Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αρνείται ακόμα και τώρα την επαναλειτουργία του Νοσοκομείου «Νοσημάτων Θώρακος» στην Πάτρα

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

«Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο. Είναι αδύνατη η επαναλειτουργία του Νοσοκομείου αυτού». Αυτό απάντησε ορθά κοφτά ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης στο πιο επίκαιρο από ποτέ αίτημα του λαού της Αχαΐας να επαναλειτουργήσει το εξειδικευμένο Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» στην Πάτρα, το οποίο μετέφερε το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, η οποία συζητήθηκε την περασμένη Δευτέρα.

Το συγκεκριμένο νοσοκομείο είχε αρχίσει να το αποψιλώνει η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για να έρθει στη συνέχεια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να το κλείσει. Οι μεγάλες συνέπειες σε βάρος του λαού της περιοχής ήταν φανερές στα χρόνια που μεσολάβησαν, ενώ πλέον γίνονται πιο ξεκάθαρες από ποτέ, με την Αχαΐα να βρίσκεται «στο κόκκινο» σε ό,τι αφορά τη διασπορά της πανδημίας και τα νοσοκομεία που καλύπτουν ανάγκες όλης της Δυτικής Ελλάδας, της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς, να έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μίας νόσου.

Τοποθετούμενος στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Προ ημερών, το νοσοκομείο του "Αγ. Ανδρέα" ουσιαστικά σταμάτησε να λειτουργεί λόγω των κρουσμάτων του κορονοϊού και έγινε και πανελλαδικό ζήτημα. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου έχουν εκκενωθεί και η ΩΡΛ και η Οφθαλμολογική Κλινική για να μετατραπούν σε κλίνες Covid. Δύο κλινικές. Και ετοιμάζονται τώρα και άλλες, η Πνευμονολογική και η Γαστρεντερολογική. Οι ογκολογικοί ασθενείς κάνουν τη χημειοθεραπεία τους στα εξωτερικά ιατρεία, στοιβαγμένοι 6 άτομα σε δωμάτια δύο ατόμων (...) χειρουργεία αναβάλλονται (...) η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει καταρρεύσει, δεν υπάρχει, δεν υφίσταται επί της ουσίας, γιατί υπάρχουν τεράστιες μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού, για να καλύψει "μπαλώματα" και ανάγκες».

Η επαναλειτουργία του Νοσοκομείου «Νοσημάτων Θώρακος» «θα μπορούσε να αποφορτίσει αυτή την κατάσταση», ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος, ζητώντας ταυτόχρονα τον εξοπλισμό του με σύγχρονα μηχανήματα και μονάδες ΜΕΘ, την επάνδρωσή του με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ώστε να αποτελέσει νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Κόφτης» η πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως «κόστος»

Ο υφυπουργός, δείχνοντας την προσήλωση της κυβέρνησης στη χρόνια πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως «κόστος», την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσει το νοσοκομείο.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής και με δεδομένη την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ο Β. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να ανοίξει γιατί «δεν υπάρχει διαθέσιμο νοσηλευτικό, ιατρικό και λοιπό προσωπικό και η μεταφορά από άλλες νοσοκομειακές μονάδες προς αυτό μάλλον περισσότερα προβλήματα και κινδύνους θα δημιουργήσει. Δεν υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης υποστηρικτικών ιατρικών εργαστηρίων και υποστηρικτικών ειδικοτήτων. Δεν υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης κλινών εντατικής θεραπείας»...

Η κυβέρνηση δηλαδή μπορεί μόνο να κλείνει κλινικές από τα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία, να μειώνει δραματικά τα τακτικά χειρουργεία, να κάνει «λάστιχο» το υγειονομικό προσωπικό από τη μία μονάδα στην άλλη, αλλά ισχυρίζεται ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα» να επαναλειτουργήσει και να στελεχωθεί κατάλληλα ένα τέτοιο εξειδικευμένο νοσοκομείο!

Ο Β. Κοντοζαμάνης μάλιστα απογείωσε την πρόκληση, αναφέροντας: «Δεν πάσχουμε από κτίρια. Σημασία έχει πόσο αποτελεσματικά παρέχεις υπηρεσίες Υγείας και πόσο αποτελεσματικά και αποδοτικά αντιμετωπίζεις την πανδημία. Η περιοχή της Αχαΐας, η περιοχή της Πάτρας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς διαχείρισης της πανδημίας»! Πόσο περισσότερο να κάνει το μαύρο άσπρο δηλαδή...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ