Σάββατο 15 Μάη 2021 - Κυριακή 16 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις παρά την καταστολή

Από τις κινητοποιήσεις της μέρας εθνικής απεργίας την περασμένη Τετάρτη

Copyright 2021 The Associated

Από τις κινητοποιήσεις της μέρας εθνικής απεργίας την περασμένη Τετάρτη
Νέες συγκεντρώσεις είχαν προγραμματιστεί για την Παρασκευή σε διάφορες πόλεις (Μπογκοτά, Ποπαγιάν κ.τ.λ.) της Κολομβίας, καθώς συνεχίζονταν για 3η βδομάδα οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις συνδικάτων και μαζικών φορέων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Ντούκε. Παρά το όργιο της κρατικής καταστολής και της αστυνομικής βίας (από τις 28 Απρίλη μέχρι το τέλος της βδομάδας υπολογίζονταν σε τουλάχιστον 42 τα θύματα), οι διαδηλώσεις δεν σταματούν. Μετά τις αρχικές κινητοποιήσεις ενάντια στο αντιλαϊκό φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναγκάστηκε να αποσύρει η κυβέρνηση, τα αιτήματα επεκτείνονται στη διασφάλιση ενός ικανοποιητικού κατώτατου μισθού, στην ουσιαστική στήριξη του πληθυσμού ενάντια στην πανδημία, στη μείωση των διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια κ.ά.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση - δύο υπουργοί της οποίας αναγκάστηκαν να παραιτηθούν - δηλώνει τάχα «πρόθυμη» να διαπραγματευτεί τα αιτήματα των διαδηλωτών, ωστόσο εξακολουθεί να απειλεί με συνέχιση της καταστολής, ενάντια σε «κάθε μορφή βίας» όπως λέει, περιλαμβάνοντας στις «μορφές βίας» αποκλεισμούς δρόμων και άλλες αγωνιστικές λαϊκές παρεμβάσεις. Μετά τον Πρόεδρο Ιβάν Ντούκε, που δήλωσε ότι «οι δυνάμεις της δημόσιας τάξης δεν μπορούν να δεχτούν εκβιασμούς, δεν μπορούν να διαπραγματευτούν τα γεγονότα και τη νομιμότητα», επιστολή του υπουργού Εργασίας Ανχελ Κουστοντιό Καμπρέρα και του ανώτατου Επιτρόπου της κυβέρνησης «για την ειρήνη», Μιγκέλ Σεμπάγιος, σημείωνε ότι «θα υπάρξει μηδενική ανοχή σε κάθε συμπεριφορά που παραβιάζει το Σύνταγμα και το Νόμο, από τα μέλη των Δυνάμεων Τάξης και τους πολίτες ενάντια σε άλλους πολίτες ή ενάντια στις Δυνάμεις της Τάξης», ενώ καταδικάζονται «οι αποκλεισμοί που παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών»...

Ολα αυτά ενώ αργά την Πέμπτη έγιναν νέες καταγγελίες για την αστυνομική αυθαιρεσία. Μεταξύ άλλων μαζικές οργανώσεις από την Ποπαγιάν κατήγγειλαν μετά από την αυτοκτονία μιας 17χρονης ότι η έφηβη είχε συλληφθεί την περασμένη Τετάρτη (ανήμερα της νέας μέρας εθνικής απεργίας) από αστυνομικούς που την οδήγησαν βάναυσα σε αστυνομικό τμήμα και την κακοποίησαν σεξουαλικά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ