Σάββατο 19 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Ιδανική η μεταχείρισή τους κατά την κυβέρνηση

Ο Αντ. Σκυλλάκος με Επίκαιρη Ερώτηση και επίσημα στοιχεία ανέδειξε την άσχημη πραγματικότητα που ζουν οι πρόσφυγες

Σε πείσμα της άσχημης πραγματικότητας που ζουν οι μετανάστες που έρχονται στη χώρα μας και της κακομεταχείρισης που καθημερινά σχεδόν υφίστανται η κυβέρνηση επιμένει να κομπάζει ότι η κατάσταση είναι σχεδόν ιδανική.

Το θέμα της μεταχείρισης των μεταναστών και των ενεργειών της κυβέρνησης για τη φιλοξενία τους έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος.

Ο υφυπουργός Υγείας Δ. Θάνος, ούτε λίγο ούτε πολύ, εμφάνισε τη χώρα μας ως επίγειο παράδεισο για τους μετανάστες. Είπε ότι η χώρα μας σέβεται τη σχετική διεθνή σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες και σε όσους πληρούν τα τυπικά κριτήρια χορηγείται άσυλο, αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες και απολαμβάνουν τα πλήρη δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν ολοκληρωμένα προγράμματα για την ένταξη και ενσωμάτωση των προσφύγων ως ισότιμα μέλη στην κοινωνική ζωή. Ωστόσο, είπε ότι τα αιτήματα ασύλου εξετάζονται σε ατομική βάση, με σκοπό «τη διασφάλιση των συμφερόντων των πραγματικών προσφύγων και όχι του συνόλου των λαθρομεταναστών». Χωρίς να αναφερθεί καθόλου στις μαζικές «επαναπροωθήσεις», στις οποίες προχωράει η κυβέρνηση είπε ότι στους πρόσφυγες προσφέρεται φροντίδα μόλις φτάνουν στη χώρα μας, η οποία διαρκεί μέχρι να γίνει η εξέταση της αίτησης ασύλου.

Ο Αντ. Σκυλλάκος αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του υφυπουργού, διαβάζοντας τα όσα λέει το πόρισμα της «Εθνικής Επιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου», που δεν είναι κάποια οργάνωση της αντιπολίτευσης, αλλά θεσμοθετημένο όργανο υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού. Το πόρισμα αναφέρει ότι «η Ελλάδα δέχεται τους μικρότερους αριθμούς αιτήσεων αναγνώρισης της προσφυγικής ιδιότητας» και όπως τόνισε ο βουλευτές αυτό σημαίνει ότι όποιοι κάνουν αίτηση για άσυλο είναι οι λιγότεροι στη χώρα μας ποσοστιαία σε σχέση με αυτούς που έχουν εισέλθει στη χώρα, γιατί η κυβέρνηση τους αποθαρρύνει. Κάτι τέτοιο έγινε με πρόσφυγες στα Χανιά και την Κύμη, που η κυβέρνηση τους απέτρεψε με βίαιο τρόπο ή με παραπλάνηση να κάνουν αίτηση, για να χαρακτηριστούν πρόσφυγες.

Οσο δε για τις συνθήκες διαβίωσης το ίδιο πόρισμα αναφέρει ότι «παρά τους μικρούς σχετικά αριθμούς οι συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο έχουν χαρακτηριστεί σκληρές από την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ