Μετά τη σοβαρή επίθεση χάκερς στις 6 Μάη στην εταιρεία «Colonial Pipeline», που κράτησε για 6 μέρες εκτός λειτουργίας το μεγαλύτερο σύστημα αγωγών καυσίμων στις ΗΠΑ, θύμα νέας κυβερνοεπίθεσης έπεσε την Παρασκευή το σύστημα πληροφορικής του δημόσιου συστήματος Υγείας της Ιρλανδίας (HSE Ireland).
Οι χάκερς χρησιμοποίησαν και σε αυτήν την περίπτωση επιθετικό λογισμικό με στόχο την απόσπαση μεγάλων ποσών ως «λύτρων» (ransomware) για την επαναλειτουργία του πληροφοριακού συστήματος.
Τις προηγούμενες μέρες, η επίθεση στην «Colonial Pipeline» επανέφερε με έμφαση στο προσκήνιο τη σημασία των ζητημάτων της «κυβερνοασφάλειας», σε συνθήκες εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και μονοπωλιακών ανταγωνισμών. Μέσα στις 6 μέρες διακοπής της λειτουργίας της «Colonial Pipeline» προκλήθηκαν ελλείψεις καυσίμων σε αρκετές Πολιτείες, οι οποίες ελλείψεις συνεχίζονταν και την Παρασκευή, ενώ η βενζίνη έφτασε στη μεγαλύτερη τιμή της από το 2014. Οπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, μάλιστα, η εταιρεία μέσα στις πρώτες ώρες από την επίθεση είχε καταβάλει λύτρα σε κρυπτονόμισμα αξίας άνω των 5.000.000 δολαρίων, ώστε να εξασφαλίσει την επαναλειτουργία της...
«Δεν πιστεύουμε ότι η ρωσική κυβέρνηση εμπλέκεται σε αυτήν την επίθεση. Ομως έχουμε πολλούς λόγους να πιστεύουμε ότι οι εγκληματίες που ευθύνονται για αυτές τις επιθέσεις ζουν στη Ρωσία», ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίοι οι διεθνείς κανόνες ώστε «η κάθε χώρα να αναλαμβάνει δράση εναντίον των πειρατών που δρουν από το έδαφός της».
Σε ένα τέτοιο φόντο, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέδωσε προεδρικό διάταγμα με στόχο την ενίσχυση των εργαλείων των αντίστοιχων μηχανισμών για την αποτροπή ή έστω τη μείωση παρόμοιων κυβερνοεπιθέσεων στο μέλλον.