Τετάρτη 28 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Να μην προχωρήσει η αρπαγή της γης με εργαλείο τους δασικούς χάρτες

Μαζική και δυναμική μηχανοκίνητη κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες οι βιοπαλαιστές αγρότες

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να κατευνάσει τις αντιδράσεις των αγροτοκτηνοτρόφων, που βλέπουν ότι με εργαλείο τους δασικούς χάρτες προωθείται το σχέδιο αρπαγής της γης τους προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, εκατοντάδες βιοπαλαιστές αγρότες της Κέρκυρας συμμετείχαν χτες, με τα γεωργικά μηχανήματα και τα αυτοκίνητά τους, στην κινητοποίηση που έγινε μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νησιού (ΟΑΣΚ).

Αρχικά έγινε προσυγκέντρωση στο αεροδρόμιο με αγροτικά και ΙΧ, ενώ στη συνέχεια η μηχανοκίνητη πορεία διέσχισε το κέντρο της πόλης και το λιμάνι και κατέληξε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου αντιπροσωπεία των αγροτών επέδωσε στον διευθυντή της Περιφέρειας το υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Σύμφωνα με δήλωση του Βασίλη Αρμενιάκου, προέδρου της ΟΑΣΚ, «το 65% της καλλιεργήσιμης γης, που καλύπτει κυρίως ελαιόδεντρα, με την ανάρτηση των δασικών χαρτών χαρακτηρίζεται δασικές εκτάσεις». Ως αποτέλεσμα αυτού, «οι φτωχοί μικροκληρούχοι αγρότες καλούμαστε να πληρώσουμε ένα σωρό λεφτά, να μας κόψουν την επιδότηση και υπάρχει κίνδυνος να μας πάρουν και τα κτήματα». Για τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, με την οποία επιχειρεί να προχωρήσει σε οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών, και τη μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%, ο Β. Αρμενιάκος επισημαίνει ότι δεν λύνεται το πρόβλημα: «Το θέμα της κατάθεσης των αντιρρήσεων, όπως έχουμε υπολογίσει, απαιτεί 500 με 600 ευρώ το κτήμα, τοπογραφικά, φωτομετρική ανάλυση από δασολόγο και το τέλος που καταβάλλεται στην ένσταση (...) Στην Κέρκυρα ο κλήρος είναι μικρός, κάθε μικροαγρότης έχει 10-15 τεμάχια, οπότε το κόστος είναι τεράστιο». Παράλληλα τόνισε ότι «εμείς θέλουμε να προστατευτούν τα δάση και κυρίως από τους μεγαλοκαρχαρίες των επενδύσεων, που θέλουνε να πάρουνε φιλέτα από δασικές εκτάσεις και περιοχές Natura», αναδεικνύοντας ότι άλλες είναι οι στοχεύσεις της κυβέρνησης.

Η ΟΑΣΚ διεκδικεί να μην αμφισβητηθεί ο χαρακτήρας των αγροτικών εκτάσεων, να δοθεί τουλάχιστον ένας χρόνος παράταση στην προθεσμία για δωρεάν αντιρρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη την πανδημία και τους μετανάστες ιδιοκτήτες, και να αναλάβει το κράτος πλήρως το κόστος των προβλημάτων που το ίδιο δημιούργησε. Οι βιοπαλαιστές αγρότες ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού στην Πρωτομαγιάτικη απεργία στις 6 Μάη, με συμμετοχή τους στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ