Τετάρτη 7 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Εν ψυχρώ δολοφονία 42χρονου Παλαιστίνιου

Στην εν ψυχρώ δολοφονία ενός 42χρονου Παλαιστίνιου, μπροστά στα μάτια της συζύγου του, την οποία τραυμάτισαν και εκείνη με σφαίρες στην πλάτη, προχώρησαν χτες Ισραηλινοί στρατιώτες κοντά στο χωριό Μπιρ Ναμπάλα, λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ.

Η μαρτυρία της συζύγου στην παλαιστινιακή τηλεόραση συνταράζει: «Επιστρέφαμε σπίτι γύρω στις 3.30 π.μ., όταν είδαμε δύο τζιπ του στρατού. Μας είπαν να σταματήσουμε εμείς και τα άλλα αυτοκίνητα που ήταν εκεί. Σβήσαμε τις μηχανές, όπως μας είπαν και περιμέναμε. Μετά ένας Ισραηλινός στρατιώτης μάς κοίταξε και μας είπε να βάλουμε μπρος. Ανάψαμε τη μηχανή και ξεκινήσαμε. Με το που φύγαμε άρχισαν να μας πυροβολούν με αληθινές σφαίρες. Ο άνδρας μου έπεσε στην αγκαλιά μου. Με ρώτησε εάν χτυπήθηκα και μετά σίγησε. Ηταν νεκρός».

Μερικές ώρες αργότερα ακολούθησε έφοδος Ισραηλινών στρατιωτών σε ξενοδοχείο στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου πραγματοποιούνταν προεκλογική παλαιστινιακή συγκέντρωση. Συνελήφθησαν ο γγ της Φατάχ Ιερουσαλήμ και ο διευθυντής του ξενοδοχείου.

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Νετανιάχου

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ρ. Ρίβλιν έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του Λικούντ, πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, εναντίον του οποίου ξεκίνησε τη Δευτέρα δίκη για τρεις υποθέσεις διαφθοράς. Ο Νετανιάχου έχει περιθώριο 28 ημερών για να ανακοινώσει τη νέα του κυβέρνηση. Ο Ρίβλιν μπορεί να του δώσει παράταση άλλων δύο βδομάδων, προτού επιλέξει άλλον υποψήφιο να ηγηθεί των συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ή να ζητήσει από το κοινοβούλιο να επιλέξει κάποιον. Στις εκλογές το Λικούντ κέρδισε 30 έδρες. Μαζί με τους παραδοσιακούς του συμμάχους (υπερορθόδοξοι Εβραίοι και κόμμα «Θρησκευτικός Σιωνισμός») συμπληρώνει 52 από τις 120 έδρες της Βουλής, οπότε αναζητεί συνεργασίες με άλλα κόμματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ