Τετάρτη 23 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Τώρα ενδιαφέρεται για τη ΔΕΠΑ

Εντείνονται οι διεργασίες των διορισμένων από την κυβέρνηση διοικήσεων των ΔΕΚΟ να προωθήσουν - εκμεταλλευόμενες το ειδικό καθεστώς λειτουργίας τους - επιχειρηματικές συμπράξεις και στρατηγικές συμμαχίες, πριν βάλουν στις επιχειρήσεις αυτές οριστικά πόδι οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου. Σ' αυτά τα πλαίσια αποφασίστηκε χτες η... ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος της ΔΕΗ να αποκτήσει μέχρι και το 30% της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), κάνοντας χρήση του δικαιώματος που της δίνει (όπως και στα Ελληνικά Πετρέλαια) ο Ν. 2593/98, περί εξαγοράς μέρους ή του συνόλου της ΔΕΠΑ. Η χτεσινή επισημοποίηση του ενδιαφέροντος της ΔΕΗ, που είναι και ο μεγαλύτερος πελάτης της ΔΕΠΑ, αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στον τομέα του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, αφού εκτός από μείζον πελάτης, η ΔΕΗ, στην περίπτωση που υλοποιηθεί η πρόθεσή της, θα είναι και κατά ένα μεγάλο ποσοστό ιδιοκτήτης της ΔΕΠΑ.

Ωστόσο, η εκδήλωση του ενδιαφέροντος από πλευράς ΔΕΗ, και η υλοποίησή του, δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις διαθέσεις της ΔΕΗ, αφού η σχετική τελεσίδικη απόφαση βρίσκεται, εκ του νόμου, στα «χέρια» των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως από την κυβέρνηση η τύχη της ΔΕΠΑ, δηλαδή πώληση σε «στρατηγικό επενδυτή» ή μετοχοποίηση ή και τα δύο μαζί, η κατάσταση, σε ένα βαθμό φαίνεται να είναι πιο περίπλοκη από ό,τι συνήθως μια απλή αγοραπωλησία

Πέραν όμως του ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε, η τελική απόφαση της ΔΕΗ για την εξαγορά ποσοστού της ΔΕΠΑ, θα εξαρτηθεί και από το τίμημα, αφού αυτή την περίοδο γίνεται η αποτίμηση της περιουσίας της ΔΕΠΑ, κάτι που θεωρείται εξαιρετικής σημασίας για τις παραπέρα κινήσεις της ΔΕΗ. Πάντως ό,τι και αν γίνει, το θέμα εκτιμάται ότι θα λήξει λίγες ημέρες μετά από τη δημοσίευση του ισολογισμού της ΔΕΠΑ, δηλαδή στα τέλη της άνοιξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ