Τετάρτη 14 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΤ ΦΥΛΑΚΙΟΥ ΕΒΡΟΥ
Επανέρχονται τα σχέδια για κατασκευή φυλακής προσφύγων

Η νέα φυλακή για μετανάστες που επεκτείνεται στον Εβρο
Η νέα φυλακή για μετανάστες που επεκτείνεται στον Εβρο
Μετά τον ελιγμό που πραγματοποίησε πριν από περίπου έναν μήνα η κυβέρνηση σχετικά με το ζήτημα της επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου του Εβρου υπό την πίεση των κινητοποιήσεων κατοίκων και μαζικών φορέων του Εβρου, την περασμένη βδομάδα επανήλθε στα σχέδιά της για κατασκευή φυλακής για πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή, υπό τον μανδύα της «αναβάθμισης της υφιστάμενης δομής».

Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση, παρά την αναδίπλωση και τη δέσμευση πως θα προχωρήσουν μόνο οι εργασίες επέκτασης του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ), που λειτουργεί δίπλα στο ΚΥΤ, προκειμένου να γίνει αύξηση χωρητικότητας κατά 240 θέσεις «πλήρως κλειστού τύπου, για την κράτηση παράτυπων μεταναστών, ώστε να μην κρατούνται στα τμήματα συνοριακής φύλαξης του νομού», είχε διαβεβαιώσει τότε πως η στρατηγική της δεν θα αλλάξει.

Ετσι, στο φύλλο της 6ης Απρίλη της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η χορήγηση της άδειας χωροθέτησης και κατασκευής για την αναβάθμιση της υφιστάμενης δομής, σε έκταση συνολικού εμβαδού 33,7 στρεμμάτων. Ουσιαστικά πρόκειται για υπερδιπλασιασμό του μεγέθους, καθώς το ΚΥΤ και το όμορο ΠΡΟΚΕΚΑ Φυλακίου έχουν μαζί εμβαδό περίπου 25 στρεμμάτων.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 9 Απρίλη, αναφέρεται πως η δομή που θα κατασκευαστεί, προϋπολογισμού 23,3 εκατ. ευρώ, θα «είναι ελεγχόμενη δομή φιλοξενίας του άρθρου 8 του Ν. 4375/2016» με σκοπό «τη βέλτιστη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών». Αναφέρεται επίσης πως «κατά την ολοκλήρωση του έργου, η δομή θα ενοποιηθεί με την υφιστάμενη και θα αποτελούν μια ενιαία με ενδιάμεσα ασφαλτοστρωμένο δρόμο».

Μαζί με τις υπόλοιπες εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στην εν λόγω έκταση, όπως αυτές της διαμόρφωσης χώρων αναψυχής και κοινόχρηστων χώρων, εγκατάστασης οικίσκων και κτιρίων, διαμόρφωσης πολυχώρου και κλινικής αλλά και περιμετρικής οδού με περίφραξη ύψους 3 μέτρων, θα κατασκευαστεί και υπόγεια διάβαση, με μήκος περίπου 35 μ. και πλάτος 2,5 μ., που θα ενώνει τα δύο εκατέρωθεν του δρόμου τμήματα της Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org