Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Νέα παζάρια και συμφωνίες για παραγωγή και προμήθεια εμβολίων

Copyright 2021 The Associated

Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως να ξεπερνούν τα 109,7 εκατ. και τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους τα 2,420 εκατ. η πανδημία του SARS - CoV - 2 συνεχίζεται να εξαπλώνεται ραγδαία.

Την ίδια στιγμή, τα εμβολιαστικά προγράμματα προχωρούν με αργούς ρυθμούς, ενώ εντείνεται ο ανταγωνισμός κρατών και φαρμακευτικών ομίλων για την προμήθεια εμβολίων με γνώμονα τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία και γεωπολιτικούς σκοπούς.

Η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία «Bayer» ανακοίνωσε ότι στόχος της είναι να παραδώσει τις πρώτες παρτίδες του εμβολίου της «CureVac» από τη μονάδα παραγωγής του Βούπερταλ κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «CureVac» - που έκλεισε πρόσφατα συμφωνία με την «Bayer» για την παραγωγή του εμβολίου της - ξεκίνησε τη φάση 3 των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της το Δεκέμβρη, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η «συνεχής αξιολόγηση» των δεδομένων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η «Johnson & Johnson» κατέθεσε χτες αίτηση για έγκριση του εμβολίου της στην ΕΕ, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), διευκρινίζοντας ότι μια απόφαση αναμένεται το Μάρτη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έδωσε την έγκρισή του για τη χρήση του εμβολίου της «AstraZeneca» - και σε χώρες όπου κυκλοφορεί η νοτιοαφρικανική παραλλαγή - ανοίγοντας τον δρόμο για χορήγηση εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων σε «φτωχές» χώρες. Η έγκριση αφορά τα εμβόλια της «AstraZeneca» που παρασκευάζονται στην Ινδία (Serum Institute) και τη Νότια Κορέα (SKBio).

Η Ρωσία προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μειωμένη παραγωγική της δυνατότητα για την παρασκευή εμβολίων, προχωράει τις συμφωνίες για παραδόσεις του εμβολίου της σε χώρες που μπορούν να το παράξουν. Ετσι, αυτήν τη βδομάδα στη λίστα των χωρών που θα παράξουν το Sputnik V προστέθηκε η Σερβία, ενώ η παραγωγή του αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα και στο Καζακστάν.

Επίσης, το Ρωσικό Ινστιτούτο Vector υποστηρίζει ότι τα εμβόλια της Ρωσίας, Spuntik V και EpiVacCorona, είναι αποτελεσματικά ενάντια στη βρετανική μετάλλαξη.

Στο Ισραήλ έχει αποφασιστεί στις 21 Φλεβάρη να ανοίξουν οι χώροι εστίασης, διασκέδασης, αθλητισμού, πολιτισμού καθώς και το λιανεμπόριο, με πολλές από αυτές τις δραστηριότητες μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί (και με τις δύο δόσεις) ή έχουν αρνητικά τεστ ανίχνευσης κορονοϊού.

Αυτό παρότι το τελευταίο 24ωρο ήταν πάνω από 5.600 τα κρούσματα και οι νεκροί 28 (σε σύνολο άνω των 5.400). Πάντως το 42,5% του πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί, την ίδια ώρα βεβαίως που στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και την πολύπαθη Γάζα υπάρχουν καθυστερήσεις ή και πλήρης ανυπαρξία παράδοσης εμβολίων.

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Νότιας Κορέας δήλωσε πως η «διπλωματία των εμβολίων» ίσως συμβάλει στην αποκατάσταση των δεσμών με τη Βόρεια Κορέα.

Παράλληλα η Νότια Κορέα εξασφάλισε επιπλέον δόσεις για 23 εκατ. κατοίκους, 20 εκατ. από τη «Novavax» και 3 εκατ. από την «Pfizer». Η εκστρατεία εμβολιασμού θα ξεκινήσει στις 26 Φλεβάρη, με καθυστερήσεις, καθώς και άλλα εμβόλια που έχει συμφωνήσει δεν έχουν αποδειχθεί ακόμα αποτελεσματικά.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ