Τρίτη 16 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση

Με τη συμμετοχή έξι κομμάτων και πρωθυπουργό τον Μ. Ντράγκι

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι
Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι
Σήμερα και αύριο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε Βουλή και Γερουσία η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση που συγκροτήθηκε στην Ιταλία υπό τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Τη νέα κυβέρνηση στηρίζουν έξι διαφορετικά κόμματα, επιβεβαιώνοντας την όξυνση των παζαριών αλλά και ότι οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου προτάσσουν συμβιβασμούς που θεωρούν απαραίτητους για την υπεράσπιση των συμφερόντων του, χωρίς βέβαια να εξαλείφονται σοβαρές διαφωνίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κυβέρνηση συνυπάρχουν δυνάμεις που πολύ πρόσφατα δήλωναν ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν, όπως η «Ζωντανή Ιταλία» και το «Δημοκρατικό Κόμμα» με τα «Πέντε Αστέρια», αλλά και άλλες δυνάμεις που βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, όπως η «Λέγκα». Συμμετέχουν ακόμα η «Φόρτσα Ιτάλια» και η ιταλική «Αριστερά».

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε και πάλι ο Λουίτζι ντι Μάγιο από τα «Πέντε Αστέρια», το υπουργείο Εσωτερικών η «ανεξάρτητη» πρώην νομάρχης Λουτσιάνα Λαμορτζέζε και το Αμυνας ο Λορέντσο Γκουερίνι από το Δημοκρατικό Κόμμα. Από τη «Λέγκα» τέθηκαν επικεφαλής στο υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης (το κεντρικό στέλεχός της, Τζιανκάρλο Τζορτζέτι), στο υπουργείο Τουρισμού (ο Μάσιμο Γκαραβάλια) και στο υπουργείο ΑμεΑ (η Ερικα Στεφάνι).

Ενδεικτική της ετοιμότητας και της νέας κυβέρνησης να υπηρετήσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων είναι η συμμετοχή έμπειρων τεχνοκρατών και στελεχών επιχειρήσεων: Ο Βιτόριο Κολάο, πρώην στέλεχος μεγάλων τηλεπικοινωνιακών κολοσσών («Vodafone» κ.ά.) ανέλαβε το υπουργείο Ψηφιακής Μετάβασης, ο Ντανιέλε Φράνκο, Νο 2 της Τράπεζας Ιταλίας, το υπουργείο Οικονομικών, και ο Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, επί χρόνια επιστημονικός συνεργάτης βιομηχανιών όπως η «Leonardo» και «Ferrari», το νεοσύστατο υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης, που θα εμπλακεί στην υλοποίηση μιας σειράς ενεργειακών σχεδιασμών του ιταλικού κεφαλαίου.

Ακόμα, η «Φόρτσα Ιτάλια» διέθεσε στελέχη της για τα υπουργεία Νότου και Επικρατειακής Συνοχής, Περιφερειακών Υποθέσεων και Αυτονομιών, Δημόσιας Διοίκησης.

Η νέα κυβέρνηση ορκίστηκε το Σάββατο και στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Ντράγκι σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι «να δημιουργήσει ένα ασφαλές μέλλον για τη χώρα». Πρόσθεσε πως για τους συμμετέχοντες στην κυβέρνηση «η ενότητα αποτελεί αδιαπραγμάτευτο χρέος», αναφέροντας ότι γνωρίζει «πως υπάρχουν διαφορετικές ευαισθησίες, αλλά οι ανάγκες της χώρας είναι μια απόλυτη προτεραιότητα, και για το λόγο αυτό οι διαφορετικές προσεγγίσεις δεν πρέπει να μετατραπούν σε εμπόδιο, αλλά σε επιπλέον πλούτο».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι 28 ευρωβουλευτές της «Λέγκα» υπερψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο τη δημιουργία του «Ταμείου Ανάκαμψης» της ΕΕ. Ο ηγέτης του κόμματος Ματέο Σαλβίνι, μάλιστα, δήλωσε ότι «στόχος μας είναι η Ιταλία να ξαναγίνει πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη. Μας ενδιαφέρει το εθνικό μας συμφέρον και είμαστε στην Ευρώπη για να αλλάξουμε ορισμένους κανόνες που και ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι αναγνώρισε ότι δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ