Πέμπτη 15 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Με δυναμικές διαδηλώσεις απαίτησαν μόρφωση, υγεία, ασφάλεια σε όλα τα σχολεία

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, στο πλαίσιο της χτεσινής μέρας πανελλαδικής δράσης για τα σχολεία, διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις για την ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία με μέτρα που θα εξασφαλίζουν την προστασία τους, μέτρα που ζητούν από την αρχή της χρονιάς αλλά η κυβέρνηση τα αρνείται, βλέποντάς τα ως κόστος.

Στην Αθήνα έγινε συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή. «Διεκδικούμε να μη δοθούν προαγωγικές εξετάσεις - Ασφαλή επιστροφή στις τάξεις μας» δήλωναν οι μαθητές με το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής της Αθήνας, «Μην πυροβολείτε τα όνειρά μας» δήλωναν μαθητές εσπερινών σχολείων που με την ελάχιστη βάση εισαγωγής η κυβέρνηση τους κόβει την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι πικέτες των γονιών που σχολίαζαν ότι πετώντας τους το μπαλάκι της ευθύνης η κυβέρνηση τους αναγκάζει να γίνουν «ολίγον νοσηλευτές, ολίγον δάσκαλοι και ολίγον τεχνικοί υποστήριξης» στην τηλεκπαίδευση...

Από το βήμα της συγκέντρωσης στα Προπύλαια, εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών της Αττικής κατήγγειλαν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που άνοιξε τα Λύκεια με μόνο μέτρο τα self tests και κρατά κλειστές τις υπόλοιπες βαθμίδες, με στόχο να καλύψει τις ευθύνες της για τα μέτρα που δεν έχει πάρει. Μίλησαν για διαρκές μορφωτικό έγκλημα και ανέπτυξαν τα δίκαια, ρεαλιστικά αιτήματα για αραίωση των μαθητών στις τάξεις, με αναγκαίες προσλήψεις και χώρους, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ, να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών, άμεσα ουσιαστικά μέτρα για την κάλυψη των μορφωτικών κενών των παιδιών. Απαίτησαν επίσης να μην προχωρήσουν οι αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση και η «τράπεζα θεμάτων».


Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, Στέλλα Βαλαβάνη, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «έναν χρόνο τώρα, τα μόνα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για τα σχολεία είναι τα ανοιχτά παράθυρα, το παγουρίνο - σφηνάκι και η μάσκα - αλεξίπτωτο, που πολύ σωστά τρολάρουν οι μαθητές». Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι των μαθητών, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν αγωνιστικά, όπως ξέρουν, για όλα όσα έχουν ανάγκη σήμερα.

Στην έναρξη της συγκέντρωσης οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις, παρατεταγμένες απέναντι από τα Προπύλαια, κατέγραφαν την κινητοποίηση με κάμερες, και απαίτησαν να σταματήσει η καταγραφή.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στα αιτήματα των συγκεντρωμένων.

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις για την ασφάλεια στα σχολεία έγιναν χτες το απόγευμα και στη Θεσσαλονίκη. Στη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, στη Σταυρούπολη, έδωσαν το «παρών» μαθητές από τη Δυτική Θεσσαλονίκη, σύλλογοι γονέων, σύλλογοι εκπαιδευτικών και εργατικά σωματεία. Βροντοφώναξαν «Δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία, όχι στην καταστολή και την τρομοκρατία» και κατήγγειλαν ότι «Η πολιτική τους μες στην πανδημία άφησε ρημάδια όλα τα σχολεία». Μέσα από τα πανό τους καταδίκασαν το έγκλημα που συμπυκνώνεται στο σύνθημα «Τα κέρδη τους - οι νεκροί μας» και απαίτησαν «Οχι σε άλλη μια χαμένη σχολική χρονιά - μόρφωση, υγεία, ασφάλεια σε όλα τα σχολεία».

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, η Ιουλία Βαφειάδου, μέλος του 15μελούς του 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, και ο Κώστας Κατσιμένης από το Σωματείο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας. Ανέδειξαν ότι η πολιτική της ατομικής ευθύνης και τώρα της «αυτοδιάγνωσης» έχει φέρει δραματικά αποτελέσματα για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους, και στους χιλιάδες νεκρούς πανελλαδικά έφτασαν να μετράνε και δύο νεκρές εργαζόμενες μαθήτριες από τα εσπερινά σχολεία της περιοχής. Γονείς και μαθητές κατήγγειλαν ότι τα σχολεία άνοιξαν και είναι ...σαν να μην πέρασε μια μέρα, με 25άρια τμήματα, με κενά σε εκπαιδευτικούς, μάθημα σε αίθουσες υπόγειες, χωρίς καλό αερισμό, με λειψό προσωπικό καθαριότητας.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Σταυρούπολης, με συνθήματα όπως «Εργάτη κάνε υπόθεση δική σου το μέλλον και τη μόρφωση που θα έχει το παιδί σου», «Μαζικές προσλήψεις, μέτρα προστασίας».

Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκε συμβολική παρέμβαση - μαζική εξόρμηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Λευκού Πύργου.

Παράλληλα οι μαθητές έχουν προχωρήσει σε πολύμορφες παρεμβάσεις στα σχολεία: Στο 2ο ΓΕΛ Πολίχνης συγκέντρωσαν εκατοντάδες υπογραφές στο πλαίσιο πάλης του 15μελούς, στο 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και στο 19ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης πήραν αγωνιστικές αποφάσεις. Τις επόμενες μέρες προχωράνε και σε συγκρότηση τοπικών συντονιστικών, με ανοιχτή συνέλευση σε Εύοσμο - Κορδελιό το Σάββατο 17 Απρίλη, στις 5 μ.μ. στο Θεατράκι Αγροτικού Αστέρα, και ιδρυτική συνέλευση Συντονιστικής Τούμπας αύριο Παρασκευή στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας.

Διαδηλώσεις στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης έγιναν ακόμα σε Γιάννενα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και σε πολλά νησιά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ