Σάββατο 13 Μάρτη 2021 - Κυριακή 14 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Αγανάκτηση για τα μεγάλα προβλήματα, αγωνία για το μέλλον

Τώρα είναι η ώρα για την οργάνωση της συλλογικής διεκδίκησης, με στόχο την άμεση και πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, αποζημίωση των πληγέντων στο 100% με ευθύνη του κράτους

Eurokinissi

Δέκα μέρες μετά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις στον νομό Λάρισας (την Παρασκευή το μεσημέρι σημειώθηκε μία ακόμα, 5,2 Ρίχτερ), εκατοντάδες οικογένειες εξακολουθούν να μετρούν τις πληγές τους. Οσο και αν διατείνονται η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της ότι «ευτυχώς που δεν θρηνήσαμε θύματα», για να καλύψουν διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της αντιλαϊκής πολιτικής τους, που «βλέπει» ως κόστος τις λαϊκές ανάγκες και την ίδια την ανθρώπινη ζωή, οι καταστροφές που έχουν γίνει σε σπίτια, σχολεία και σε μικρομάγαζα είναι ανυπολόγιστες.

Στο Δαμάσι, στο Μεσοχώρι, στο Πραιτώρι, στο Αμούρι, στη Μαγούλα, στο Κουτσόχερο, στο Ζάρκο, το Γριζάνο Τρικάλων, στον Παλαμά Καρδίτσας και αλλού, ο μέχρι τώρα απολογισμός κάνει λόγο για 1.810 προσωρινά μη κατοικήσιμες κατοικίες, 49 ακατάλληλους επαγγελματικούς χώρους, 64 «κίτρινα» δημόσια κτίρια και 199 άλλα (αποθήκες, στάβλοι) προσωρινά ακατάλληλα προς χρήση.

Ταυτόχρονα και ενώ επιδεινώθηκε ο καιρός, τα δωμάτια σε ξενοδοχεία, οι οικίσκοι, τα τροχόσπιτα δεν επαρκούν για όλους, με αποτέλεσμα εκατοντάδες οικογένειες να συνεχίζουν να μένουν σε σκηνές.

Αγωνία για το μέλλον

Σε μια περίοδο κατά την οποία συνυπάρχουν η οικονομική κρίση, η πανδημία του κορονοϊού και μια σειρά από άλλα προβλήματα για τις λαϊκές οικογένειες, οι φράσεις που ακούει κανείς στα παραπάνω χωριά είναι, «δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο», «θέλουμε έργα και όχι υποσχέσεις και μεγάλα λόγια».


Eurokinissi

Εκατοντάδες άνθρωποι, που είδαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται σε λίγα δευτερόλεπτα, αγωνιούν για το αν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν γρήγορα την αποκατάσταση των ζημιών, αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών. Αν θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να βρουν σύντομα μια ποιοτική και ασφαλή στέγη.

Η αρνητική εμπειρία της γειτονικής Καρδίτσας, που πλημμύρισε το Σεπτέμβρη, της Λέσβου που χτυπήθηκε το 2017 από τον σεισμό, της Σάμου, ακόμα και περιοχών της Αττικής, όπως η Μάνδρα και το Μάτι, τους κάνει περισσότερο ανήσυχους. Οσο για τα αναγκαία έργα αντισεισμικής προστασίας, δεν μιλάει κανείς από τους ...ιθύνοντες.

Αναγκαίος όρος η συλλογική διεκδίκηση και δράση για να μην ξεχαστούν

Οι πληγέντες κάτοικοι της Θεσσαλίας έναν δρόμο έχουν για να ορθοποδήσουν, να προστατέψουν τη ζωή τους, να μη γίνουν «στο ίδιο έργο θεατές»: Τη συλλογική διεκδίκηση και δράση, την οργάνωση και πάλη μέσα από τους συλλογικούς τους φορείς και Επιτροπές Αγώνα, διεκδικώντας:

  • Να αποζημιωθούν στο 100% οι ζημιές και το κόστος ανοικοδόμησης των κατοικιών και επαγγελματικών χώρων που έχουν πληγεί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς να αποκλειστεί κανείς από τους πληγέντες, λόγω γραφειοκρατικών και νομικών ερμηνειών.
  • Να μην επιβαρυνθούν οι πληγέντες με δάνεια και να δοθεί η δυνατότητα άτοκων δανείων επιπλέον σε όσους χρειαστούν.
  • Να ανασταλούν όλες οι φορολογικές, ασφαλιστικές υποχρεώσεις και άλλες οφειλές για τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους μικροεπαγγελματίες, να διαγραφούν χρέη και χαράτσια που δημιουργούνται αυτήν την περίοδο.
  • Να εξασφαλιστούν κτιριακές υποδομές για τα σχολεία που κρίνονται ακατάλληλα μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής τους ή ανέγερσης καινούριων σχολικών κτιρίων και να μοριοδοτηθούν όλοι οι μαθητές των σεισμόπληκτων περιοχών που θα δώσουν εξετάσεις για εισαγωγή σε πανεπιστήμια.

Οι πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης με το σύνθημα «Κανένας μόνος του», δεκάδων σωματείων, Αγροτικών Συλλόγων, μαζικών φορέων από όλη τη χώρα δίνουν κουράγιο, συμβάλλουν στην πραγματική ανακούφιση, αποτελούν βασικό όρο, ώστε οι πληγέντες να μείνουν όρθιοι, να καλλιεργηθεί η αξία της οργανωμένης, συλλογικής δράσης.

Δίπλα τους το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή

Το ΚΚΕ, με τα μέλη και στελέχη του, από την πρώτη στιγμή της καταστροφής βρέθηκε δίπλα στους πληγέντες, μεταφέροντας τη στήριξη του Κόμματος στους σεισμόπληκτους, καταγράφοντας προβλήματα και ζημιές, διεκδικώντας την εξασφάλιση τροφής, υγειονομικής περίθαλψης, μέσων προστασίας από την πανδημία, χορήγηση κλινοσκεπασμάτων και ό,τι άλλο χρειάζονται για την ασφαλή διαβίωσή τους.

Οι δυνάμεις του Κόμματος συνέβαλαν στην αποκατάσταση ζημιών, πρωτοστάτησαν στη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, νερού, τροφίμων. Με Επερωτήσεις στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και στα Δημοτικά και Περιφερειακό Συμβούλια, έφεραν στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις των σεισμόπληκτων.

Ταυτόχρονα, με τις προτάσεις - διεκδικήσεις που έχει καταθέσει για την πολιτική προστασία, ανέδειξε τη διέξοδο στον υπαρκτό κίνδυνο που ελλοχεύει για τη ζωή και την περιουσία των λαϊκών στρωμάτων κάθε φορά που έρχονται αντιμέτωπα με φυσικές καταστροφές. Σε αυτήν την κατεύθυνση, οι κομμουνιστές και οι φίλοι του Κόμματος θα συνεχίσουν να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους.


Γ. Π.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org