Σάββατο 15 Μάη 2021 - Κυριακή 16 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Νέο «επεισόδιο» στα σύνορα

Την ανάγκη να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Αρμενίας, Ν. Πασινιάν, ενώ ο τελευταίος ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας για το πρόσφατο περιστατικό στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν. Στο πλαίσιο αυτού του αμυντικού συμφώνου θα καλέσει σε διαβουλεύσεις για μέτρα προκειμένου να «αποτραπούν οι απειλές» στην εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους - μέλους.

Σε κάθε περίπτωση, καθημερινά αναδεικνύεται πόσο εύθραυστη είναι η «ειρηνευτική συμφωνία» Ρωσίας - Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Την Τετάρτη, το αρμενικό υπουργείο Αμυνας είχε ανακοινώσει ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν προσπάθησαν να εκτελέσουν «συγκεκριμένη εργασία» νωρίς το πρωί σε μια από τις παραμεθόριες περιοχές της επαρχίας Σουνίκ, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας ο Πασινιάν κατήγγειλε ότι οι αζέρικες δυνάμεις διέσχισαν τα κρατικά σύνορα της Αρμενίας και εισήλθαν κατά 3,5 χιλιόμετρα στο έδαφός της.

Μετά το τέλος των εχθροπραξιών το περασμένο φθινόπωρο, 7 περιοχές γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ τέθηκαν υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν και τα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν εκτείνονται έκτοτε κατά μήκος μιας περιοχής πολύ κοντά στην περιοχή Σουνίκ. Εδαφικές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών προκύπτουν κατά καιρούς στο σημείο.

Το Μπακού απέρριψε τους «εξωφρενικούς ισχυρισμούς», λέγοντας πως ανέπτυξε συνοριοφύλακες στη ζώνη που βρίσκεται στο έδαφός του.

Οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν να «ανησυχούν» για την αναβίωση των εντάσεων και η Γαλλία ζήτησε «άμεση απόσυρση των αζερικών στρατευμάτων από το αρμενικό έδαφος».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org