Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αθήνα ο Κύπριος υπουργός Αμυνας

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποίησε χτες ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Χαρ. Πετρίδης και συζήτησε με τον Ελληνα ομόλογό του Ν. Παναγιωτόπουλο την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό τομέα. Συζητήθηκαν επίσης θέματα «περιφερειακής συνεργασίας» και οι «προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Στις δηλώσεις τους κατόπιν, ο Ν. Παναγιωτόπουλος μίλησε για «καρπούς» που τάχα οι δύο πλευρές δρέπουν «τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και στις αμυντικές συμμαχίες όπου από κοινού συμμετέχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας με άλλα κράτη, με τα οποία μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, πεποιθήσεις αλλά και ανησυχίες», παραπέμποντας στη βαθύτερη εμπλοκή σε επικίνδυνα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια, που βάζουν στο κρεβάτι του Προκρούστη ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Αλλωστε, στο παζάρι αυτό όπου ΝΑΤΟ και ΕΕ πασχίζουν να κρατήσουν στο δυτικό στρατόπεδο την Αγκυρα, δεν μπόρεσε να μην επισημάνει «με μεγάλη ανησυχία την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας», «τις περσινές έκνομες και αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο τουρκικές ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην Αιγιαλίτιδα Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα». Καθώς δε οι λυκοσυμμαχίες τους δεν τους παρέχουν καμία διασφάλιση, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας κάλεσε σε «μέγιστη επαγρύπνηση και συνεργασία (...) για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Επέμεινε ωστόσο να παρουσιάζει ως «φάρμακο» την υλοποίηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού στην περιοχή, λέγοντας ότι εξέτασαν «την πιθανή συνεργασία σε σύνθεση "3+1" με χώρες - εταίρους που διατηρούν έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, όπως οι ΗΠΑ, η παρουσία των οποίων στην περιοχή μας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα».

Σε ανάλογο φόντο, ο Κύπριος υπουργός Αμυνας είπε ότι «οι συνθήκες στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επιβάλλουν στον Ελληνισμό να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση».

Αντανακλώντας την πρεμούρα των αστικών τάξεων των δύο μερών να παίξουν «στα γεμάτα» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή, έκανε λόγο «για την προώθηση μιας φιλόδοξης περιφερειακής αμυντικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή».

Παρέπεμψε άλλωστε στις «συχνές πολυεθνικές ασκήσεις», καθώς και στις «τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες», ισχυριζόμενος επίσης ότι «με την Ελλάδα και με άλλους εταίρους στην ΕΕ εργαζόμαστε για τη δημιουργία ασπίδας προστασίας της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», βάζοντας μπροστά την «εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας», που κάθε φορά ερμηνεύεται καταπώς βολεύει τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

Ακριβώς στο ζύγι αυτό, και προς αναγνώριση υπηρεσιών, ο Χαρ. Πετρίδης έστειλε μήνυμα ότι «Κύπρος και Ελλάδα συνεισφέρουν ουσιαστικά στην εμπέδωση της σταθερότητας, ασφάλειας και περιφερειακής συνεργασίας σε μια περιοχή που εκτείνεται από την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο», ενώ «η Τουρκία συνεχίζει να αδιαφορεί για το Διεθνές Δίκαιο, διευρύνει την κατοχή στην Αμμόχωστο και εντείνει τις απειλές της, κάνοντας χρήση μορφών υβριδικού πολέμου».

Νωρίτερα χτες ο Πετρίδης είχε γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει διεργασιών για τη διεξαγωγή της λεγόμενης πενταμερούς. Από την πλευρά της η Πρόεδρος επαναβεβαίωσε τη «σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο». Αυτό - επεσήμανε - είναι το μόνο συμπεφωνημένο και δεσμευτικό πλαίσιο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, με στόχο τη λύση στη βάση μιας διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο οι σχεδιασμοί για την Ενέργεια και τις επεμβάσεις στη ΝΑ Μεσόγειο(2019-06-07 00:00:00.0)
Διαβεβαιώσεις ΝΔ για προσήλωση στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό(2019-05-04 00:00:00.0)
Ρευστότητα που μεγαλώνει τους κινδύνους για τους λαούς(2019-01-05 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις για άλλο ένα «τρίγωνο συνεργασίας» του κεφαλαίου(2016-04-12 00:00:00.0)
Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και με την Αίγυπτο(2016-03-02 00:00:00.0)
Προγραμματίζονται νέες ανταλλαγές επισκέψεων(2015-07-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ