Τετάρτη 7 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΦΛΟΪΝΤ
Αστυνομικοί αξιωματούχοι καταθέτουν ενάντια στον Σόβιν

Με καταθέσεις αστυνομικών αξιωματούχων συνεχίστηκε στη Μινεάπολις των ΗΠΑ η δίκη του λευκού αστυνομικού Ντ. Σόβιν για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ το Μάη του 2020. Στις καταθέσεις τους «άδειασαν» τους προκλητικούς ισχυρισμούς της υπεράσπισης του Σόβιν πως έκανε ό,τι έπρεπε όταν πατούσε με το γόνατο στο λαιμό τον ριγμένο στο έδαφος Τζ. Φλόιντ επί 10 λεπτά μέχρι να χάσει τη ζωή του. Παράλληλα, ωστόσο, επιχείρησαν να παρουσιάσουν την εν λόγω δολοφονική στάση ως «παρέκκλιση» από την εκπαίδευση και τις πρακτικές της αστυνομίας, την ίδια ώρα που είναι πάμπολλα και συνεχή τα επεισόδια αστυνομικής και ρατσιστικής βίας σε ολόκληρες τις ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα, ο αρχηγός της αστυνομίας, Μεντάρια Αραντόντο, κατέθεσε ότι ο τρόπος που ο Ντ. Σόβιν ακινητοποίησε τον Φλόιντ δεν έχει καμία σχέση με την αστυνομική εκπαίδευση και έγινε κατά παράβαση του κώδικα δεοντολογίας που διέπει την «ιερότητα της ζωής». Ο Αραντόντο είχε διατάξει την απόλυση του Ντ. Σόβιν και των άλλων τριών αστυνομικών που εμπλέκονται στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Ο δε αρχιφύλακας Κερ Γιανγκ, υπεύθυνος για την αστυνομική εκπαίδευση στη Μινεάπολις, κατέθεσε χτες πως η πίεση με το γόνατο στο λαιμό του θύματος δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις που ο συλληφθείς έχει ήδη τεθεί υπό έλεγχο με χειροπέδες, ενώ ανέφερε πως ο Σόβιν είχε διδαχτεί συγκεκριμένες τεχνικές μείωσης έντασης σε σεμινάρια το 2016 και το 2018.

  • Στο μεταξύ, σε ένα νέο περιστατικό, νεκρός από πυρά αστυνομικού έπεσε στις 29 Μάρτη στο Σικάγο ένας 13χρονος στη διάρκεια καταδίωξης. Η δήμαρχος της πόλης, Λόρι Λάιτφουτ, απαίτησε χτες η αστυνομία στο Σικάγου να αλλάξει τους κανόνες εμπλοκής στη διάρκεια καταδίωξης υπόπτων πεζή. Το θύμα, ο 13χρονος μαθητής Ανταμ Τολέντο, χτυπήθηκε θανάσιμα με τη δικαιολογία ότι ήταν οπλισμένος.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ