Παρασκευή 30 Απρίλη 2021 - Κυριακή 2 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΕΘΕΑ
40χρονη πορεία, με αδιαμφισβήτητα πειστήρια της προσφοράς του

Εγκληματική η πολιτική αλλαγής της φιλοσοφίας του, με πριμοδότηση της πολιτικής «μείωσης της βλάβης»

Την ανατροπή του ακρογωνιαίου θεραπευτικού λίθου του ΚΕΘΕΑ, ενός Οργανισμού με 40χρονη πορεία και με αδιαμφισβήτητα «πειστήρια» για την αποτελεσματικότητά του (πάνω από 100 νέοι αποφοιτούν κάθε χρόνο παρά την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση), επιχειρεί η κυβέρνηση, προκαλώντας αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, αλλά και από σωματεία και φορείς που όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν την πολύτιμη δράση του.

Συγκεκριμένα, το νέο ΔΣ, διορισμένο από την κυβέρνηση, εκπόνησε ένα «προσχέδιο» νόμου το οποίο αποτελεί τη συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που έφερε η κυβέρνηση το 2019, καταργώντας το αυτοδιοίκητο του Οργανισμού.

Το «προσχέδιο» σκοπεύει να βάλει τέλος στη φιλοσοφία και την αποτελεσματικότητα της απεξάρτησης, πριμοδοτώντας παραπέρα την πολιτική «μείωσης της βλάβης», σύμφωνα με τις Οδηγίες της ΕΕ. Δηλαδή, προγράμματα που δεν στοχεύουν στην απεξάρτηση, αλλά στη συντήρηση της εξάρτησης. Ιατρικοποιείται έτσι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, συσκοτίζοντας τις πραγματικές αιτίες, άρα και την αντιμετώπισή του.

Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που το αίτημα τοπικών κοινωνιών για «στεγνά» προγράμματα σε όλη τη χώρα παραμένει ανικανοποίητο, ενώ εντείνονται οι αιτίες και οι παράγοντες που οδηγούν στη χρήση ναρκωτικών. Για όλα αυτά τα ζητήματα ο «Ριζοσπάστης» απευθύνθηκε σε ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ και δημοσιεύει σύντομες δηλώσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ