Συνάντηση Πούτιν - Πασινιάν στη Μόσχα
Πολύωρες συνομιλίες για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων είχαν προχτές στη Μόσχα ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Αρμενίας, Ν. Πασινιάν, και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, με τον τελευταίο να υπογραμμίζει πως οι σχέσεις των δύο κρατών «είναι από τη φύση τους στρατηγικές», καθώς βαθαίνουν οικονομικές και στρατιωτικές συνεργασίες.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία υπέγραψε τον Νοέμβρη με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν «ειρηνευτική συμφωνία» για τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την επ' αόριστον παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στον θύλακα, σε μια κίνηση να αποτρέψει «ντε φάκτο» την ΝΑΤΟική περικύκλωση στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου και να ενισχύσει τη θέση της απέναντι σε άλλους «παίκτες» (ΗΠΑ, ΕΕ, Τουρκία, Κίνα).
«Η παρουσία Ρώσων ειρηνευτών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ γίνεται ο σημαντικότερος παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή», υπογράμμισε ο Πασινιάν. Οπως είπε, οι συνομιλίες είχαν στο επίκεντρό τους την εφαρμογή των «ειρηνευτικών» και άλλων συμφωνιών με τη Ρωσία και «ένα συγκεκριμένο σχέδιο και μηχανισμούς για την εφαρμογή αυτών των συμφωνιών στη νέα κατάσταση στην περιοχή». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στις συμφωνίες για «μια κοινή αρμενική - ρωσική στρατιωτική ομάδα και για ένα κοινό περιφερειακό σύστημα αεροπορικής άμυνας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που τέθηκαν μετά τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν η μεταρρύθμιση των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων, που διεξάγεται με την υποστήριξη Ρώσων εταίρων» και αυτό ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα των συνομιλιών με τον Πούτιν.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος στάθηκε στην ανάγκη «αποκατάστασης των εμπορικών και οικονομικών δεσμών καθώς και των οδικών μεταφορών στην περιοχή, ώστε η Αρμενία να έχει περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης». Είπε πως το διμερές εμπόριο (που μειώθηκε λόγω πανδημίας σε 2,3 δισ. δολάρια το 2020) θα αυξηθεί σύντομα. Υπενθύμισε ότι το 40% όλων των κεφαλαιουχικών επενδύσεων στην αρμενική οικονομία «είναι ρωσικής προέλευσης», ενώ η διακυβερνητική επιτροπή των δύο κρατών λειτουργεί για ενίσχυση των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών.
Στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων, ο Πασινιάν έθεσε στον Πούτιν το θέμα της κατασκευής ενός νέου πυρηνικού σταθμού στην Αρμενία.
Στο μεταξύ, με φόντο την αυξανόμενη ένταση μεταξύ ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - Ρωσίας γύρω από την ανατολική Ουκρανία, τηλεφωνική συνομιλία για το ζήτημα καθώς και για άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής (Συρία, Λιβύη, Βοσνία - Ερζεγοβίνη κ.ά.), είχαν χτες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν.
Σύμφωνα με την καγκελαρία, η Μέρκελ ζήτησε την αποχώρηση της αυξημένης στρατιωτικής παρουσίας γύρω από την ανατολική Ουκρανία, ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.
Το δε Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες «εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση των εντάσεων στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας», με τον Πούτιν να εφιστά την προσοχή «στις προκλητικές ενέργειες του Κιέβου, το οποίο κλιμάκωσε σκόπιμα την κατάσταση στη γραμμή επαφής». Να σημειωθεί ότι τις θέσεις του ουκρανικού στρατού επισκέφθηκε χτες ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι.
Μέρκελ και Πούτιν «προτρέπουν τις συγκρουόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να εντείνουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να εφαρμόσουν πλήρως τη δέσμη συμφωνιών του Μινσκ του 2015, ως τη μόνη δυνατή βάση διευθέτησης», αναφέρει το Κρεμλίνο. Επίσης «επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους για περαιτέρω στενή συνεργασία της Ρωσίας και της Γερμανίας, και στο σχήμα της Νορμανδίας» που μαζί με τη Γαλλία και την Ουκρανία διαπραγματεύεται τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης.
Η Μέρκελ έθεσε επίσης το ζήτημα του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος δηλώνει άρρωστος και ζητά πρόσβαση σε γιατρό της επιλογής του.