Τρίτη 16 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Περιπολία και από γαλλικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο

Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Emeraude» (Σμαράγδι) της Γαλλίας ολοκλήρωσε περιπολία στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), συνοδευόμενο από το πλοίο υποστήριξης «Seine», όπως δήλωσε η υπουργός Αμυνας της χώρας Φλοράνς Παρλί.

Η Παρλί έκανε λόγο για επιχείρηση με στόχο «να επιβεβαιώσει ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι ο μόνος κανόνας που ισχύει, ανεξάρτητα από τη θάλασσα στην οποία πλέουν οι δυνάμεις μας». Παρουσίασε δε την περιπολία στη ΝΚΘ ως «καθαρή απόδειξη της ικανότητας του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού να αναπτυχθεί πολύ μακριά και για πολύ καιρό, μαζί με τους Αυστραλούς, Αμερικανούς και Ιάπωνες στρατηγικούς εταίρους μας». Συμπλήρωσε ότι οι «προσπάθειες» της Γαλλίας στην περιοχή αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης διεθνούς προσπάθειας για την υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου σε θαλάσσιες οδούς παγκόσμιας σημασίας.

Οι δηλώσεις της Παρλί ακολούθησαν τις πρόσφατες διακηρύξεις της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν για την «εξαιρετική κλιμάκωση» που θα χαρακτηρίσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, ενώ εδώ και καιρό η Ουάσιγκτον πραγματοποιεί εντατικές επαφές αναζητώντας συμμάχους για την «αντιμετώπιση της Κίνας» σε Ασία - Ειρηνικό και όχι μόνο. Η ΝΚΘ αποτελεί ζώνη σοβαρών εδαφικών διαφορών μεταξύ Κίνας και ασιατικών χωρών, στην οποία οι ΗΠΑ (αλλά και η Ιαπωνία κ.ά.) ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στοχευμένα τα τελευταία χρόνια. Αντίστοιχα, η Κίνα αναβαθμίζει μια σειρά από στρατιωτικές υποδομές της ακόμα και σε διαφιλονικούμενα ύδατα, ενώ διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την «εδαφική κυριαρχία» και την «ασφάλειά» της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ