Παρασκευή 30 Απρίλη 2021 - Κυριακή 2 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενίσχυση και όχι απαξίωση της φιλοσοφίας του ΚΕΘΕΑ

Δημήτρης Παπαδημητρίου, γονιός

Η επιχείρηση συρρίκνωσης, συγχώνευσης, υποχρηματοδότησης και απαξίωσης του θεραπευτικού μοντέλου ΚΕΘΕΑ που προωθεί η κυβέρνηση, είναι συνέχεια συνειδητών πολιτικών επιλογών, που προωθείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια απέναντι στο κοινωνικό φαινόμενο της τοξικομανίας.

Μια βασική επιλογή που στοχεύει στη «νομιμοποίηση» του θεσμοθετημένου περιθωρίου, μέσω των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης, για «μείωση της βλάβης», χορήγηση υποκατάστατων και διαχείριση του προβλήματος.

Το ΚΕΘΕΑ σ' αυτήν τη χρονική συγκυρία είναι το μοναδικό θεμελιώδες αποκούμπι που προσφέρει επιστημονικά συστηματική βοήθεια στους χρήστες και τις οικογένειές τους. Δεν νοείται απεξάρτηση χωρίς τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ. Σε διαφορετική περίπτωση μιλάμε για συντήρηση της εξάρτησης, χωρίς ουσιαστική στήριξη των χρηστών και των οικογενειών τους, σε ασφαλές υποστηρικτικό περιβάλλον.

Χωρίς ΚΕΘΕΑ είναι σαφές ότι ανοίγει ο δρόμος για την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης. Από δωρεάν δικαίωμα σε πανάκριβο εμπόρευμα και φυσικά απρόσιτο για τη μεγάλη πλειοψηφία που μαστίζεται απ' αυτό το κοινωνικό φαινόμενο των εξαρτήσεων.

Με το προσχέδιο νόμου μπαίνει στην «κλίνη του Προκρούστη» η ύπαρξη και λειτουργία των προγραμμάτων οικογένειας και των συλλόγων οικογένειας. Μπαίνει στο περιθώριο η θεραπεία των ίδιων των οικογενειών μας, όσο και της υποστήριξης και αρωγής των παιδιών μας δίπλα στις κοινότητες απ' τους συλλόγους, που έως τώρα καλύπτουν πάγιες και λειτουργικές ανάγκες, λόγω της συνεχούς υποβάθμισης και απαξίωσης.

Με τη συνεχή υποβάθμιση του ΚΕΘΕΑ υποβιβάζεται κάθε έννοια πρόληψης, με προγράμματα σε δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια και στρατό, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που οι ανάγκες αυξάνονται. Η μόνη ρεαλιστική και εφικτή λύση είναι η απόσυρση του προσχεδίου νόμου. Η ουσιαστική ενίσχυση με κρατική χρηματοδότηση, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και παραπέρα ενίσχυση και ανάπτυξη υποδομών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ