Τετάρτη 23 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ
Οι βιομήχανοι φταίνε για τις ανατιμήσεις

Προετοιμάζουν το έδαφος για κατάργηση των «μικρών» λεπτών

Σε αυξήσεις οι οποίες ξεκίνησαν από τη μεταποίηση, απέδωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Χ. Φώλιας τις ανατιμήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά προϊόντα με ή χωρίς το πρόσχημα της μετατροπής των τιμών σε ευρώ. Ο ίδιος κατά τη διάρκεια χτεσινών δηλώσεών του υποστήριξε ότι αν είναι να καταργηθούν οι υποδιαιρέσεις του ευρώ που αντιστοιχούν σε μικρές αξίες, όπως του ενός και των δύο λεπτών - πράγμα το οποίο διά νόμου έγινε στην Ολλανδία και τη Φινλανδία - αυτό θα το δείξει η καθημερινή πρακτική στην αγορά.

Αναφερόμενος στο σχέδιο οδηγίας της Επιτροπής της ΕΕ για πλήρη «απελευθέρωση» της διενέργειας των εκπτώσεων, των προσφορών και των πωλήσεων κάτω του κόστους, έκανε σαφή για άλλη μια φορά την απόλυτη ευθυγράμμιση της ηγεσίας της ΕΣΕΕ με τις εκάστοτε εντολές της ΕΕ και της «ελεύθερης αγοράς». Συγκεκριμένα έκανε λόγο για «τάση» της αγοράς να οδηγείται στην «απελευθέρωση» των πάντων και επανέλαβε την άποψη της πλειοψηφίας της διοίκησης της Συνομοσπονδίας που συνοψίζεται στη λαϊκή ρήση «βασιλική εντολή και τα σκυλιά δεμένα». Ωστόσο, για λόγους στρατηγικής απέναντι στη μεγάλη πλειοψηφία των εμπόρων που είναι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι υποστήριξε ανέξοδα πως «ό,τι στερεί από την αγορά τους κανόνες, είναι κακό». Πάντως παρέπεμψε στο άγνωστο μέλλον τις αντιδράσεις της ΕΣΕΕ, εκτιμώντας ότι ακόμα είναι... νωρίς για συζητήσεις!

Κατά τα άλλα ο Χ. Φώλιας δεν παρέλειψε να εγκωμιάσει τα «πλεονεκτήματα» του ευρώ για τις επιχειρήσεις, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στη συναλλαγματική σταθερότητα, στο χαμηλό κόστος των συναλλαγών, στη μείωση του κόστους λειτουργίας και των γενικών εξόδων στα χαμηλά επιτόκια, στην αύξηση των εξαγωγών, όλους αυτούς τους λόγους δηλαδή για τους οποίους επιδίωξε το μεγάλο κεφάλαιο την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος. Βέβαια, δεν είπε κουβέντα για το γεγονός ότι αν και υπάρχουν τα «πλεονεκτήματα» που ανέφερε για τους επιχειρηματίες και η μείωση του κόστους των εμπορευμάτων, οι εργαζόμενοι καταναλωτές δεν αγόρασαν ούτε ένα εμπόρευμα σε χαμηλότερη τιμή... Πάντως, πρόβαλε πάλι τις γνωστές αξιώσεις των μεγαλεμπόρων που ταυτίζονται με τις απαιτήσεις των μεγαλοεργοδοτών για προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων, όπως η επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο μισό κ.ο.κ.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της συγχώνευσης Εθνικής και AlphaBank που δεν έγινε, ο Χρ. Φώλιας είπε ότι η ΕΣΕΕ - εννοώντας βεβαίως την πλειοψηφία - χαιρέτισε από την αρχή με συγκρατημένη αισιοδοξία τον «αρραβώνα» και είχε εκφράσει την επιφύλαξή της για τις συνέπειες που θα είχε στην τραπεζική αγορά το μερίδιο που θα προέκυπτε από το νέο σχήμα. Παράλληλα, εξέφρασε την... ανησυχία του επειδή υπάρχει η εντύπωση ότι πήγε να γίνει «βιαστικά» και σε επίπεδο «αφεντικών», αγνοώντας τους μετόχους και εκτίμησε ότι οι μικρές τράπεζες πρέπει να αναζητήσουν συνεργασίες στο εξωτερικό.

Τέλος, στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης δόθηκε στη δημοσιότητα έρευνα που διενήργησε η ΕΣΕΕ σε δείγμα 500 επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα με θέμα «οι πρώτες μέρες του ευρώ στην ελληνική αγορά». Από την έρευνα προέκυψε μεταξύ άλλων ότι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό καταναλωτών, της τάξης του 35%, έδειξε διστακτικότητα στις αγορές εξαιτίας της επιφυλακτικότητας απέναντι στο νέο νόμισμα, ενώ ο βαθμός της ετοιμότητας των καταναλωτών τις πρώτες μέρες ήταν κατά 87% - από μέτριος έως χαμηλός.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέτρα στήριξης των βιομηχάνων του αλουμινίου(2014-02-19 00:00:00.0)
Ποιος φταίει για τις υψηλές τιμές(2012-09-21 00:00:00.0)
Ξεκινούν τη Δευτέρα με άδειες τσέπες και ταμεία(2012-01-14 00:00:00.0)
Η πλειοψηφία βάζει πλάτες στην κυβέρνηση(2001-06-12 00:00:00.0)
Η «απελευθέρωση» έφερε τον εκφυλισμό(2001-01-14 00:00:00.0)
Βάζει πλάτες στην καταστρατήγηση του ωραρίου(1998-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ