Παρασκευή 9 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Εκλογές την Κυριακή σε Εκουαδόρ και Περού

Την Κυριακή πραγματοποιείται ο β' γύρος των προεδρικών εκλογών στο Εκουαδόρ. Στον πρώτο γύρο, στις 7/2, ο σοσιαλδημοκράτης Αντρές Αραούς, από το κόμμα του πρώην Προέδρου Ρ. Κορέα (2007 - 2017) που σήμερα λέγεται Ενωση για την Ελπίδα, είχε λάβει 32,7%. Δεύτερος είχε καταταγεί μετά από επανακαταμέτρηση ο πρώην τραπεζίτης Γκιγιέρμο Λάσο, υποψήφιος της συντηρητικής παράταξης CREO, με 19,7%, επικρατώντας οριακά του Γιάκου Πέρες του κόμματος των αυτοχθόνων Πατσακουτίκ (19,3%). Ο Πέρες και μια ηγετική ομάδα του κινήματός του επίσημα δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν άκυρο, ωστόσο στην πράξη στηρίζουν τον Λάσο, ενώ άλλες δυνάμεις καλούν σε υποστήριξη του σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου.

Τα θέματα της κυβερνητικής διαφθοράς και της αντιλαϊκής διαχείρισης της πανδημίας (οι νεκροί ξεπερνούν τις 17.000) κυριαρχούν στην αντιπαράθεση, ωστόσο ο λαός του Εκουαδόρ καλείται στις κάλπες εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης να κινηθεί ανάμεσα σε επιλογές που στηρίζουν διαφορετικά τμήματα του κεφαλαίου...

Στο Περού, την Κυριακή, γίνονται προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, με κυρίαρχο ζήτημα στην αντιπαράθεση και εδώ την εκτεταμένη κρατική διαφθορά, που τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε παραιτήσεις τριών Προέδρων. Οι αστοί πολιτικοί διαγκωνίζονται για το ποιος δήθεν θα δώσει «λύση», ενώ την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι και ο λαός βρίσκονται αντιμέτωποι με τη βαθιά οικονομική κρίση και την πανδημία, με πάνω από 53.700 νεκρούς στη χώρα. Δημοσκοπήσεις καταγράφουν ένα ρευστό τοπίο και ποσοστό αναποφάσιστων στο 21%. Κοντά στο 10% καταγράφονται ο κεντροδεξιός υποψήφιος Ερνάντο ντε Σότο με το κόμμα «Προχώρα Πατρίδα» και η Κέικο Φουχιμόρι (κόρη του δικτάτορα Α. Φουχιμόρι, που είναι καταδικασμένος για διαφθορά, όπως για κάποια χρόνια και η ίδια). Ακολουθούν σχετικά κοντά ο υπερσυντηρητικός επιχειρηματίας Ραφαέλ Λόπες με τη «Λαϊκή Ανανέωση», ο φιλελεύθερος Τζόνι Λεσκάνο με τη «Λαϊκή Δράση», η σοσιαλδημοκράτισσα υποψήφια Βερόνικα Μεντόζα με τη συμμαχία «Μαζί για το Περού» (εμφανίζεται ως εναλλακτική για έναν πιο «ανθρώπινο και δίκαιο» καπιταλισμό) και άλλοι 16 υποψήφιοι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ