Τετάρτη 2 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΓΑΛΛΙΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Πρώτιστο μέλημα η αναβάθμιση της ΕΕ στον διεθνή ανταγωνισμό

Από τη διαδικτυακή σύνοδο των δύο κυβερνήσεων

Copyright 2021 The Associated

Από τη διαδικτυακή σύνοδο των δύο κυβερνήσεων
Αξονες παρέμβασης για τη διεθνή αναβάθμιση της ΕΕ στους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς εξέτασαν τη Δευτέρα οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας, Εμ. Μακρόν και Α. Μέρκελ, στη Σύνοδο που πραγματοποίησαν διαδικτυακά μαζί με τα υπουργικά συμβούλια των δύο πλευρών, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας που θέσπισαν από τη δεκαετία του 1960.

Η Κοινή Διακήρυξη της Γαλλο-Γερμανικής Συνόδου αναφέρεται μεταξύ άλλων στα «πρώτα διδάγματα από την πανδημία». Με φόντο την όξυνση του ανταγωνισμού γύρω από την «πίτα» των φαρμάκων και των εμβολίων, τονίζει την ανάγκη να υπάρξει «εγγύηση της ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας των εφοδιαστικών αλυσίδων της ΕΕ».

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνολικότερης προώθησης της «πράσινης» και «ψηφιακής μετάβασης», για την εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας στα ευρωπαϊκά μονοπώλια, οι δύο κυβερνήσεις «καλούν την ΕΕ να εφοδιαστεί με ένα στρατηγικό όραμα όσον αφορά το εμπόριο, τον ανταγωνισμό και τη βιομηχανία, ώστε οι πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίες να μπορέσουν να ωφελήσουν μεγάλες επενδύσεις».

Η Διακήρυξη ξεχωρίζει επίσης την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας σε Ασφάλεια και Αμυνα, χαρακτηρίζοντας «αναμφισβήτητη» την ανάγκη «η ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα να είναι αποτελεσματική, συνεκτική και αξιόπιστη». Αναφέρει ότι «επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τον ευρωπαϊκό πυλώνα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και τη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, για μια ακόμα μεγαλύτερη αλληλοσυμπλήρωση», αλλά και ότι «επιθυμούμε εξίσου να προωθήσουμε μια κοινή στρατηγική κουλτούρα μέσα στην ΕΕ ώστε να ενισχυθούν οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές επιχειρήσεις και ικανότητες».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ, το κείμενο αναφέρει ότι «θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη διατλαντική εταιρική σχέση» και «θα αναζητήσουμε την υλοποίηση μιας φιλόδοξης διατλαντικής ατζέντας».

Αναζήτηση «ενιαίας πολιτικής της ΕΕ απέναντι στην Κίνα»

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με το Πεκίνο, η γαλλο-γερμανική Διακήρυξη τάσσεται υπέρ «μιας ενιαίας πολιτικής της ΕΕ απέναντι στην Κίνα, που θα λαμβάνει υπόψη τις αξίες και τα συμφέροντά μας», υποστηρίζοντας ταυτόχρονα «μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού επικερδή για όλους, που θα βασίζεται στη διεθνή τάξη πάνω σε κανόνες δικαίου ώστε να παγιωθεί η συμβολή της ΕΕ στη σταθερότητα και την ασφάλεια».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, η Διακήρυξη κάνει λόγο για «αποσταθεροποιητική συμπεριφορά» της και επισημαίνει «εντάσεις στις σχέσεις μας που πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά». Ωστόσο οι δύο κυβερνήσεις «επαναβεβαιώνουν τη βούληση να συνεχίσουμε το διάλογό μας με τη Ρωσία στη βάση των κοινών αρχών της ΕΕ και να συζητήσουμε ειδικότερα για ορισμένους τομείς αμοιβαίου συμφέροντος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πρόσω ολοταχώς» για πολεμική οικονομία και νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (2024-06-29 00:00:00.0)
«Στρατηγική Οικονομικής Ασφάλειας» της ΕΕ εν μέσω εντεινόμενων ανταγωνισμών (2023-06-21 00:00:00.0)
Αναζήτηση συμβιβασμών με το βλέμμα στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (2021-03-09 00:00:00.0)
Με το βλέμμα στον ανταγωνισμό ΗΠΑ - ΕΕ που διευρύνεται (2020-11-06 00:00:00.0)
Σχετικά με την όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ (2016-09-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ