Πέμπτη 15 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΕ - «ΠΡΑΣΙΝΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ»
«Τρέχει» ένας ακόμα μηχανισμός σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων των λαών

«Πυξίδα» τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον Τουρισμό, στις Μεταφορές κ.α.

Για χάρη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, προωθούνται νέες σοβαρές «εκπτώσεις» στα μέτρα για την προστασία της υγείας των λαών
Για χάρη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, προωθούνται νέες σοβαρές «εκπτώσεις» στα μέτρα για την προστασία της υγείας των λαών
Με στόχο τη διασφάλιση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον Τουρισμό, στις Μεταφορές κ.α., ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου, η ΕΕ «τρέχει» τις διαδικασίες για το περιβόητο «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό» για τη «διευκόλυνση της κυκλοφορίας» μεταξύ των χωρών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προωθώντας νέες σοβαρές «εκπτώσεις» στα μέτρα για την προστασία της υγείας των λαών, αλλά και ανοίγοντας νέους δρόμους στο συνολικότερο ψηφιακό φακέλωμά τους.

Χτες, οι πρέσβεις της λυκοσυμμαχίας κατέληξαν σε συμφωνία για τη σχετική πρόταση που θα καταθέσουν στις διαβουλεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο, οι οποίες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του τελευταίου (26 - 29 Απρίλη) και την τοποθέτησή της για το θέμα. Σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία που έχει τεθεί είναι όλο το σχετικό πλαίσιο να είναι έτοιμο για εφαρμογή μέχρι το καλοκαίρι.

Οπως αναφέρεται στη χτεσινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό» θα παρέχει «απόδειξη ότι ένα άτομο είτε εμβολιάστηκε κατά του Covid-19, είτε έχει αρνητικό αποτέλεσμα στο σχετικό τεστ, είτε ανάρρωσε από τον Covid-19».

Οι δύο σχετικές νομοθετικές προτάσεις αφορούν τους πολίτες των κρατών - μελών της ΕΕ και όσους διαμένουν μόνιμα σε αυτά. Η χρήση του πιστοποιητικού θα είναι δυνατή σε όλη την ΕΕ και σε Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία, ενώ αναφέρεται ότι «θα είναι επίσης ανοιχτό σε πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται παγκοσμίως». Προβλέπεται ακόμα μεταξύ άλλων ότι τα κράτη - μέλη θα μπορούν «να αποδέχονται αμοιβαία πιστοποιητικά που εκδίδονται σε υπηκόους τρίτων χωρών βάσει αμοιβαιότητας».

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από τον Μάρτη από την Κομισιόν, το πιστοποιητικό θα μπορεί να χρησιμεύει για την εξαίρεση των ταξιδιωτών από περιορισμούς που επιβάλλονται από τα κράτη - μέλη, όπως η καραντίνα ή η υποχρέωση για τεστ, παρότι διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και επιστημονικοί φορείς υπογραμμίζουν ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το διάστημα ανοσίας που εξασφαλίζουν οι εμβολιασμοί και η ανάρρωση από Covid-19, ούτε αν οι εμβολιασμοί προστατεύουν και από τη μετάδοση του ιού.

Αποκαλυπτικές ομολογίες στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο

Αποκαλυπτική για τις πραγματικές στοχεύσεις πίσω από το «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό» ήταν η σχετική συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο επίτροπος D. Reynders ανάμεσα σε άλλα ομολόγησε ότι «υπάρχουν κάποιες αβεβαιότητες σχετικά με τη διάρκεια και το είδος της ανοσίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από Covid», ενώ ισχυρίστηκε ότι γι' αυτό η πρόταση της Κομισιόν δεν υποχρεώνει σε άρση περιορισμών «για όσους έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει». Χωρίς τέτοια άρση περιορισμών, βέβαια, δεν θα είχε νόημα το ίδιο το πιστοποιητικό...

Ακόμα πιο απροκάλυπτα και κυνικά, ο Ευρωπαίος επόπτης Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, W. Wiewiorowski, δήλωσε ότι το πιστοποιητικό «δεν είναι ένα μέτρο κατά του κορονοϊού, είναι ένα μέτρο στο οποίο συμφωνούμε ότι μπορεί να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος αν ταξιδεύουν οι πολίτες, αλλά προτιμάμε να ανακτήσουμε το δικαίωμα ταξιδιού, ακόμα κι αν δημιουργούνται κάποιοι επιπλέον κίνδυνοι». Με άλλα λόγια, μπροστά στα κέρδη του κεφαλαίου τι κι αν μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για την υγεία των λαών.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του επίτροπου και σχετικά με το κόστος των μοριακών τεστ που φορτώνεται στους λαούς για να θησαυρίζει ο ιδιωτικός τομέας Υγείας. Οπως ανέφερε, «το να μπει ανώτατη τιμή ή να είναι δωρεάν θα είναι παρέμβαση στην αγορά των κρατών - μελών»...

Τέλος, ορθάνοιχτη μένει η αξιοποίηση του πιστοποιητικού για το περαιτέρω ψηφιακό φακέλωμα, αρκεί να υπάρχει η σχετική νομοθεσία στα κράτη - μέλη. Οπως είπε ο επίτροπος, «για τα κράτη - μέλη θα πρέπει να υπάρχει εθνική νομοθεσία που να επιτρέπει άλλη χρήση, εμείς στην πρότασή μας δεν προβλέπουμε άλλη χρήση, αλλά αν το θέλουν τα κράτη - μέλη θα πρέπει να συμμορφώνονται με τον κανονισμό προσωπικών δεδομένων».

Παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Τις συνέπειες σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων των λαών από την προώθηση του «πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού» ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση στο πλαίσιο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου.

Αναλυτικότερα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης τόνισε τα εξής:

«Με fast track διαδικασία προωθείτε το πιστοποιητικό που διαιωνίζει το καθεστώς της μη τήρησης των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων, το οποίο μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει σε εκατόμβες νεκρών και τεράστιο αριθμό κρουσμάτων. Επιχειρεί να απαλλάξει από κάθε υποχρέωση λήψης μέτρων για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που θεωρούνται "κόστος" από την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι δε ενδεικτικό ότι την ίδια στιγμή ο ΠΟΥ επισημαίνει πως δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι ο εμβολιασμός εμποδίζει τη μετάδοση του ιού.

Πρόκειται συνεπώς για επικίνδυνο εργαλείο σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων των λαών, που υλοποιεί την απαίτηση των ομίλων των Μεταφορών, του Εμπορίου, του Τουρισμού, στο έδαφος σφοδρών ανταγωνισμών με ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία, γύρω από τα εμβόλια και τον έλεγχο της ψηφιακής αγοράς.

Είμαστε ενάντια στο πιστοποιητικό και γιατί επίσης προστίθεται ένας ακόμα μηχανισμός ψηφιακού φακελώματος, με τη μαζική συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση ιατρικών και άλλων δεδομένων από ΕΕ, κράτη, εργοδότες και ομίλους, που έρχεται για να μείνει αυτούσιο ή ως βάση για την όποια παραλλαγή του, παραβιάζοντας κατάφωρα θεμελιώδη δικαιώματα των λαών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ