώνα», το οποίο επικαλείται ο Δραγασάκης: «Ανεξάρτητα από το είδος και τη διάρκεια της σχέσης απασχόλησης, οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα σε δίκαιη και ίση μεταχείριση (...) Διασφαλίζεται η αναγκαία ευελιξία για τους εργοδότες ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται γρήγορα στις μεταβολές των οικονομικών συγκυριών (...) Προάγονται καινοτόμες μορφές οργάνωσης της εργασίας (...) Διευκολύνεται η επαγγελματική κινητικότητα». Τόσο «φιλεργατικά» είναι τα «σάπια» που «πουλάει» ο ΣΥΡΙΖΑ, για να στοιχίσει τους εργαζόμενους στους στόχους του κεφαλαίου. Οσο για το «ευρωπαϊκό πλαίσιο» που επικαλείται ο πρώην υπουργός, κάτι παραπάνω θα ξέρουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, μιας και ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο την Οδηγία 2003/88/ΕΚ για τον εργάσιμο χρόνο, που προβλέπει ανάμεσα σε άλλα 13 ώρες δουλειά τη μέρα και 78 τη βδομάδα!

Τύφλα να 'χουν

«Ο τουρίστας δεν είναι απλός τουρίστας. Ο τουρίστας είναι αυτός που φέρνει χρήματα στη χώρα», έλεγε τις προάλλες η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, δίνοντας το στίγμα των μέτρων και των πρωτοκόλλων - λάστιχο, με τα οποία ανοίγει και φέτος ο Τουρισμός, προκειμένου να μην αποθαρρύνονται οι τουρίστες να ταξιδέψουν. «Κύριο μέλημα της κυβέρνησης στη φάση αυτή είναι η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας», συμπλήρωσε από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος, για να εμπεδωθεί καλύτερα ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και γιατί δεν επιτρέπεται καμιά διαμαρτυρία για τους όρους με τους οποίους ανοίγει ο Τουρισμός, είτε αυτό αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα αεροπλάνα, στα πλοία, στα ξενοδοχεία και τις πλαζ, είτε τις συνθήκες εργασίας των χιλιάδων εργαζομένων του κλάδου. Βέβαια, η «υγεία» της οικονομίας ως κριτήριο στη διαχείριση της πανδημίας δεν άλλαξε ούτε μια μέρα από την κυβέρνηση, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου που πέρασε. Ούτε όταν τα μέτρα και οι περιορισμοί χαλάρωναν, ούτε όταν γίνονταν πιο αυστηροί. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, με μόνη διαφορά ότι η κυβέρνηση δεν έχει πλέον κανένα πρόβλημα να το πει κατάμουτρα: Μπρος στα κέρδη από τον τουρισμό, τύφλα να 'χουν η υγεία του λαού και όσων επισκέπτονται τη χώρα μας, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των εργαζομένων στις Μεταφορές κ.ά.

Αξίες και αρχές

Το 2018, η κυβέρνηση της Σλοβενίας είχε ανακοινώσει πως θα κινήσει τις διαδικασίες, μαζί με άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης (κάτι μας θυμίζει αυτό για την ομόφωνη απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου, το 2015, που έμεινε ανεφάρμοστη απ' όλες διαδοχικά τις κυβερνήσεις). Πρόσφατα, όμως, ο πρωθυπουργός της χώρας, σχολιάζοντας μια μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης για τον λαό της Παλαιστίνης, όχι στη χώρα του, αλλά στο Σαράγεβο, προειδοποίησε πως «όποιος πιστεύει ότι αυτή η επευφημία στο Σαράγεβο φέρνει τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη πιο κοντά στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ζει μια μεγάλη ψευδαίσθηση!». Πρόκειται για τον ίδιο που, σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν, έγραψε και διένειμε το περιβόητο «non paper» με τις προτεινόμενες αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια και τη διάλυση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης! Η Σλοβενία, λοιπόν, που θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιούλη, δίνει από τώρα το στίγμα της προσήλωσής της στις ευρωενωσιακές «αρχές» και «αξίες»: Αισχρή κάλυψη στην εγκληματική πολιτική του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ, «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων, για την ισχυροποίηση των ΝΑΤΟ και ΕΕ έναντι των ανταγωνιστών τους και κλιμάκωση των παρεμβάσεων στην περιοχή, που δεν αποκλείουν ακόμα και τις αλλαγές συνόρων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ