Τετάρτη 14 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι στις νέες γεωτρήσεις άντλησης νερού των βιομηχανιών εμφιάλωσης

Σε κίνδυνο η υδροδότηση της πόλης για τα κέρδη των βιομηχάνων

«

Το νερό νεράκι» κινδυνεύουν να πουν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων «από την αλόγιστη υπεράντληση των τοπικών βιομηχανιών εμφιάλωσης και την απαίτησή τους για αδειοδότηση νέων γεωτρήσεων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

Η ΤΕ Ιωαννίνων σχολιάζει ότι τα σοβαρά προβλήματα υδροδότησης των Δημοτικών Ενοτήτων Περάματος, Ανατολής και Παμβώτιδας τα προηγούμενα χρόνια αποτυπώνουν τον υπαρκτό κίνδυνο. Το πρόβλημα αποτυπώνεται και στο «1ο Αναθεωρημένο Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου», σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η εκτέλεση νέων γεωτρήσεων στην περιοχή, λόγω του κινδύνου μη επαρκούς υδροδότησης του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και της δραματικής μείωσης της τροφοδοσίας μέσω των παρακείμενων πηγών.

Η ανακοίνωση καταγγέλλει ότι με εισήγηση της Διεύθυνσης Υδάτων Ηπείρου προς την Ειδική Γραμματεία Υδάτων επιχειρείται τροποποίηση του υφιστάμενου πλαισίου με αποκλειστικό στόχο την εξυπηρέτηση των τοπικών βιομηχανιών εμφιάλωσης, σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση στηρίχθηκε σε μελέτες που εκπονήθηκαν από ιδιώτες, πίσω από τους οποίους κρύβονται οι γνωστές βιομηχανίες εμφιάλωσης, που για να «τεκμηριώσουν» την επάρκεια των υδατικών αποθεμάτων προχωρούν με αυθαίρετο και αντιεπιστημονικό τρόπο στην κατάτμηση του Υπόγειου Υδατικού Υποσυστήματος Μιτσικελίου, προκειμένου να «βρεθεί» η δραστηριότητά τους σε «υπολεκάνη» με πλεονασματικό υδατικό απόθεμα. Ταυτόχρονα η εισήγηση αποκρύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες ύδρευσης του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.

Παράλληλα η ανακοίνωση τονίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τα συμφέροντα των βιομηχανιών εμφιάλωσης νερού ικανοποιούνται στο ακέραιο, όπως με τη «διαγραφή προστίμων σε βάρος τους, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, την ώρα που τα λαϊκά στρώματα στενάζουν από τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΙ», ενώ τα προβλήματα στην υδροδότηση ολόκληρων περιοχών φορτώνονται στην «ατομική ευθύνη» των κατοίκων, θέλοντας να αποκρύψουν ανάμεσα στα άλλα την κακή κατάσταση του δικτύου ύδρευσης και την αλόγιστη άντληση νερού από τις τοπικές βιομηχανίες εμφιάλωσης. «Ολα τα παραπάνω είναι συνέπεια της εμπορευματοποίησης του νερού και των επιχειρηματικών συμφερόντων στον τομέα αυτό», τονίζεται στην ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ