Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το τελευταίο «αντίο» στον σύντροφο Σταύρο Σκοπελίτη

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε χτες στη Λέσβο η κηδεία του συντρόφου Σταύρου Σκοπελίτη, για χρόνια στελέχους του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, που «έφυγε» σε ηλικία 80 ετών. Αγρότες και εργάτες από όλα τα χωριά και την πόλη του νησιού κατέφθασαν για να πουν το στερνό «αντίο» στον Σταύρο, όπως τον έλεγαν, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του τον κομμουνιστή, τον αγωνιστή και μπροστάρη στην πάλη τους.

Στην τελετή αποχαιρετισμού παραβρέθηκαν πολυμελής αντιπροσωπεία της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της Βασίλη Αμπελογιάννη, του ΤΣ Λέσβου της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα του, Δημήτρη Ευσταθίου, και η βουλευτής Λέσβου του Κόμματος, Μαρία Κομνηνάκα.

Επίσης το «παρών» έδωσε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου και του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου.

Παραβρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουζτούρης και ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χριστόφας.

Εβαλε τη σφραγίδα του στην ανάπτυξη του κινήματος στη Λέσβο

Εκ μέρους του Κόμματος τον σ. Σταύρο Σκοπελίτη αποχαιρέτησε η Μαρία Κομνηνάκα, σημειώνοντας:

«Σου απευθύνουμε σήμερα το στερνό "αντίο" εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, που οι συνθήκες του καιρού δεν τους επέτρεψαν να βρεθούνε εδώ όπως το ήθελαν, και εκ μέρους της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ, στην οποία πρόσφερες τη δράση και την πείρα σου ως το τέλος, αψηφώντας ακόμα και τις δυσκολίες που η αρρώστια σου δημιούργησε».

Η βουλευτής του Κόμματος μίλησε για το δρόμο που διάλεξε ο σ. Σταύρος από τα νεανικά του χρόνια, στα χνάρια των αγωνιστών γονιών του: «Απ' τα εφηβικά του χρόνια εντάσσεται στο κίνημα, ζώντας σε μια οικογένεια που βίωνε και μάλιστα με δραματικό τρόπο τις εξελίξεις στον τόπο του, αλλά και πρωταγωνιστούσε σ' αυτές. Στις εκλογές του 1956, σε ηλικία 15 χρονών δραστηριοποιείται ενεργά και οργανώνεται στη νεολαία της ΕΔΑ. Μαζί με την μητέρα του, μιας και ο πατέρας του έχει ήδη συλληφθεί, οργανώνει την προεκλογική δουλειά για τις εκλογές του '61, εμψυχώνοντας τους αριστερούς του χωριού του, που καθημερινά η Χωροφυλακή τούς σέρνει για ανακρίσεις. Σ' αυτή την εκλογική μάχη συλλαμβάνεται, γιατί μεταφέρει ψηφοδέλτια στους ψηφοφόρους της ΕΔΑ και αφήνεται ελεύθερος χάρη στις διαμαρτυρίες του 95χρονου παππού του.


Το 1962 στρατεύτηκε, όπου κι εκεί η δράση του ενάντια στη λογοκρισία αλλά και η ανοιχτή υποστήριξη της ΕΔΑ στις εκλογές του '63, απαντήθηκαν με τιμωρίες και τις φυλακές από τις δυνάμεις της αντίδρασης.

Μετά την απόλυσή του από το στρατό το 1964 και με τη δημιουργία της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, δουλεύει δραστήρια για το στήσιμο των οργανώσεών της στη Λέσβο, ως μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Το 1967 συλλαμβάνεται και στέλνεται, μαζί με τον πατέρα του, εξορία στη Γιούρα, τον πρώτο τόπο εξορίας που γνώρισε. Από τη Γιούρα μεταφέρεται στο Λακκί της Λέρου και από κει μαζί με τους άλλους νεολαίους εξόριστους μεταφέρεται στον Ωρωπό και από κει ξανά πίσω Γιούρα και πάλι στο Λακκί της Λέρου.

Στο Λακκί της Λέρου μαζί με άλλους εξόριστους παίρνει ξεκάθαρη θέση με την 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ του 1968, στηρίζοντας το Κόμμα και μαζί με άλλους νεολαίους με μήνυμα χαιρετίζει την ίδρυση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας.

Μετά την απόλυσή του από την εξορία το φθινόπωρο του 1970, δραστηριοποιείται ως οργανωμένο μέλος της ΚΝΕ. (...)

Τον Νοέμβρη του '73 παίρνει μέρος στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Παρέμεινε μια βδομάδα κρυμμένος από την Ασφάλεια, που γνώριζε ήδη την ιδιότητά του ως μέλους της ΚΝΕ, και συλλαμβάνεται μεσάνυχτα στο σπίτι της αδερφής του, όταν πήγε να δει την έγκυο γυναίκα του. Αφέθηκε λίγο μετά ελεύθερος, χωρίς να μπορέσουν να του αποσπάσουν δήλωση για τη δράση του μέσα στο Πολυτεχνείο.

Μετά τη μεταπολίτευση αναλαμβάνει διάφορες χρεώσεις ως μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και του Γραφείου Πόλης της Αθήνας. Στις αρχές του 1975 περνάει στη δουλειά του Κόμματος και εκλέγεται μέλος του Γραφείου της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας.

Τα επόμενα χρόνια αναλαμβάνει διάφορες χρεώσεις στην καθοδήγηση της Λέσβου και της Χίου και μετακομίζει στη Μυτιλήνη, με την οικογένειά του. Το 1978 εκλέγεται γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ και από αυτή τη θέση για τα επόμενα 10 χρόνια βάζει τη σφραγίδα του για την ανάπτυξη της Οργάνωσης Λέσβου του Κόμματος.

Την περίοδο της εσωκομματικής κρίσης '89-'91, με τη στάση και τη δράση του υπερασπίστηκε τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του ΚΚΕ κόντρα στις οπορτουνιστικές δυνάμεις. Εβαλε κι αυτός πλάτη για τη γρήγορη επούλωση των πληγών που άφησαν στο κομματικό Σώμα αυτές οι μάχες.

Από το 1990 και για έξι χρόνια ανέπτυξε πρωτοπόρα δράση στο αγροτικό κίνημα, ως αντιπρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου. Ενώ βρέθηκε να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και από τη θέση του αντιδημάρχου στο δήμο Μυτιλήνης.

Ο σύντροφος Σταύρος Σκοπελίτης υπηρέτησε τον λαό της Λέσβου και των άλλων νησιών ως βουλευτής από το 1999 έως το 2012, βρέθηκε πάντα κοντά στους νησιώτες και τα προβλήματά τους, μπροστάρης στους αγώνες τους. Υπήρξε η δική τους φωνή στη Βουλή».

«Για όλους εμάς αυτή η ασυμβίβαστη ζωή του συντρόφου μας Σταύρου ήταν αληθινό σχολειό, πλέρια γνώση. Ιδίως για τα νεότερα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, που με μεγάλη έγνοια φρόντιζε πάντα να μας ενθαρρύνει», συμπλήρωσε η Μ. Κομνηνάκα, για να ολοκληρώσει λέγοντας:

«Για τη δική του νιότη, που μοιράστηκε ανάμεσα στους αγώνες, στις διώξεις και την εξορία, μιλούσε λίγο, κι αυτό όχι δείχνοντας το δικό του μπόι, αλλά για να μας μάθει πώς στέκει ολόρθος ο άνθρωπος, όταν τη δύναμη την αντλεί από το δίκιο του αγώνα. Δίκιο πιο ισχυρό από το μένος των διωκτών του».

Πάντα στην πρώτη γραμμή για τη φτωχή αγροτιά

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, για τον Σταύρο Σκοπελίτη μίλησε ο Δημήτρης Καραγιάννης, τονίζοντας ότι έκανε πάντα το χρέος του απέναντι στη φτωχή αγροτιά «μαχόμενος για χρόνια στην πρώτη γραμμή και σαν πρόεδρος της ΣΕΑ και σαν μέλος την Πανελλαδικής Επιτροπής της ΠΑΣΥ, αλλά και σαν καθοδηγητής στον αγώνα για την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, την ενίσχυση των αγροτικών συλλόγων, τη δημιουργία Ομοσπονδίας στο νησί, για την ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής συμμαχίας».

  • Tα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του σ. Σταύρου Σκοπελίτη εκφράζουν η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής και ο ΣΦΕΑ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ