Τετάρτη 7 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Αρχισαν τα «έμμεσα» παζάρια στη Βιέννη

Με τη μεσολάβηση Ευρωπαίων διπλωματών ξεκίνησαν χτες στη Βιέννη, στην έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), οι έμμεσες διαπραγματεύσεις Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων με στόχο την «πλήρη» επαναφορά τους στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ μονομερώς το Μάη του 2018. Παρόντες στις διαπραγματεύσεις θα είναι παράλληλα διπλωμάτες από την Κίνα και τη Ρωσία.

Ο Ενρίκε Μόρα, με την ιδιότητα του συντονιστή από τη μεριά της ΕΕ, με ανάρτησή του χαρακτήρισε «εποικοδομητική» την πρώτη συνάντηση αξιωματούχων. Εκτίμησε πως υπάρχει «ενότητα και φιλοδοξία για μια κοινή διπλωματική διαδικασία» από ομάδες Αμερικανών και Ιρανών εμπειρογνωμόνων. Διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει εντατικά τις ξεχωριστές επαφές με Αμερικανούς και Ιρανούς, αλλά και με όλα τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη.

Νωρίτερα, τόσο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμτεντ, Νεντ Πράις, όσο και ο Ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αλί Ραμπίεϊ, συνέστησαν υπομονή προβλέποντας πως οι έμμεσες διαπραγματεύσεις δεν θα αποδώσουν «ούτε άμεσα ούτε γρήγορα αποτελέσματα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ