Τετάρτη 28 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Με ρυθμούς «χελώνας» παρά τους πανηγυρισμούς

Με ρυθμούς «χελώνας» συνεχίζει να βγάζει ο ΕΦΚΑ τις συντάξεις, γεγονός που προδικάζει ότι το αίσχος των εκκρεμών συντάξεων σε βάρος των συνταξιούχων θα τραβήξει σε βάθος χρόνου. Παρά τους διθυραμβικούς τόνους της ανακοίνωσης του Οργανισμού, που κάνει λόγο για «σημαντική αύξηση στο ρυθμό απονομής των συντάξεων», τα ίδια τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα για τον μήνα Γενάρη του 2021 (πληροφοριακό σύστημα «Ατλας») μαρτυρούν το αντίθετο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Ατλας» τον περασμένο Γενάρη, εκδόθηκαν 16.251 συντάξεις, αριθμός μεγαλύτερος μεν από τους αντίστοιχους μήνες του 2020 και 2019, όμως σαφώς μικρότερος από τους προηγούμενους μήνες, και ενώ από τον περασμένο Ιούλη εφαρμόζεται και η λεγόμενη «ψηφιακή σύνταξη», τουλάχιστον για ένα μέρος των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί.

Είναι ενδεικτικό ότι τον προηγούμενο Δεκέμβρη είχαν εκδοθεί 16.809 αποφάσεις συνταξιοδότησης, ενώ τον Οκτώβρη του 2020 ο αριθμός τους είχε φτάσει στις 18.881. Κατά συνέπεια ο ρυθμός απονομής συντάξεων αντί να αυξάνεται, φρενάρει. Ομως ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι ο ρυθμός αυτός είναι ακόμα πιο ανεπαρκής αν συνυπολογιστούν και οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται κάθε μήνα. Ετσι, τον περασμένο Γενάρη υποβλήθηκαν 12.591 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, που σημαίνει ότι το πραγματικό ισοζύγιο είναι μόλις 3.660 συνταξιοδοτήσεις στην κύρια ασφάλιση. Με δεδομένο ότι το υπόλοιπο των εκκρεμών συντάξεων ήταν τον ίδιο μήνα 143.519, αυτό σημαίνει ότι με τους ρυθμούς αυτούς θα χρειαστούν πάνω από 3 χρόνια για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Το δε χρέος του ΕΦΚΑ προς τους συνταξιούχους που αναμένουν χρόνια την κύρια σύνταξή τους, εκτιμάται στα 540 εκατομμύρια ευρώ!

Και αυτό μετά την «κοσμογονία» των παρεμβάσεων, που κάθε λίγο διαφημίζει το υπουργείο Εργασίας, ενώ στην πράξη δεν επιταχύνεται η έκδοση συντάξεων, αλλά η ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ, όπως επιδιώκει και η πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης που παραδίδει σε ιδιώτες και την απονομή των συντάξεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ